Artikel top billede

Windows 25 år: En ny generation ser dagens lys

Del 3: Efter mange års dominans på markedet for styresystemerne, tager Microsoft i 2000 et tigerspring fremad med en ny generation.

Læs mere om Windows' 25 års fødselsdag:

Del 1: En genial ide fødes.

Del 2: Udfordring fra ung nordisk kodegud

I 2000 starter en ægte 32-bit-generation af styresystemer, hvoraf to bliver utrolig populære.

Windows 2000 udgives, som navnet antyder, i 2000 og allerede året efter introduceres XP, der også blev Microsofts første 64-bit system i form af en speciel 64-Bit Edition.

Microsoft Windows 2000 er et brud med 9x-udgaverne og en videreudvikling af Windows NT-kernen. 2000 kunne, som noget nyt i forhold til Windows 98 og Me, benytte filformatet NTFS, hvilket gav verdens it-administratorer mulighed for at tildele rettigheder til mapper, filer og brugere.

2000 blev frigivet i en stribe versioner fra desktop til datacenter-server og var således henvendt til de professionelle, men blev også brugt af mange private.

Den 13. juli i år sluttede programmets livscyklus, og der udvikles således ikke længere sikkerhedsopdateringer til Windows 2000.

Hos Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM), som fører statistik over danskernes operativsystemer, ligger Windows 2000 dog stadig på en tiendeplads.

Den mest brugte i dag

Efterfølgeren ligger derimod helt i top på samme liste. Windows XP, der blev lanceret i oktober 2001, og som står for eXPerience, er nemlig stadig danskernes mest foretrukne operativsystem.

Knap 40 procent af de danske pc-brugere anvender i dag denne platform.

Med Windows XP blev forbruger- og virksomhedsversionerne af Windows sammenlagt, og resultatet var et forbrugerorienteret styresystem.

Systemet er meget populært, hvilket en underskriftindsamling på websiden InfoWorld er et tydeligt eksempel på.

Her underskrev mere end 200.000 brugere en Bevar XP-erklæring, der skulle bruges til at overtale Microsoft til at fortsætte supporten til det aldrende styresystem.

XP er samtidig det længst levende styresystem fra Microsoft, men efter ni års tro tjeneste, blev der den 22. oktober i år lukket for salget. Supporten og udviklingen af opdateringer til XP fortsætter dog frem til 2014.

Den store fiasko

Efter varme kommer kulde, hvilket efterfølgeren til den populære XP-version måtte føle. Windows Vista er måske det mest udskældte operativsystem fra Microsoft i den 25 år lange historie.

Der gik hele seks år mellem udgivelsen af XP og Vista - den længste periode nogensinde mellem to versioner - så forventningerne var skyhøje til det nye styresystem.

Desværre var Vista allerede fra lanceringen befængt med kompatibilitetsproblemer, ville ikke køre på ældre hardware, og så var folk utilfredse med, at brugerfladen krævede så mange ressourcer af både maskinen og af brugeren.

Især sikkerhedsfunktionen User Account Control (UAC) blev kritiseret for at være unødvendig bureaukratisk.

Det gjorde det samtidig værre, at en del pc'er blev vurderet til at være "Vista-kompatible", selv om de faktisk ikke kunne køre den fulde version af styresystemet, hvilket gav anledning til et større, kollektivt søgsmål mod Microsoft.

Vista har aldrig været i nærheden af XP's succes, og programmet anvendes i Danmark af 29 procent af brugerne.

Nyt liv

Til gengæld kommer det seneste skud på Windows-stammen med fuld fart. Windows 7 kom i handlen den 22. oktober 2009, hvilket er lidt mindre end tre år efter forgængeren, og i løbet af den periode har systemet allerede tilkæmpet sig plads på 22 procent af brugernes maskiner.

Systemet benytter stadig en videreudvikling af NT-kernen, som også blev anvendt i XP og Vista, og udgaven findes i en stribe versioner, der understøtter både 32-bit og 64-bit maskinarkitektur.

Efter de mange kritiske røster mod Vista har Microsoft formået at genfinde glæden hos brugerne med Windows 7. De har taget vel imod en mere gnidningsfri brugeroplevelse og et mindre fejlramt stykke programmel.

Brugerfladen er igen blevet finpudset, men den grundlæggende filosofi om brug af ikoner på et skrivebord eksisterer stadig i bedste velgående 25 år efter, at de første kodestumper blev stykket sammen til en brugerflade.

Ud over desktop-produkterne tilbyder Microsoft også en stribe rene serverprodukter og mobil-varianter i Windows-serien.

Microsoft har ikke ønsket at udlevere salgstal for de enkelte Windows-udgaver.

Læs mere om Windows' 25 års fødselsdag:

Del 1: En genial ide fødes.

Del 2: Udfordring fra ung nordisk kodegud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere