Danmarks lille energi-gigant

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. september 2007.


Informationsteknologien er et afgørende element i disse års moderninsering af den euopæiske energisektor.

Med en omsætning på 35,6 milliarder kroner er Dong Energy en sværvægter i danks erhvervsliv. Men blandt de europæiske konkurrenter er det en lille energi-gigant, når man sammenligner med for eksempel den fusion af de to franske energiselskaber Suez og Gaz de France, der er i støbeskeen lige nu - her vil den samlede årlige omsætning være på 521,367 milliarder kroner.
Men bortset fra størrelsesforholdet så går begge fusioner ud på at effektivisere og optimere produktion og distribution af energi i form af el, gas, olie og så videre for at stå bedst i konkurrencen på fremtidens fuldt liberaliserede europæiske energimarked. Netop energisektoren har traditionelt været blandt de mest nationalt funderede brancher, men i EU har luppen længe hvilet på sektoren. Og kravene til åben konkurrence vokser sammen med andre politiske krav til energiforsyningen.
Omfattende stridigheder
Dong Energy var en realitet den 1. juli 2006, da aktiviteterne i seks danske energiselskaber blev lagt sammen. De seks selskaber var Dong, Elsam, Energi 2, Nesa, Københavns Energis el-aktiviteter og Frederiksberg Forsyning.
Hele fusionsprocessen har været præget af betydelige stridigheder mellem forskellige aktionærgrupper i selskaberne. Og den planlagte børsnotering af det nye Dong Energy forsinkes da også lige nu af tvister både ved domstolene og i Folketinget.
Men samtidig med at de store slag om penge og indflydelse stadig ruller, er integrationen af de seks selskaber i fuld gang. Informationsteknologien spiller en afgørende rolle i det arbejde og dermed leverancerne af energi til mere en en million kunder i Danmark, Sverige, Tyskland og Holland.
Hele produktionen og distributionen af energi fra Nordsøens olie- og gasfelter, vindmølleparker og kulkraftanlæg til gas og elektricitetskunder skal understøttes med it.
Men i det nye energiselskab er de grundlæggende forretningssystemer også i gang med at blive konsolideret på en SAP-platform, de cirka 5.000 ansatte har fået ny e-mail og medarbejderportal.
It-strategien for Dong Energy har været på plads i halvandet år. Den var med andre ord klar til at blive implementeret og dermed være en del af rygraden i fusionen fra dag ét.

OriginalModTime: 11-10-2007 11:22:47




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere