BREAKING:Region Syddanmark skal betale historisk stor bøde for grove overtrædelser af GDPR

Artikel top billede

(Foto: © Corbis. All Rights Reserved. / Deborah Feingold)

Windows fylder 25 år: En genial ide ser dagens lys

Del 1: Styresystemet fra Microsoft har nu i præcis 25 år domineret verdens harddiske. Tag med en tur tilbage til dengang floppyen var på 5¼ tomme og musen et pelsklædt skadedyr.

20. november 1985 blev den første udgave af Windows sat til salg.

Faktisk var Windows blevet introduceret to år tidligere, da Microsoft demonstrerede produktet for IBM, men versionen var så fejlfyldt, at IBM ikke var interesseret i at investere i et så ufærdigt produkt.

To år senere blev en justeret udgave af Microsoft Windows 1.01 dog sat på butikshylderne til en pris på 99 dollar.

Programmet bliver markedsført som en grafisk brugergrænseflade, der kunne udvide DOS-styresystemet, og som lader brugerne køre flere programmer på én gang, som de nemt kunne skifte mellem ved at bruge en mus.

Dos-fundamentet

DOS (Disk Operating System) blev introduceret i 1981, hvor IBM's pc bliver født, og det samme bliver PC-DOS og tvillingeproduktet MS-DOS, som i mange år kommer til at være fundamentet under Windows.

De første personlige computere, som almindelige mennesker og mindre virksomheder havde råd til, benyttede styresystemet MS-DOS, som Microsoft købte af programmøren Tim Paterson.

Han blev ved samme lejlighed - i 1980 - ansat i virksomheden.

I flere år var brugerens eneste mulighed for at kommunikere med computeren at skrive lange og indviklede DOS-kommandoer, der krævede udenadslære på linje med salmevers.
Windows 1.01 brugerfladen var Microsofts første tillægsprodukt, som kunne installeres oven på MS-DOS og give en grafisk brugerflade, men der kommer stadig til gå et helt årti, inden Windows begynder at blive markedsført som et egentligt styresystem.

Microsoft kopierede ideen

Microsoft var ikke de første, der lancerede en grafisk brugerflade. Firmaer som Digital Research, og deres Graphical Environment Manager (GEM), der blev brugt af producenten Atari, var langt tidligere ude med ikoner på et skrivebord.

I 1984 så det første Apple Macintosh-system med kommerciel succes også dagens lys.

Apple havde hentet sin idé til en grafisk brugerflade hos Xerox. Firmaet havde i Xerox PARC et forskningscenter, der stod bag flere væsentlige opfindelser på pc-området herunder den grafiske brugerflade med vinduer og ikoner.

Xerox brugte dog ikke sin opdagelse i kommercielt øjemed.

Microsoft var således langt fra firmaet, som opfandt ikonerne. Den ide blev kopieret fra konkurrenterne.

Version 3 blev populær

I 1987 kom Windows 2.0, der ikke tilføjede meget nyt til brugerfladen, men understøttede de hurtigere Intel 286-processorer. Version 2.03 blev udviklet til 386'er generationen.

Tre år senere kom Windows 3.0, der for alvor bliver et gennembrud for Microsoft. Pc'erne bliver mere og mere udbredte, og version 3 bliver adgangskortet til teknologien for helt almindelige mennesker.

Kort efter introducerer Microsoft Windows 3.1, som er en version, der retter op på fejl og mangler og tilføjer nye funktioner, og denne udgave blev mødt med stor anerkendelse.
Desuden lanceres Windows for Workgroups 3.1 og 3.11, som tilføjer og forbedrer netværks-understøttelsen, primært til erhvervslivet.

Del 2: Windows 25 år: Udfordring fra ung nordisk kodegud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere