Derfor bruger Apple "sløve" processorer

Apple har netop afsløret to spritnye MacBook Air-maskiner, men begge er udstyret med halvgamle Core2 Duo-processorer. Læs her hvorfor.

Apples nye MacBook Air-computere er imponerende på en lang række områder. De er små, tynde, vejer lidt over et kilo, men leverer alligevel en helt almindelig Mac-oplevelse og kan holde sig i live mellem fem og syv timer på en fuld opladning.
 
Læs mere om de nye maskiner her! 
 
Men de bruger også Intels Core2 Duo-processorer, der efterhånden ser lidt slidte ud. Forstå os korrekt: Det er nogle fine og hurtige processorer, som Intel har kreeret, men hvorfor ikke bruge de nyere Core i3- og Core i5-processorer i stedet?
 
Søgsmålene er i gang
Det er faktisk Intels egen skyld. Chipgiganten slås pt. med Nvidia om, hvorvidt Nvidias licens til at lave chipsæt til Intels processorer også dækker firmaets nyeste produkter, der kommer med indbygget hukommelsescontroller. 
 
Intel siger nej, og derfor må Nvidia ikke lave chipsæt til eksempelvis Core i3, i5 og i7-processorerne og de nyeste Atom-processorer. Nvidia er selvfølgelig dybt uenig, men har valgt at stoppe udviklingen af chipsæt, indtil man finder en løsning ved forhandlingsbordet - eller i retten.
 
Apple er fanget i midten. Firmaet valgte for år tilbage at satse på en kombination af Intel-processorer og Nvidia-chipsæt. Og det er egentlig ganske forståeligt - Nvidia er simpelthen bedre til at lave hurtigere og mere effektive grafikkerner.
 
Det handler om balance
Derudover har Apple også investeret tid og ressourcer i firmaets OpenCL-teknologi, der groft sagt gør det nemmere for udviklere at lave programmer, der afvikles på tværs af hovedprocessoren og grafikprocessoren. Nvidias chipsæt med indbygget grafikkerne understøtter OpenCL, det gør Intels ikke. 
 
Derfor har Apple egentlig ikke andet valg at end bruge halvgammel teknologi i de nye MacBook Air-maskiner.  Intel har ellers strømbesparende Core i3 og Core i5-processorer, men de kommer med en indbygget grafikkerne, som Apple ikke er interesseret i. Skulle man bruge disse processorer, var man også nødt til at smække en dedikeret grafikprocessor ind i maskinen. Noget, der koster penge, optager mere plads og sluger mere strøm.
 
Og derfor er vi endt med et par maskiner, der bruger Nvidia GeForce 320M-chipsæt og Intels Core2 Duo-processor. Spørgsmålet er selvfølgelig, om den hurtigere grafikkerne opvejer den lidt langsommere hovedprocessor. Forhåbentlig får Intel og Nvidia snart fundet en løsning på deres uenigheder. 
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere