Har din virksomhed i løbet af de sidste par år gennemført fundamentale ændringer i strategi eller organisation?
Det har hele 79 procent af de danske it-virksomheder ifølge Deloitte It-vækstbarometer 2010, hvor 300 it-topchefer har svaret på spørgsmål.
Og det er vigtigt i en omskiftelig branche som it.
"Det er et meget højt tal, men fundamentalt positivt, fordi det viser virksomhedens vilje til at reagere på et af branchens sikre kendetegn, nemlig evnen til hele tiden at tilpasse sig de konstante og hastige forandringer. Det har endvidere vist sig, at niveauet gennem de senere år konstant har ligget på dette niveau," siger Kim Gerner, der er partner og leder af Deloittes division for teknologi, medier og tele.
Urealistiske forventninger
I forhold til hvad toplederne forventer af fremtiden på den front, har Kim Gerner en lidt anden forudsigelse.
61 procent forventer, at der også i de næste par år vil ske fundamentale strategiske eller organisatoriske ændringer. Det er lavt sat.
"Baseret på erfaringen fra de tidligere it-vækstbarometre og konjunkturerne, må vi også her forvente, at det faktiske tal bliver højere," siger han om ledernes vurdering.
Den udmelding er ikke meget anderledes, hvis vi kigger på reducering af omkostninger og rationaliseringer.
Hele 6 ud af 10 (59 procent) af de adspurgte it-bosser har måttet foretage gennemgribende omkostningsreduktioner eller rationaliseringer i de sidste par år.
På den anden side forventer kun 19 procent af dem, at den slags handlinger bliver nødvendige de næste par år.
"Vi forventer, at de faktiske tal bliver højere end de forventede. Det er barsk, men i sin grundsubstans positivt, fordi det viser, at nogle af de vigtige værktøjer til at vedligeholde konkurrencekraften bringes i anvendelse," lyder Kim Gerners dom over estimatet.
'Dybt bekymrende' tal
Årsagen til omkostningsreduktionerne og de fundamentale strategiske eller organisatoriske ændringer bunder blandt andet i de hårde vilkår, som branchen har haft de seneste par år.
Årets undersøgelse viser, at 35 procent af it-branchen har følt sig truet af alvorlige økonomiske vanskeligheder de sidste par år. Sidste år var tallet 25 procent.
"I en tid med likviditetsmangel, og for mange virksomheder fortsat betydelige udfordringer med håndteringen af bankforbindelserne, er det dybt bekymrende. Det viser, hvor vigtigt det er at have hånd om likviditetsstyringen. Ledelsen har brug for al den kompetence, der kan samles," siger Kim Gerner.
Ifølge ham viser tallene netop hvor betydningsfuldt det er, at CEO'en og medarbejderstaben er klar til at gennemføre de nødvendige fundamentale strategiske eller organisatoriske ændringer og omkostningsreduktioner i virksomheden.
Læs også: Her er it-topchefens vigtigste egenskab