Artikel top billede

Stortest: Er din næste mobiltelefon her?

Flere klarer arbejdet ved hjælp af en mobiltelefon i stedet for en bærbar computer. Vi har set på en række smartphones og vurderer deres egnethed til forretningsbrug. Hvilken mobiltelefon skal du have næste gang?

Hvis du arbejder meget væk fra kontoret, er der efterhånden en lang række gode smartphones, der kan erstatte en bærbar som livline til vigtige it-systemer.

Det afhænger selvfølgelig af dit arbejde, hvilken type mobiltelefon du har brug for.

Er du ude på byggepladser med alt, hvad det indebærer af vand, mudder og støv, er du måske bedst tjent med en hårdfør mobiltelefon som en Samsung Xcover 271

Måske overvejer du en mobil med Microsofts nyeste styresystem Windows Phone 7? Her kan anmeldernes vurdering af Windows Phone 7 hjælpe dig på vej.

Vakler du mellem en mobiltelefon med det nyeste Android-styresystem eller den nyeste iPhone 4, hjælpes du godt på vej af vores stortest af Apples nyeste iOS 4 og Android 2.2. 
  
Business Centers svenske søsterpublikation techworld har taget et kig på nogle smartphones for at vurdere, hvor gode de er til forretningsbrug. Det har resulteret i en detaljeret test af nogle af de mest populære smartphones som Apples iPhone, HTC's Desire og Touch Pro2, Nokia N900 og E72, Samsung Omnia II og Sony Ericsson Experia X10. 

Læs mere på de følgende sider, hvor vi i denne omgang kigger nærmere på Apples iPhone, HTC's Desire og Touch Pro2 samt Nokia N900.

iPhone 3Gs

iPhone er uden tvivl det mest populære valg blandt forbrugerne, og blandt virksomheder er der også mange, der satser på Apples smartphone. Efter en start med den første generation iPhone er de grundlæggende funktioner for forretningsbrug på plads. I dag er der mulighed for at integrere e-mail med flere mailservere og synkronisere kalender samt kontakter med MS Exchange-server. Der er god understøttelse til iCal og CalDAV, hvilket betyder, at et stort antal kalender-programmer er kompatible med iPhone, ligesom der er en strømlinet vCard-integration, der gør det nemt at udveksle elektroniske visitkort.

Tredjepartsprogrammer en styrke - opsætning og onfigurering ikke

Når man ser på tredjepartsprogrammer, er det let at se, hvad iPhone's styrke er - Apple har stadig langt den største apps-shop. Apps omfatter programmer, der giver Lotus Notes kompatibilitet og flere Office-pakker med forskellige niveauer af funktionalitet. 

Det store problem med iPhone er, at der dybest set kun er én iPhone model. Hvis du ønsker at satse på den i din virksomhed, skal du købe det relativt dyre udstyr til alle brugere, også selv om telefonen er overdimensioneret i forhold til deres behov.
 
Alternativet er at investere i parallelle systemer, der kan håndtere flere forskellige mobiltelefoner. Mens Windows Phone, Symbian og Android (via tredjeparts biblioteker og software) understøtter oma-DM til konfigurering og opgraderinger, kører iPhone-styresystemet sit eget løb. Alt fra VPN til e-mail-indstillinger kan konfigureres for den enkelte medarbejder, men har en medarbejder brug for en anden mobiltelefon, skal man til at genopfinde hjulet.

God brugeroplevelse - men svært at indtaste meget tekst

En anden styrke ved iPhone er brugeroplevelsen. Den forholdsvis tynde og lette enhed har en hurtig brugerflade og en rigtig god browser. 

Nogle begrænsninger kan dog være frustrerende for forretningsbrugeren. Der er ikke mulighed for en mappe-baseret filhåndtering. iPhone er designet til at synkronisere med andre enheder, men den er mere rettet mod mediefiler end forretningsdokumenter og for det meste låst til Apple-tjenester som MobileMe og iTunes. Uden et fysisk tastatur er det besværligt at indtaste store mængder tekst.

For en virksomhed med et homogent behov, og hvor et par grundlæggende værktøjer er alt, hvad brugerne behøver, er iPhone bestemt ikke en dårlig investering, selv om det er temmelig dyrt.

Den nyeste model er selvfølgelig version 4, men en 3Gs på tilbud er fortsat ikke et ringe valg.

HTC Desire

En af de nyere HTC-telefoner er Desire, en mobil der er blevet nedtonet en del i sit ydre i forhold til dens forgængere, Hero og Legend. Den har også fået en langt mere kraftfuld processor, hvilket kan mærkes med lynhurtige svartider, selv ved afvikling af flere programmer på samme tid og håndtering af store dokumenter og websider.

Fantastisk til nettet

HTC Desires styrke ses især ved brug af nettet. Operativsystemet Android er udstyret med en af de bedste mobile browsere, og kombineret med Desires forbløffende skærm med 480x800 pixels og OLED teknologi er web-oplevelsen på HTC Desire noget ud over det sædvanlige. Det gør det nemt at anvende en række online-baserede systemer.

På andre telefoner, herunder iPhone, som længe var favoritten til at gå på nettet, kan den slags online-baserede systemer opleves som klaustrofobiske grundet den begrænsede plads på skærmen.

Med Desire er det ikke nødvendigt at tilpasse websider til flere forskellige platforme. En intranet-side kan lige så nemt tilgås fra Desire som fra pc'en på skrivebordet.

Godt apps-udvalg

Antallet af programmer til Android-styresystemet er eksploderet. Også antallet af nyttige forretnings-apps. Der er et godt udvalg af Office-værktøjer og samarbejdsprogrammer fra konkurrenter

Ungt styresystem, men mange muligheder

Android er et ungt operativsystem, og nogle af de mere professionelle device management funktioner mangler til platformen. HTC har dog selv udviklet værktøjer til at udvide funktionaliteten i Exchange e-mail og kalender-synkronisering til også at omfatte rollouts af indstillinger og håndtering af policy. Det er positivt, og vi håber på at se dem indbygget i systemets grundfunktioner i fremtiden. På den måde vil Android kunne give et mere varieret udbud af mobiltelefoner - mellem telefoner, og endda forskellige fabrikanter, men med samme høje niveau af kompatible basisfunktioner.

God til arbejde og leg

Desire er en forholdsvis neutralt fungerende smartphone, det vil sige en, der ikke er beregnet til det ene eller det andet felt. Mange telefoner kommer prækonfigurerede og rettet mod eksempelvis sociale medier, medieafspilning, spil eller virksomhedsbrug.

Her kan du i stedet nemt tilpasse hver enkelt enhed til de enkelte brugere. Det er både godt og dårligt. Der vil være ekstra arbejde for enten it-ledere eller brugerne selv, men resultatet er en telefon med store kvaliteter på en platform med et stort potentiale.

Husk samtidig at HTC inden for de næste par uger kommer HTC med næste generation af Desire (kaldet HD) som byder på ny hardware og software.

HTC Touch Pro 2

Microsofts mobile styresystem, Windows Mobile eller Windows Phone som den nyeste inkarnation hedder, har ført lidt af en skyggetilværelse på forbrugermarkedet. Al opmærksomhed har været rettet mod iPhone og Android. 

Blandt virksomheder er Windows-mobiler imidlertid stadig et populært valg. Det skyldes blandt andet den tætte integration med Microsofts mailserver Exchange Server. Ikke bare med synkronisering og central device håndtering, men også med direkte opkobling til virksomhedens systemer. Det giver brugerne adgang til meget mere information, end de har gennem regelmæssig synkronisering.

Stort udbud af forretnings-apps

En anden grund til, at virksomheder er glade for Windows Phone er mængden af specielle applikationer, såsom specielt skrevet lagerstyringssystemer, signaturhåndterering og informationsdatabaser. Traditionelt har mange udviklere udviklet til Windows Mobile. Det har eksisteret i lang tid, og der findes mange applikationer, som fandtes på PDA og er fulgt med gennem årene. Det har været let at udvikle små applikationer til platformen, og udrulningen af software er forholdsvis enkel. 
Touch Pro 2 er en god blanding af begge verdener. Windows telefoner har i bund og grund et forretningsmæssigt fokus, men kommer med en brugervenlig overflade - TouchFLO 3D er et interface, der på mange måder minder om Sense til Android. 
Det er hurtigt og nemt at navigere og søge oplysninger på mobilen, hvilket er en af Windows-telefonernes speciale.

God skærm, men ingen multitouch

Touch Pro 2 er ligesom de andre HTC-telefoner i testen udstyret med en rigtig god skærm med høj opløsning. Den har ikke samme regnekraft som HTC Desire, og vi savner en multi-touch screen, hvilket betyder, at det er mindre velegnet til store og tunge websider. Men med et godt udvalg af browsere kommer man rigtig langt, og med et fuldt QWERTY tastatur til at hive ud vil de mange brugere, der ikke er vant til at skrive på en berøringsfølsom skærm, også føle sig hjemme.

Næste generation er et godt valg til erhvervsbrug

Windows Phone er simpelthen en sikker satsning på forretningsmæssig brug med støtte af de fleste funktioner, du kan få brug for. HTC Touch Pro 2 er en rigtig god repræsentant for Windows-platformen. Men det siger ikke meget desværre.

Men samtidig er Microsoft få dage fra at lancere næste generation af Windows Phone 7, og et køb af en Windows-baseret telefon med et andet system er pt. et køb af et forældet system.

Samtidig er den nu gamle version af Windows Mobile meget mere begrænset, når det kommer til underholdningsfaktoren i forhold til konkurrenterne, og nogle brugergrænseflade-elementer er ikke helt optimale.

Nokia N900

Nokia N900 kører Maemo, en Linux-baseret platform, der hævder at være mere pc-orienteret end en egentlig smartphone. Den faktiske telefonfunktion er stuvet godt af vejen, og vi var nødt til at søge et stykke tid, før vi fandt et tastatur at indtaste numre på. Grænsefladen er generelt en blanding af et nemt navigerbart design og et godt overblik og et par rent sagt uforståelige løsninger - det er ikke bare telefonfunktionen, som er svær at finde.

Hvordan vil Maemo klare sig?

I denne test er N900 den eneste telefon på Maemo platformen. Det lader til, at det er en mulig smartphone standard for Nokias side, selv om det forudsætter en større modenhed for platformen og et bedre programudbud. Der er en håndfuld programmer til at læse Office-dokumenter, og enheden har indbygget understøttelse af push e-mail samt synkronisering af kalender og kontakter fra Exchange. Ellers er det endnu sparsomt med softwaren. Her venter vi på et bredere udvalg af alt fra kontorsoftware til VPN-klienter og standardiseret device management.

Indtil videre kan vi ikke anbefale N900 som en investering i et eksisterende IT-miljø, men som et tegn på, hvor industrien er på vej hen, er den fascinerende. Det er en åben platform, mere web-orienteret end konkurrenterne. Selv HTC Desire får kamp til stregen med N900 og Mobile Firefox, selv om den kommer uden multitouch. Multi-touch-funktionen er det, som gør surfing til en fornøjelse på modeller som iPhone og Desire.

Rigtig god til onlinesystemer

Netop derfor kan N900 være en god mulighed for små virksomhedsejere, der har valgt at skille sig af med deres egen hardware og køre deres forretning online. Web-baserede applikationer som Gmail og Google Docs fungerer rigtig godt på N900, og visning af sider går hurtigt og problemfrit. Men systemet er ikke i nærheden af brugervenligheden hos Android eller iPhone.

Vi er dog tvunget til at sige, at for langt størstedelen af brugerne vil N900 kun være et pilot-forsøg. Vi vil komme tilbage om et par år for at se, om Nokia formår at sætte en ny standard og svare på truslen fra Android og iPhone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere