Artikel top billede

TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt

Den bornholmske landmand Ole Kofod ønsker at udrulle fiber på Bornholm med EU-støtte, men tele-giganten TDC vil have hans projekt stoppet.

Bornholmeren Ole Kofod ejer Vestbornholms Varmeforsyning, der leverer varme via halm. Virksomheden er ved at lægge fjernvarme ud til de fire byer Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker, som ligger nord for Rønne.
 
Men energiselskabet har sammen med fjernvarmerørene også lagt tomme rør ned.
 
"Vi har snart gravet tre byer op, hvor vi har lagt fjernvarme ind, og der har vi også lagt føringsvejene til fiber ind, når vi nu alligevel gravede det op," fortæller Ole Kofod til Computerworld.
 
Tanken med at grave tomme rør ned er, at de i fremtiden kan blive brugt til fiber. Og Ole Kofod er netop medejer af selskabet Bornholms Fibernet. Et selskab, som i øjeblikket har en ansøgning til behandling hos Vækstforum Bornholm.  

Bornholms Fibernet søger om at få 4,2 millioner kroner i tilskud fra Regionalfonden, der stiller EU-midler til rådighed for at fremme udviklingen i udkantsområder. Håbet hos Ole Kofod er, at penge fra puljen kan finansiere en fiberudrulning til 1.000 bornholmere i byerne Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker.

TDC finder det konkurrenceforvridende 
Her støder projektet imidlertid ind i problemer. TDC vurderer, at det er konkurrenceforvridende, at projektet får EU-støtte. Derfor har TDC sendt et brev til Bornholms Vækstforum, hvor selskabet gør opmærksom på det. 

Læs også: TDC: Derfor ønsker vi fiber-projekt stoppet 
 
Protesten fra TDC undrer Ole Kofod.
 
"TDC burde jo klappe i sine små hænder og sige, at det er alle tiders, hvis EU-penge kunne blive brugt til at grave fiber ned i de udkantsområder, hvor TDC selv siger, at det ikke kan betale sig," argumenterer han.
 
Han fortæller, at han gerne vil have TDC med i projektet, men indtil videre har TDC afvist det.
 
"Vi har spurgt TDC to eller tre gange, om de kunne tænke sig at være med til at udrulle fiber, men det har de takket nej til. TDC svarer, at det er uinteresseret, fordi det er i Udkantsdanmark og dermed er der ikke nok forbrugere," siger Ole Kofod.
 
Kofod: TDC vil beskytte monopol
I dag er situationen den på Bornholm, at det TDC-ejede kobbernet er så godt som den eneste faste infrastruktur på Bornholm. Tal fra IT- og Telestyrelsen viser, at under 20 procent af indbyggerne i Rønne har adgang til kabelnet, mens resten af øen kun har adgang til fastnet-bredbånd via kobberet.
 
Ole Kofod mener, at det er det forhold, som TDC forsøger at forsvare og fastholde.
 
"TDC's grundholdning er tilsyneladende, at de vil holde alle andre ude, indtil de selv ­- måske - finder anledning til at grave noget fiber ned på øen. Og vi er så to stykker (de to ejere af Bornholms Fibernet, red.), som har sagt, at det ikke skal være TDC, der skal bestemme udviklingen her på Bornholm," fortæller han.

Ole Kofod ejer sammen med entreprenøren Hans Bech Bornholms Fibernet. Firmaet vurderer i sin ansøgning indsendt til Bornholms Vækstforum, at det koster 14 millioner kroner at udrulle fiber til de 1.000 forbrugere i de fire bornholmske byer, hvoraf Bornholms Fibernet selv skal betale cirka 10 millioner kroner. 
 
Kunne I ikke grave fiberen ned uden tilskudsmidler? 
 
"Jo, det kunne man godt, men det jo sådan, at vi er en privat virksomhed, og vi skal have tingene til at hænge sammen. Vi tror ikke på, at der er guld for enden af vejen i år et. Det tager mange år at få økonomi i det her, men jeg tror på, at forbrugerne om fem år er ligeså afhængige af en hurtig bredbåndsforbindelse, som vi er af internettet i dag. Der er bare ikke så mange, der er klar over det endnu," svarer Ole Kofod.

TDC: Kommunalt elselskab vil have fiber-tilskud ad omveje

På trods af, at TDC forsøger at stoppe EU-støtten til projektet, håber Ole Kofod, at det er muligt at nå til enighed med teleselskabet.
 
"Det er helt klart mit håb, at vi kan nå til enighed med TDC, og jeg er da sikker på, at det lykkes for os at få pustet fiberen igennem føringsvejene," fortæller han og fortsætter:  

"Og når det lykkes, så er jeg sikker på, at TDC er interesseret i at leje sig ind i vores fiber, for de vil ikke grave byen op engang til for at lægge fiber ned. Det kan jeg ikke forestille mig."

Han siger videre, at han finder det oplagt at samarbejde om fiberudrulningen, for der er ifølge ham ingen grund til at lægge sideløbende fiberkabler ned. 

Bornholms Vækstforum behandlede ansøgningen fra Bornholms Fibernet på et møde 27. september, men dengang vurderede forummet, at der var behov for at indsamle yderligere oplysninger, inden medlemmerne af forummet kan konkludere, om fibernet-projektet skal indstilles til at få fondsmidler fra Regionalfonden.

Bornholm i speciel situation

Rundt omkring i Danmark har en række elselskaber gravet fiberkabler ned for over otte milliarder kroner, men Bornholm er en af undtagelserne.

Årsagen er, at elsektoren på øen er kommunalt ejet, og kommunale elselskaber må ikke udrulle fiber.
 
De kommunalt-ejede energiselskaber Østkraft og Bornholms Forsyning har dog på forhånd tilkendegivet, at de gerne vil leje sig ind hos Bornholms Fibernet. De vil bruge nettet til at aflæse el-, vand- og varmeforbruget hos kunderne.
 
Dette forhold bliver i øvrigt kritiseret af TDC i et brev sendt til Bornholms Vækstforum. Heri skriver TDC:
 
"Når man læser ansøgningen til Vækstforum Bornholm får man det indtryk, at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet."
 
Vestbornholms Varmeforsyning, der har gravet de tomme rør ned, er ejet af Ole Kofod, mens han sammen med entreprenøren Hans Bech ejer Bornholms Fibernet.

Computerworld følger op med TDC's svar på, hvorfor selskabet finder støttemidlerne konkurrenceforvridende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering