Artikel top billede

Her er verdens hurtigste supercomputer

En ny supercomputer i Kina er faret til tops på listen over verdens kraftigste supercomputere.

Computerworld News Service: I den seneste opgørelse af Top500.org-listen over supercomputere, der udkommer to gange om året, blev Tianjin National Supercomputer Centers system, Tianhe-1A, målt til 2,67 petaflops.

Den overgår dermed listens tidligere vinder, USA's energiministeriums Oak Ridge Leadership Computing Facilitys Cray XT5 Jaguar, der denne gang blev målt til 1,75 petaflops.

Kinas himmelflugt til toppen af listen kommer som noget af en overraskelse: Det var kun i sidste måned, at dette system for første gang blev offentligt omtalt i en artikel i New York Times.

Det kinesiske systems indtræden øverst på listen markerer samtidig afslutningen på seks år i træk, hvor USA har siddet på toppen.

Disse seks års dominans startede med, at USA's energiministeriums IBM BlueGene/L stjal førstepladsen fra Japans Earth Simulator, der er bygget af NEC.

Kineserne stormer frem

Earth Simulator var kilde til stor bestyrtelse i USA's kongres, der satte penge til side, så energiministeriet kunne bygge et system, der igen ville etablere landets føring inden for high-performance computing.

Det vil vise sig, om Kinas i stigende grad prominente tilstedeværelse på denne liste vil give en lignende reaktion.

Med 42 systemer på listen er Kina blevet det andet mest repræsenterede land på listen, men er dog stadig langt bagefter USA, som er repræsenteret med 275 systemer. I juni havde Kina kun 24 systemer på listen.

"Regeringer verden over erkender, at udnyttelsen af denne teknologi er en forudsætning for at kunne vedligeholde økonomisk konkurrenceevne," siger Dave Turek, der er vice president for såkaldt deep computing hos IBM, der er en af de førende producenter af supercomputere.

"Med supercomputere kan man gøre en lang række ting bedre såsom produktdesign, grundforskning, biovidenskab og grundlæggende materialeforskning."

USA svarer igen

Men USA's energiministerium ligger heller ikke på den lade side. Dets Lawrence Livermore National Laboratory har planer om at afsløre IBM Sequoia-systemet i 2012 med en ydelse på over 20 petaflops.

Samme år vil ministeriets Argonne National Laboratory have den næste generation af supercomputeren IBM Blue Gene oppe at køre, som vil give 10 petaflops.

Top500-listen gøres op to gange om året af forskere fra universitetet i Mannheim i Tyskland, USA's energiministeriums Lawrence Berkeley National Laboratory samt University of Tennessee, Knoxville.

Deltagelse på listen er frivillig men kræver, at supercomputeren kører Linpack benchmark-testen, som er et sæt rutiner, der løser lineære funktioner.

Denne gang opnåede syv systemer en ydelse på en petaflops eller derover. Tre af disse systemer er fra USA, to fra Kina, mens Frankrig og Japan har et hver.

Bruger typisk Intel-chips

Intel dominerer listen med hensyn til processorer. I alt bruger 406 af de 500 systemer nu chip fra Intel, hvilket dog er udtryk for et lille fald siden juni, da der var 408 Intel-baserede systemer på listen.

Intels konkurrent Advanced Micro Devices har denne gang leveret processorerne til 57 af systemerne. 28 af systemerne anvender GPU'er, der hjælper med beregningerne.

IBM og Hewlett-Packard fører som systemleverandører. IBM har 200 systemer på listen mens HP har 158.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere