Sådan reparerer du din smadrede smartphone
Min telefon er med mig, fra jeg samler den op fra laderen om morgenen, til hovedet rammer hovedpuden, og dagens sidste nyheder tjekkes.
Og den kommer med i byen, på værkstedet, hvor jeg roder med en gammel bil, den er med på kontoret - og ja, den balancerer sågar på kanten af vasken, når ... ja ok, du har sikkert fattet pointen.
Men jo mere moderne den er, jo større risiko er der for, at den kommer til skade. For moderne mobiler, som min iPhone 4, er sårbare med deres store skærme og delikate elektronik.
Som for eksempel, når man dropper sin telefon fra 1,5 meters højde. Med glasset nedad. På asfalten. Billederne til højre taler deres tydelige sprog om, at asfalten vandt.
Det samme kan ske med din HTC Desire HD, din SonyEricsson, din Samsung Omnia, din iPhone 1, 2, 3 eller 4 eller de mange andre lækre telefoner.
Mange iPhone-mekanikere
Vores droppede telefon var dog en rimelig ny iPhone 4, og et hurtigt kig på Apples hjemmeside viser, at reparationsprisen ligger på 1.592,25 kroner. Det inkluderer desuden, at telefonen skal sendes til et servicecenter, som returnerer den efter omkring en uge.
Et par google-søgninger viser dog, at der ikke mangler iPhone-reparatører i Danmark. Og et par opkald betyder også, at den uheldige iPhone 4 kan få ny skærm på halvanden time, mens vi venter, og for 1.100 kroner. Men så skal du til gengæld nok ikke regne med, at resten af garantien på din telefon gælder, hvis der opstår andre problemer.
Husk backup af din telefon
Husk i øvrigt altid at have en frisk backup af din mobil. Ikke mindst fordi mange serviceværksteder sletter alt indholdet.
Brug for eksempel den smarte tjeneste Vodaphone 360 People (tidligere kendt som Zyb), som sikrer dine kontaktpersoner. Læs hvordan du bruger Zyb i vores guide her.
En anden smart tjeneste er Dropbox.com, som med programmer til både Android og iPhone sikrer, at dine data altid er kopieret til andre maskiner uanset tid og set. Læs mere om Dropbox her.
Tip: Lad forsikringen betale
Er du typen, hvis mobil af og til havner i toilettet, eller hvis bærbare droptestes mod køkkengulvets fliser, kan det være en idé at tegne en selvstændig elektronikforsikring. De udbydes blandt andet af Alka og Tryg.
Forsikringerne koster fra 400 kroner om året og dækker typisk både funtionsfejl (når udstyret brænder sammen) eller pludselige skader (toiletdroppet).
Som altid er det dog en god idé at læse sine forsikringsbetingelser igennem - blandt andet har Alka en massiv selvrisiko på 1.024 kroner.
Gør-det-selv og spar penge
Er du den mere fingernemme type, kan der være en del at spare på gør-det-selv modellen.
På ebay.co.uk kan man finde glas-skærme til 15-20 engelske pund (130-180 kroner) - og som altid kan du på youtube finde en lang række videoer, hvor du kan se, hvordan du kommer i gang.
Vi har fundet en lang række videoer om iPhone 4 reparationer her, men prøv selv at søge efter din egen telefon-model.
Læs også: Er der garanti på din nye bærbare?