Super gør-det-selv pc til 8.000 kroner
Har du også set dig lun på en ny desktop pc til Windows 7?
Til PC Worlds købeguide har vi glemt alt om fedtede netbooks og små mediecentre i lommeformat.
Vi vil have kræfter nok til alle hverdagens udfordringer, inklusive krævende videoredigering og spil, og vi vil for alt i verden ikke have en støjende vindturbine placeret under skrivebordet.
Et andet kriterium er, at samtlige komponenter skal forhandles i danske internetbutikker, så det ikke bliver en langhåret, neglebidende affære at samle ny desktop.
Da slutresultatet skulle gøres op, måtte vi give den rare mand i elektronikbiksen cirka 8.000 kroner.
Men til gengæld blæste maskinens kræfter os bogstaveligt talt ned af kontorstolen.
Spænd sikkerhedsselen og se her hvordan du samler en gør-det-selv computer med masser af power.
Processor, bundkort og grafikkort
Processor: Intel Core i5-750
Processoren er hjernen i din pc. Den fastsætter groft sagt den øvre grænse for din computers ydelsesmæssige formåen.
Ifølge vores test kommer det sjældent til ydelsesmæssigt udtryk, hvis du køber de dyreste modeller, så vi har fluks kastet vores kærlighed efter den krympede udgave af den kraftige Core i7-processor - den model, Intel selv har døbt i5 (læs vores test af i5-processoren, også kaldet Lynnfield, her.)
Med i5-750-processoren får du en quadcore-model og dermed fire fysiske processorkerner, som kan sætte fut på programafviklingen på din pc.
Endelig har Intels ingeniører trimmet processorens strøm-egenskaber, så den fortærer mindre strøm, når du ikke bruger computeren.
Til gengæld træder den på speederen, når du bruger computeren, for frekvensen går gennem taget og giver dig en hurtigere og mere responsiv oplevelse.
Core i5-750 leveres inklusive Intels box-køler, der går an til hverdagsbrug og samtidig ikke siger et kvæk. Processoren er set på nettet til 1.319 kroner.
Bundkort: ASRock P55 Extreme
Chipsættet er den kombination af mikrochip, der sikrer, at processoren kan kommunikere med samtlige andre enheder i computeren. Og chipsættet er vanen tro monteret på bundkortet.
Intel P55 Express er chipproducentens nedskalerede udgave af det kraftigere X58 Express-chipsæt, men funktionaliteten døjer dog ikke særligt under sparekniven. Samtidig er prisen langt mere menneskelig.
Det betyder, at et velfungerede og funktionsspækket P55-bundkort fra ASRock er set på nettet til 949 kroner.
Grafikkort: Gigabyte Radeon HD 5770
AMD nåede først over målstregen med DirectX 11-grafikkort. Radeon HD 5770-kortet giver - til prisen - en imponerende 3D-ydelse i de seneste spil. Vi er snart klar med en test af kortet såvel som de øvrige medlemmer af ATI Radeon HD 5000-serien, men i mellemtiden kan vi afsløre, at et HD 5770 bestemt ikke står tilbage for at køre dine spil i opløsninger på op til 1.920 x 1.200 pixels.
For godt 1.100 kroner får du virkelig meget for pengene. Læs vores baggrundsartikel om DirectX 11, hvis du vil vide, hvad den nye grafikstandard kan gøre for dine spil.
Ram, solid state-disk og harddisk
Ram: 2x 2 gigabyte DDR3 Corsair Dominator 1600 MHz
Windows 7 er ifølge (vores tidlige vurdering af styresystemet knap så ressourcekrævende som forgængeren, men alligevel er det en god idé at have mindst fire gigabyte hukommelse.
Inden du køber ram, skal du sikre dig, at hukommelseskredsene er fremstillet til en strømtilførsel på 1,65 volt, hvilket normalt fremgår af produktemballagen eller producentens webside. Ældre ram-moduler kræver mere strøm, fordi de er fremstillet til ældre processorer. I visse tilfælde kan de være skyld i stabilitetsproblemer eller decideret skade hukommelses-controlleren i din nye i5-processor.
Vores valg faldt på i alt fire gigabyte DDR3-hukommelse fra Corsair, som er godkendt til de nye processorer og en frekvens på maksimalt 1.600 megahertz. Prisen er 863 kroner.
Solid state-disk (SSD): OCZ Agility 60 GB
De flash-baserede solid state-diske giver i den grad baghjul til de gammeldags mekaniske harddiske, men prisen per gigabyte er stadig knap så appetitvækkende for de fleste.
Den smarteste løsning økonomisk set er i øjeblikket at installere SSD'en som primær disk til styresystemet, mens størstedelen af programmer og data placeres på en kapacitetsmæssigt overlegen harddisk. Så kan du også udnytte nogle af fordelene i Windows 7, som er optimeret til de lynhurtige solid state-diske.
Hukommelsesproducenten OCZ langer en udmærket Agility-SSD på 60 gigabyte over disken for 1.416 kroner....
Harddisk: Western Digital Caviar Green 1,5 TB
....men derfor skal du selvfølgelig stadig have plads til store filer, musiksamlingen, film og alt det andet, der huserer på computerens normale harddisk. Derfor er de mekaniske harddiske stadig attraktive, når det er gigabyte og ikke rendyrket ydelse, der er i højsædet.
Western Digital Caviar Green er en både strømbesparende, støjsvag og frem for alt rummelig harddisk på hele 1.500 gigabyte eller 1,5 terabyte. Den koster kun 748 kroner.
Kabinet, strømforsyning og optisk drev
Kabinet: Antec Sonata Elite
Kabinettet er centralt for din computer. Ikke kun fordi det bestemmer opgraderingsmulighederne, men også fordi det er altafgørende i forhold til parametre som støjniveau, køling og - naturligvis - din computers designmæssige udtryk.
Vi har tidligere rost kabinet-eksperten Antecs produkter. Men kabinetter behøver ikke koste foret ud af pungen.
Antec Sonata Elite er spottet på nettet til 697 kroner, og Midi ATX-kabinettet har både effektiv og støjsvag køling samt et - efter vores opfattelse - tidssvarende design. Samtidig er det praktisk at installere din hardware i.
Strømforsyning:
Med en strømforsyning på 650 watt har du mere end rigeligt med strøm til at trække vores foreslåede konfiguration. Det betyder, at du også kan tilføje et grafikkort mere, hvis du vil benytte ATI CrossfireX-teknologien og have flere hårdtslående hestekræfter til grafikafvikling.
Antec TruePower New 650 watt er set på nettet til 843 kroner. Den har modulær kabeltilslutning, så du undgår kabelsuppe i kabinettets indre. Kølingen varetages af en støjsvag blæser på 120 millimeter.
Optisk drev
Det er stadig dyrt at købe et optisk Blu-ray-drev, så vi har valgt en traditionel kombineret cd- og dvd-brænder fra Samsung.
Samsung SH-S223B brænder på dvd-medier med op til 22x hastighed, mens gammeldags cd-medier bliver skubbet igennem med en hastighed på 48x.
Det optiske brænderdrev koster kun 187 kroner.
Konklusion: Det kan PC Worlds gør-det-selv desktop
Uanset om dit it-hjerte banker for billedredigering, videoredigering, krævende computerspil eller noget helt fjerde vil den foreslåede konfiguration ikke skuffe.
Og så kan den tilmed drosle strømforbruget voldsomt ned, når du ikke presser computeren, så du også kan have god samvittighed i hverdagen.
En ydelse, du tidligere måtte nøjes med at drømme om, kan nu fås for godt og vel 8.000 kroner. Det er vi ærligt talt ret imponerede over.
Mangler Windows
Til enhver vellykket hardware-sammensætning hører naturligvis et styresystem. Med øje for de hardwaremæssige optimeringer, Microsoft har proppet i Windows 7, ville vi selv kaste vores penge efter en Windows 7 Home Premium 64-bit.
Når du vælger 64-bit frem for 32-bit, bevirker det, at du kan få gavn af den samlede hukommelsesmængde, du har installeret.