Artikel top billede

Forskere vil have klarhed over bærbare smerter

Hvorfor får nogen ondt, når de bruger den bærbare? Forskningsprojekt på AAU kan være skridt på vejen til mere viden.

Fysioterapeuter og kiropraktorer advarer mod, at intensiv brug af bærbare computere i værste tilfælde kan lede til alvorlige skader som blandt andet kroniske nakke- og rygsmerter.

Men der findes ikke ligefrem imponerende meget forskning inden for området for computerskader.

Det kan et nyt projekt på Aalborg Universitet være med til at ændre lidt på.

Det har nemlig til formål at klarlægge, hvorfor nogle mennesker er i farezonen for at få langvarige computersmerter som museskader, og hvordan lægerne kan behandle det.

"Der er nogle ting i smertesystemet, som gør, at en lille skade eller påvirkning kan gøre meget ondt hos nogen og ikke hos andre. Det er også noget af det, vi gerne vil finde ud af."

"Hvad er det, der disponerer folk til at udvikle den her type smerter," siger professor inden for smerteforskning ved Aalborg Universitet, Lars Arendt Nielsen.

Behov for standarder

Forskningsprojektet retter sig i denne omgang mod klassisk kontorarbejde, hvor en medarbejder bliver placeret ved en stationær computer foran et skrivebord mange timer om dagen.

Der er nemlig behov for en standardiseret proces, for at det skal være muligt at måle.
 
"Når vi laver denne type forskning, så skal forsøgsopstillingen være meget standardiseret, som når folk sidder på en stol med et tastatur og en mus. At folk bærer rundt på en bærbar og sidder i sofaen, i sengen og hvor de plejer at sidde. Det er straks lidt sværere," forklarer Lars Arendt Nielsen.

Dette forskningsprojekt kan dog ses som et udgangspunkt for at komme videre med forskning i følgevirkninger af bærbare pc'er specifikt.

Touchpad er synder

Lars Arendt Nielsen fremhæver særligt arbejdet med en touchpad som noget der er oplagt at se på i forbindelse med de bærbare enheder.

Han forklarer, at de musebevægelser, man laver med en touchpad, virker anderledes på kroppen end normalt.

"Vi ved, at ved disse high precision-bevægelser spænder du ofte mere i musklerne, og du får en mere uhensigtsmæssig arbejdsstilling," siger Lars Arendt Nielsen.

"Det aktiverer mange flere muskler både i nakke- og skulderregion. Så det er nogen andre typer smerter, vi taler om her."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere