Computerworld News Service: Opfinderen af world wide web, Sir Tim Berners-Lee, kritiserer de sociale netværk for at være en "trussel mod web."
Berners-Lee mener, at Facebook og andre sociale netværkssites opfordrer sine brugere til at afgive informationer, som udnyttes og genbruges men som ikke deles med andre websites.
"Store sociale netværkssites afskærmer den information, som deres brugere afgiver, fra resten af web," skriver han i en lang artikel i Scientific American, hvor han blæser til kamp for åbne standarder og netneutralitet.
Berners-Lee fremhæver Facebook, LinkedIn og Friendster og tilføjer: "Det sociale netværkssite bliver en central platform - en lukket silo af indhold som ikke giver dig fuld kontrol over din information i den."
"Jo mere denne form for arkitektur bliver udbredt, des mere fragmenteres web'et - og des mindre kan vi nyde godt af en enkel, universel informationssfære."
Han er også ude med riven efter Apple og iTunes for at være "centraliserede og afskærmede."
"Man kan kun tilgå et iTunes-link via Apples patenterede iTunes-program," påpeger Tim Berners-Lee.
"Så er man ikke længere på web. Så er man fanget i en enkelt butik frem for at være på en åben markedsplads. På trods af alle butikkens vidunderlige varer, så er dens udvikling begrænset til, hvad dette ene firma finder på."
Overhalingsbane
Angående netneutralitet argumenterer Berners-Lee for, at det bør dække både faste internetlinjer og mobilt bredbånd.
"Det er... bizart at forestille sig, at ens grundlæggende rettigheder til adgang til informationskilder efter eget valg skulle gælde, når man anvender sin Wi-Fi-forbundne computer i hjemmet, men ikke når man anvender sin mobiltelefon," fremhæver han.
Denne artikel af Berners-Lee er offentliggjort, blot få dage efter Storbritanniens kulturminister, Ed Vaizey, har foreslået, at UK skal have en "overhalingsbane" til internettet, hvor indholdsleverandører og webbrugerne betaler for, at deres adgang prioriteres over anden trafik.
Vaizey har siden trukket i land og hævder nu, at hans kommentarer er på linje med Berners-Lees tanker. Berners-Lee skriver dog:
"På intet tidspunkt i Vaizeys tale siger han, at han er imod netneutralitet. Vi har talt om det over telefonen. Men jeg kan endnu ikke sige, at vi er fuldstændigt på linje."
Oversat af Thomas Bøndergaard