Masteren sætter lederprocessen på skinner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Executive d. 14. september 2007.


Tre år efter den sidste eksamen kom i hus, høster Flemming Johannesen og Mads Rosenkrans fortsat nye frugter af den indsats, de gjorde for at bliver master in management of technology.

Det var i juni 2004, at Flemming Johannesen og Mads Rosenkrans kunne trække i kappen, sætte den firkantede hat med kvast på hovedet og fejre den nye status som master in management of technology.
Forud var gået mere end 2.000 timers hårdt arbejde med undervisning, opgaver og studierejser samtidig med lederjobbene i Nykredit Koncernudvikling og -IT.
Tre år senere er de stadig ansat i Koncernudvikling og -IT. Flemming Johannesen er rykket et skridt op ad rangstigen i den godt 300 mand store afdeling og er i dag en af de otte udviklingschefer, der leder arbejdet i finanskoncernens forretnings- og it-udvikling med direktør Lars Mathiesen i spidsen.
Mads Rosenkrans er områdeansvarlig, som er niveauet under udviklingschef. Men begge er de enige om, at ikke blot var det den rigtige beslutning at tage slæbet med masteruddannelsen, de valgte efter deres egen mening helt rigtig med master in management of technology på DTU.
For masteren har fået sat arbejdet med ledelse på skinner for dem begge to. Det løfte de var blevet givet af DTU om at kunne skabe forretning og lede forandring med en afsluttet MMT i hånden er blevet indfriet.
"Det er svært at pege på præcist, hvornår man bruger de teorier og metoder, man har lært. Og det er jo heller ikke sådan, at man løber hjem og slår op i Michael Porters bøger for at finde en løsning. Men omvendt er det meget tydeligt, at man står på en ny platform, hvor man forstår værdien af at kunne sætte sig selv udenfor, se problemstillingerne klart og gøre noget ved dem," siger Flemming Johannesen.
Mads Rosenkrans peger på det, han kalder et relativt stort element af personlig udvikling fra MMT.
"Jeg har fået mere fokus på værdien af de kompetencer, jeg har haft hele tiden. Sammenhængen er vigtig," siger han.
Forretningsviden
Både Flemming Johannesen og Mads Rosenkrans havde klare it-profiler, inden de startede på MMT i 2002.
Flemming Johannesen er civilingeniør fra Aalborg Universitet og blev ansat i Nykredit, umiddelbart efter han havde fået sin sidste eksamen i 1995.
Mads Rosenkrans er bachelor i forsikringsvidenskab fra aktuarstudie på Københavns Universitet og blev ansat i Nykredit i 2001 efter otte år som it-udvikler og projektleder i Realkredit Danmark.
Men da Nykredit i 2002 gennemførte en organisationsændring, som lagde it-driften og it-service ud i et nyt selskab og fusionerede de to afdelinger, der stod for henholdsvis forretningsudvikling og it-udvikling, så var det afgørende for de to at tilegne sig nye kompetencer for at kunne fortsætte udviklingen af karrieren. Godt hjulpet af deres nærmeste chefer blev masteruddannelsen det naturlige valg.
"Når man er kommet tre år på afstand, så har man jo en tendens til at bagatellisere den reelle arbejdsindsats og sliddet. For det var hårdt, og jeg er ikke sikker på, hvordan jeg ville reagere, hvis jeg skulle igennem et lige så hårdt forløb igen," siger Flemming Johannesen.
I to år arbejdede han ligesom Mads Rosenkrans 20 timer om ugen med faste studier hver anden fredag og lørdag, opgaver, studierejser og eksaminer. En indsats som foregik sideløbende med arbejdet i Nykredit, hvor de ikke mindes at have skruet væsentligt ned for mængden af arbejdsopgaver i de fire semestre, hvor uddannelsen stod på.
"På sådan en uddannelse er alle jo ledere ligesom en selv. Og man finder hurtigt ud af, at alle de andre også har udfordringer og heller ikke er verdens ottende vidundere," siger Mads Rosenkrans.
Og netop menneskene på studiet og det netværk, som oprettes gennem uddannelsen er i virkeligheden den allerstørste værdi, når dimissionsfesten er forbi, og den nye titel skal tages i brug.
Både Flemming Johannesen og Mads Rosenkrans bruger jævnligt deres MMT-netværk, fordi de har en fælles platform for løsning af konkrete udfordringer i det daglige arbejde.
Netværk
"Der både tale om en faglig vedligeholdelse i alumne-foreningen, hvor vi deltager i officielle arrangementer. Men der er i ligeså høj eller endda endnu højere grad tale om at gribe knoglen og ringe til en fra netværket om et konkret problem og selv være med til at løse problemer for andre i netværket," siger Flemming Johannesen.
Mads Rosenkrans bruger et arrangement, som netop har fundet sted i alumne-foreningen som eksempel. Emnet var innovation og navnlig anvendelsen af innovationsrum, hvor alle de pæne og blankpolerede beskrivelser fra aviser og magasiner bliver lagt til side, når deltagerne i netværket giver deres mening til kende.
På den mere kontante side er Flemming Johannesen altså rykket fremad i vognen med jobbet som udviklingschef for det område, der kaldes tværgående forvaltning i Koncernudvikling og -IT hos Nykredit.
Han refererer nu direkte til direktør Lars Mathiesen og har 37 ansatte tilknyttet afdelingen, som er under etablering og skal stå for at håndtere de mange komponenter, som allerede er og fortsat bliver konsekvensen af Nykredits arbejde med serviceorientet arkitektur - både i forhold til forretningsprocesserne der skal understøttes og udviklingen af teknologierne i komponenterne.
Hold fast
Mads Rosenkrans er fortsat områdeansvarlig. Allerede før han startede på MMT, var hans ambition først og fremmest at blive en bedre sparringspartner for den udviklingschef, han refererer til - men også på længere sigt at flytte sig.
Men han er ligesom Flemming Johannesen meget klar i mælet, da snakken falder på resultatet af en master.
Der er tale om en proces, og det værste, man kan gøre, er at forlade sit gamle job og forfalde til den opfattelse at masteren ikke er noget værd, hvis den ikke har resulteret i mere ledelsesansvar i løbet af et år eller to.
"Igen - sammenhæng er vigtig. Og ledelse handler jo i ligeså høj grad om, hvordan du arbejder med opgaverne," siger han.

Boks:
På vej mod toppen
Master in management of technology på DTU har eksisteret siden 1998 og er designet til at give naturvidenskabeligt uddannede kandidater en uddannelse i de ledelsesdiscipliner, der er nødvendige for at nå toppen. Dermed lever masters in management of technolgy som Flemming Johannesen og Mads Rosenkrans fra Nykredit op til det mantra, som eksperterne har prædiket i årevis: forretnings-viden.

I 2007-udgaven af IT i Praksis fra Rambøll Management og Dansk IT fremgår det, at danske virksomheder sætter større pris på deres ledere. Flere end halvdelen af de private virksomheder har nu udstyret den øverste it-ansvarlige med en direktørtitel - sidste år var det 35 procent.

32 procent af de it-ansvarlige i de private virksomheder er kommet til deres nuværende stillinger fra stillinger inden for andre områder end it. Denne tredjedel står samtidig i spidsen for de it-organisationer, som er mest engagerede i forretningsudviklingsaktiviteter og som bidrager aktivt til innovation.

Billedtekst:
godt eksempel "Det bliver aldrig almindeligt at sende mange medarbejdere på en masteruddannelse. Dels på grund af prisen og dels på grund af omfanget. Men når man har uddannelsen, så bliver man selv -både hos egne medarbejdere og i rekruttering af nye medarbejder - det bedste eksempel på, at virksomheden vil investere i uddannelse, når det er nødvendigt," siger udviklingschef og master in management of technology Flemming Johannesen fra Koncernudvikling og -IT i Nykredit. Foto: Mikael Rieck

OriginalModTime: 20-09-2007 13:10:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere