En stribe forfalskede tillægsaftaler til IT Factorys leasing-aftaler var så usædvanlige og mistænkelige, at KPMG burde have reageret på dem.
Det konkluderer kurator Boris Frederiksen i en stævning, hvor han kræver 987 millioner kroner i erstatning til konkursboets kreditorer.
"I relation til disse tillægsaftaler skal det bemærkes, at aftalerne fremstår som værende ganske usædvanlige, samt at aftalerne konkret indebærer en fuldstændig forskydning af risikobalancen i de respektive leasingaftaler," skriver Boris Frederiksen.
Han anser sågar aftalerne for at være direkte mistænkelige.
"Tillægsaftalerne fremstår i øvrigt som værende objektivt mistænkelige, idet de efter deres indhold bekræfter en mundtlig aftale, der på væsentlige punkter direkte strider mod de skriftlige aftalte leasingvilkår," skriver Boris Frederiksen.
Aftalerne var nøglen til svindlen
Tillægsaftalerne spiller en nøglerolle i svindelnummeret, fordi de er forfalsket af Stein Bagger med det formål at sørge for, at IT Factorys kæmpe leasing-cirkus ikke fremgik af selskabets offentlige regnskaber.
Således skulle tillægsaftalerne på usand vis dokumentere, at aftalerne kunne opsiges inden for blot tre måneder og derfor ifølge regnskabsreglerne slet ikke behøvede at fremgår af regnskaberne.
Hvis IT Factorys mange leasing-aftaler, der udgjorde op imod 99 procent af omsætningen, fremgik af regnskaberne, ville svindlen ifølge Boris Frederiksen, være stoppet langt tidligere.
I det hele taget er Boris Frederiksen på ingen måde imponeret over KPMG's IT Factory-arbejde.
KPMG kendte til alle leasing-aftalerne, men godkendte regnskaber, hvor aftalerne ikke direkte fremgik. Ydelserne blev af IT Factorys ledelse bogført under vareforbrug, hvilket KPMG godkendte.
Usikre låneengagementer
Men alene alle leasing-aftalerneseksistens burde også - udover tillægsaftalerne mistænkelige udformning - have tændt advarselslamper hos KPMG, lyder det.
"Det gøres i den forbindelse gældende, at aftaler om finansiel leasing af softwarelicenser sædvanligvis må betragtes som usikrede låneengagementer, idet leasingselskaberne i almindelighed ikke tillægger softwarelicenser nogen selvstændig værdi som sikkerhed. Dette må være åbenbart for enhver, herunder sagsøgte 1 (KPMG, red)," skriver Boris Frederiksen i stævningen.
KPMG afviser
KPMG afviser både konklusionerne i stævningen og beløbet som afkræves i erstatning.
Desuden har administrerende direktør Jesper Koefoed fra KPMG denne kommentar til de mistænkelige tillægskontrakter:
"Det er nu objektivt konstateret, at tillægskontrakterne er falske. På daværende tidspunkt fandt vi ikke anledning til at betvivle ægtheden af tillægskontrakterne."
KPMG har tidligere gjort det klart, at det vil undgå for meget polemik i pressen om milliard-slagsmålet.