Branche i topform

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Top 100 d. 28. september 2007.


Med en omsætningsfremgang på knap otte procent matcher den danske softwarebranche næsten fremgangen i salget af software på det danske marked. Og selv om softwaresalget i Danmark vokser lidt mindre de kommende år, er det langt fra sikkert, at de danske softwarehuses formkurve har toppet.

Meldingen lyder på topform fra den del af it-branchen, hvor den brogede skare af softwarevirksomheder holder til. Regnskabstallene fra 2006 for de danske softwarevirksomheder viser en omsætningsfremgang på lige knapt otte procent og en vækst i resultatet på lige godt 11 procent.
Segmentet forretningssoftware kom bedst ud af kapløbet med en omsætningsfremgang på godt 17 procent og en vækst i resultatet på godt 71 procent. I denne gruppe findes virksomheder som IT Factory A/S, Targit A/S og Dynamicweb Software A/S.
Dårligst klarede ERP-segmentet sig med et samlet fald i omsætningen på 1,5 procent og en tilbagegang i resultatet på 12,4 procent. Nogle af de selskaber, der var med til at trække ERP-segmentet ned, var Microsoft Development Center Copenhagen, Lawson Software Danmark A/S og Infor Global Solutions Denmark ApS.
Men den danske softwarebranche omfatter altså både landeselskaber for de store globale softwarehuse og rene danske virksomheder med egen udvikling. Derfor handler softwarebranchens topform i 2006 også om både udviklingen i salget af software på det danske marked og de grundlæggende muligheder for at drive en virksomhed i Danmark, der kan udvikle og sælge avanceret software over hele verden.
Med en omsætningsfremgang på knapt otte procent matcher softwarebranchen væksten i salget af software på det danske marked, der var på godt otte procent i 2006. Salgstallene stammer fra den nyeste opgørelse over softwaremarkedet i Danmark fra analysevirksomheden IDC Nordic, der er et søsterselskab til IDG, som udgiver Computerworld.
Per Andersen, der er administrerende direktør for IDC Nordic og group vice president for analysehusets europæiske organisation, understreger, at væksten i salget af software på 8,4 procent er en ny rekord. Den højeste siden 2000.
"Til gengæld ser det også ud som om, at sidste år var toppen. I år venter vi en vækst på 7,1 procent i salget af software på det danske marked. Økonomien er generelt langsommere, og prognoserne for de kommende år er de samme," siger Per Andersen.
Flere ubekendte
Men det er et spil med flere ubekendte. I juni understregede Dale W. Jorgenson, der er professor på Harvard University i Massachusetts, i et interview med dagbladet Børsen, at formandskabet i den danske regerings økonomiske råd - de såkaldte vismænd - undervurderer vækstpotentialet i dansk økonomi. Professoren ser netop et stort utappet potentiale i at øge produktiviteten i Danmark gennem udnyttelsen af eksisterende arbejdskraft og teknologi - et potentiale som softwarebranchen kan være med til at realisere.
Ifølge IDC's analyse af softwaremarkedet boomede salget af forretningssoftware. Således voksede salget af administrationssoftware næsten dobbelt så meget som året før.
Samtidig er et meget omtalt men hidtil ikke målbart fænomen begyndt at give udslag på analytikernes kurver. Serviceorientet arkitektur eller SOA dækker over en gammel velprøvet tankegang om at udvikle software i komponenter, der kan genbruges. Det nye i SOA er, at de løst koblede softwarekomponenter kan genbruges som services og dermed nemmere anvendes i moderne netværksbaserede løsninger.
"SOA er jo ikke et marked. Men de afledte effekter på software-markedet kunne for første gang registreres i 2006. Salget af integrationsværktøjer og værktøjer til software-kvalitetskontrol og -konfigurering voksede over ti procent sidste år," fortæller Per Andersen.
Salget af software som følge af SOA-strategier i danske virksomheder er den ene side af SOA-indflydelsen på softwarebranchen. Den anden side er softwarevirksomhedernes egen udvikling af produkter, der baserer sig på SOA-tankegangen og dermed skaber større fleksibilitet for kunderne og på længere sigt gør det muligt for selv små danske nichesoftwarehuse at levere applikationer og komponenter til større løsninger i et helt andet omfang end tidligere.
Ny erkendelse
Men underskoven af små og mellemstore danske softwarevirksomheder er også under påvirkning af en forholdsvis ny erkendelse blandt investorer. Hvor det tidligere var god latin, at et softwarehus skulle udvikle sin helt egen software og have som mål at blive "det næste Microsoft", så har der siden netop Microsoft købte Navision i 2001 bredt sig en erkendelse af, at opkøb kan være af det gode, ligesom videreudvikling og sammensætning af andre softwarevirksomheders produkter til unikke salgbare løsninger nu også vinder anerkendelse.
"Den danske softwarebranche er meget dynamisk, og der er god gang i opkøbene på markedet lige nu. Det tror jeg vil fortsætte, så der kommer til at ske en masse strukturmæssigt," siger IDC Nordics administrerende direktør Per Andersen og lufter dermed forventninger om, at formkurven for de danske softwarevirksomheder ikke nødvendigvis har toppet.

OriginalModTime: 27-09-2007 14:22:07




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere