Artikel top billede

20 tips og tricks til Windows 7

Kender du alle de nye funktioner i Windows 7? Garanteret ikke. Her er 20 tips og tricks, som du bør lære.

Du har garanteret rigeligt at tage stilling til i løbet af arbejdsdagen: Back-up, mailløsninger, SharePoint og meget andet. Så er det nemt at falde af på den i forhold til de nye  funktioner i det snart "gamle" Windows 7, så tillad mig hermed at opdatere. Her følger 20 tips og tricks, som er gode at kende i Windows 7.
 
1. Ikoner på proceslinjen har fået deres egne genvejstaster. For at åbne applikationerne ved hjælp af genvejstaster holder man bare Windows-knappen nede, mens man trykker på det tal på tastaturet, der svarer til ikonet, fra "Start"-knappen i venstre hjørne og videre mod højre. For eksempel, hvis Internet Explorer ligger som det første ikon, så kan man åbne IE ved at trykke Windows-1.
 
2. Man kan flytte elementerne på proceslinjen. Jeg ved godt, at det føles, som om det har været muligt lige siden Windows XP og Vista, men det er faktisk en ny feature i Windows 7.
 
3. Paint og Wordpad anvender det nye "ribbon"-interface. Derudover indeholder Paint nye pensler, og begge applikationer har desuden nye "gem som"-muligheder. Man kan dog stadig ikke have mere end ét dokument åbent af gangen.
 
4. Der findes et fantastisk værktøj til at hjælpe familie og venner langvejsfra. Klik på Start-knappen og skriv "psr" for at åbne den såkaldte "Problem Steps Recorder". Dette værktøj kan spore skridt for skridt (endda med screenshots), hvad en person foretager sig. Når personen stopper optagelsen, bliver sessionen pakket som en MHTML-fil og komprimeret, så den nemt kan e-mailes til supporten, der i de fleste tilfælde er dig. (En MHTML-fil er en IE-version af HTML.)
 
5. Man kan have mere end ét ur fremme på skærmen. For de af os, der samarbejder med mennesker i andre tidszoner, er det rart at have adgang til flere ure. Klik på uret i nederste højre hjørne og vælg "skift indstillinger for dato og klokkeslæt". Tryk på funktionen "flere ure", hvorefter man får mulighed for op til to ekstra ure med andre tidszoner. (Faktisk kom denne funktion med Vista, men det er alligevel de færreste, der kender til den). 
 
6. Der findes en hurtig måde at køre programmer med administrator-rettigheder. For at åbne en applikation med administrator-rettigheder vil man typisk finde den via Start-menuen, højreklikke på applikationen og vælge "kør som administrator". Men man kan også bare skrive navnet i søgefeltet i Start-menuen og trykke Ctrl-Shift-Enter.
 
7. Der findes et alternativ til sikkerhedscentret kaldet "løsningscentret". Centeret findes i kontrolpanelet og giver informationer om både sikkerhed og vedligehold af systemet. Her finder man desuden links til mange andre funktioner som for eksempel backup-indstillingerne.
 
8. Man kan indstille UAC (User Account Control). Man finder funktionen ved at skrive "uac" i søgefeltet i Start-menuen og vælge "Indstillinger for kontrol af brugerkonti". Indstillingerne er som udgangspunkt sat til at være mindre irriterende end i Vista, men hvis man har lyst, kan man sætte dem tilbage til det gamle niveau, beholde dem på det nye niveau eller sænke niveauet og helt slå UAC fra i det, jeg har valgt at kalde "mac-mode" (Jo, jeg ved godt, at Macs tilsvarende funktion spørger brugerne om mange af de samme ting som UAC i Windows 7.) Man kan også finde frem til indstillingsmuligheden via løsningscentret.
 
9. Man kan hurtigt åbne og lukke for visse Windows-applikationer. For at åbne indbyggede applikationer som Internet Explorer, DVD Maker og Media Player, skal man finde "programmer og funktioner" i kontrolpanelet, hvorefter man kan vælge "slå Windows-funktioner til eller fra". 
 
10. Man kan køre en privat version af Internet Explorer. Hvis man er til en konference eller på et offentligt sted og gerne vil køre en privat version af Internet Explorer, kan man hurtigt hoppe over i InPrivate-mode. Der findes forskellige måder. Man kan klikke og trække IE-ikonet op, eller højreklikke på det for at komme frem til menuen, hvor man kan vælge "Start InPrivate-browsing". 
 
I selve Internet Explorer kan finde InPrivate under fanen "sikkerhed" eller ved at trykke Ctrl-Shift-P og på den måde åbne et nyt, privat IE-vindue. Alternativt kan man skabe sin egen genvej til InPrivate-browsing; bare tilføj "-private" efter applikationsstien, med et mellemrum inden bindestregen. Lige meget hvordan man åbner den private session, vil IE ikke beholde nogle af de informationer, som man kigger på eller indtaster under sessionen. 
 

Hvorfor fryser computeren?

11. Man kan slukke for browserens automatiske lokalisering og for andre browser-funktioner. Når man går ind på en hjemmeside, sker det, at siden spørger, om man for eksempel er interesseret i at kende vejrudsigten for ens lokalområde. Det kan i sig selv virke lidt skræmmende, men med den nye funktion i IE kaldet InPrivate Filtering, som man finder under fanen "sikkerhed" kan man selv vælge, hvilke browserinformationer som hjemmesider skal have adgang til.
 
12. Man kan hurtigt opsætte et hjemmenetværk. Ved hjælp af den nye funktion HomeGroups kan man nemt dele dokumenter, billeder og printere med andre medlemmer på hjemmenetværket, der også kører med Windows 7.
 
13. Find ud af, hvorfor pc'en er blevet mindre pålidelig. Hvis din pc har tendens til at gå ned eller fryse i applikationerne, så kan man måske finde frem til problemet ved at skrive "pålidelighed" i søgefeltet og derfra åbne "pålidelighedsovervågningen". Her kan man se en "pålideligheds-oversigt" for den seneste periode og spore, i hvilke tilfælde computeren performer dårligt.
 
14. Find en systemdiagnostik af computeren på 60 sekunder. I stedet for at gå den lange vej gennem kontrolpanelet kan man bare skrive perfmon/report i søgefeltet.
 
15. Man kan sætte tidsbegrænsninger og spil-restriktioner for visse brugere. Det sker ved hjælp af forældrekontrollen i kontrolpanelet. Det er et godt værktøj til brug derhjemme, men det kan også anvendes for eksempel på biblioteker og skoler.
 
16. Find de forsvundne værktøjer som Windows Mail og Photo Gallery. De er blevet flyttet til download-siden Live Essentials.
 
17. Arbejd hurtigt med PowerShell. PowerShell v2 er inkluderet i Windows 7, som desuden tilbyder en ny semi-GUI version af værktøjet kaldet PowerShell ISE. PowerShell ISE består af tre paneler: Den nederste er til direkte kommando-input, den mellemste er til output og den øverste er til scripting og til at gemme scripts som PS1-filer. En stor fordel ved PowerShell er dets mulighed for fjernkontrol, hvor man kan gennemføre handlinger på andre systemet via kommandolinjen.
 
18. Kontroller adgangen til applikationer med Applocker. Dette værktøj bruger filegenskaberne til at få adgang til kontrol over applikationerne. Selv om man typisk ville anvende AppLocker på et domæne, kan man lege lidt med indstillingerne og gøre sig bekendt med AppLocker ved at åbne kontrolpanelet, gå ind i System og sikkerhed, åbne Administration og vælge Lokale politikker. Herfra kan man skabe nye politikker for eksempelvis publisher, stier og/eller hash-filer, og for mange andre ting.
 
19. Få en automatisk e-mail ved fejl.  Hvis hændelseslogbogen har registreret en fejl, som man gerne vil gøres opmærksom på en anden gang, så kan man også det. Åben hændelseslogbogen, find fejlen i oversigten og vælg den. Derefter går man op i Handlinger på panelet og trykker på "knyt en opgave til denne hændelse", hvorefter man for eksempel kan vælge at få en e-mail, hvis det sker igen.
 
20. Tjek din Windows Experience Index (WEI) performance-score. Skriv wei i søgepanelet og vælg "Kontrollér Windows Experience Index" for at se computerens basis-score og individuelle komponenters score. For at se de underliggende XML-filer, som bliver skabt, når scoren skal regnes ud, gå til c:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore og find den seneste (Formal) assessment XML, hvor man kan se resultaterne fra Windows System Assessment Tool (WinSAT). Hvis man vil have noget nørdet sjov, så kan man desuden tilpasse rettighederne og give systemet en højere WEI-score.
 
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere