Danske ph.d.-stillinger på it-uddannelser er blevet ren guf for udenlandske studerende.
Det viser en rundringning, som Computerworld har foretaget på en række danske universiteter med ph.d.-stillinger inden for it-uddannelserne.
På det 11 år gamle IT-Universitetet i København er 48 ud af 64 ph.d.-stillinger besat af statsborgere fra andre lande end Danmark.
Ved universitetets sidste ansøgningsrunde fik det over 500 ansøgere, hvoraf flere kommer fra udlandet.
"Det ser ud til, at andre universiteter i verden er begyndt at lægge mærke til os og sender os exceptionelle kandidater, hvilket er vigtigt for en relativ ung forskningsinstitution som vores. Denne trend skal fortsætte," fortæller lektor Carsten Schürmann fra IT-Universitetet.
80 udlændinge til én stilling
Billedet med de mange udenlandske ph.d.-studerende er det samme på andre it-relaterede uddannelser i København, Aalborg og på DTU i Lyngby, som også modtager mange udenlandske ansøgninger til it-stillinger fra lande som eksempelvis Kina og Indien.
Ét enkelt ph.d.-opslag på Datalogisk Institut i København fik tidligere på året 94 ansøgninger, hvoraf over 80 af ansøgerne kom fra udlandet. Den slags opslag får normalt omkring 25 ansøgere, oplyser universitetet.
Lektor Jon Sporring ved Datalogisk Institut har svært ved at komme med et entydigt bud på, hvorfor de mange udlændinge er begyndt at søge ind som ph.d.-studerende på Københavns Universitet.
"Min fornemmelse siger mig dog, at det er attraktivt at være ph.d.-studerende i København og i resten af Europa, fordi det er blevet sværere at komme ind i USA," funderer Jon Sporring.
Han peger desuden på, at Københavns Universitet har et godt renommé ved blandt andet at deltage i større internationale samarbejder med andre universiteter.
Også i Aalborg mærker de den enorme interesse fra udlandet.
Helt unikke ph.d.-vilkår i Danmark
I Aalborg har fag-områderne Wireless Communications og Computer Science i 2010 tilsammen haft 10 ph.d.-opslag med 191 ansøgninger, hvoraf 181 kom fra udlandet.
I 2008 lå det tal 17 ansøgere fra udenlandske kandidater plus en kandidat fra Danmark til 10 ph.d-stillinger.
Universitetet har i alt slået 49 ph.d.-stillinger op på de to uddannelser siden 2008.
382 har søgt stillingerne, hvoraf 353 kommer fra udenlandske universiteter.
De to Aalborg-uddannelser har i dag tilsammen 114 ph.d.-stillinger, og her kommer 72 af de 114 ph.d.-studerende fra udlandet.
Bedste vilkår i Danmark
DTU har også mærket en stigende interesse fra udlandet.
I 2002 lå antallet af udenlandske ph.d.-studerende på 23 procent, mens det i dag er steget til 48 procent for hele universitetet.
Tendensen skyldes ifølge chefkonsulent Aase Grundtvig fra DTU's Afdeling for Forskning og Innovation, at Danmark har nogle af verdens bedste vilkår for ph.d.-studerende.
"Ph.d.-studerende er jo ansat på samme vilkår som andre ansatte med barselsorlov og en høj løn, som man ikke ser mange andre steder i verden, hvor de mere studerer på stipendiater," forklarer chefkonsulent Aase Grundtvig.
Hun peger ligeledes på, at mange af de udenlandske ph.d.-studerende kommer fra engelsksprogede master-uddannelser på DTU.
"De studerende på masteruddannelserne er derfor også opmærksomme på, at vi har en attraktiv Ph.d.-uddannelse, når de søger," forklarer Aase Grundtvig den markante stigning i antallet af udenlandske ph.d-studerende.