Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. august 2007.
Gang på gang skriger it-branchen efter kvinder, der enten udebliver eller forlader faget. Branchen bør indføre et mangfoldighedskriterium, så kvinder kan føle sig bedre tilpas, mener sociolog.
Mangfoldighed.
Sørgeligt er nok det mest dækkende ord, når "it" og "kvinder" bliver nævnt sammen.
For det går stadig skidt med at rekruttere kvinder til it-branchen, og tallene for optagene på it-uddannelserne har ikke rykket sig særligt meget i år.
De, der til gengæld har en længevarende it-uddannelse bag sig, ender ofte som projektledere, og mange dropper branchen på grund af manglende mulighed for personlig og professionel udvikling.
Løsningen er at få flere kvinder i branchen, der skal gøres mere synlig og attraktiv - men indtil videre er det ikke lyk-kedes.
"Kvinder, der har forladt branchen, er ikke kommet tilbage i samme styrke, som da it-boblen var på sit højeste. De har i stedet fundet arbejde uden for faget, fordi de ikke får de samme udviklingsmuligheder. Det er ikke nødvendigvis forfremmelse, men at arbejde på de mest spændende og kompetencegivende projekter," siger sociolog og forsker i kønsaspekter på arbejdspladser og organisationer, Chris Mathieu fra Copenhagen Business School.
Han mener, at jo flere kvinder, jo større andel af potentielle rekruttører vil der være til branchen og uddannelserne.
"De kedelige projektlederstillinger vil også blive mættet, så man bliver nødt til at ansætte kvinder i andre områder. En større andel af kvinder vil også gøre det muligt at tage en kønsdebat i det enkelte firma," påpeger Chris Mathieu og gør opmærksom på, at kvinder i stor udstrækning skal bygge bro til andre kvinder, der vil beskæftige sig med it.
Studiejob tilbydes
Direktør for IT-Branchen, Jakob Lyngsø, mener også, at en væsentlig løsning er at få flere kvinder ind i branchen og få flere til at tage en videregående uddannelse.
"Hvis flere kvinder vælger it, er der flere, der har potentiale til at blive ledere, samtidig har vi brug for, at flere tager en videregående uddannelse. Vores opgave er at give dem gode jobtilbud, når de er færdige. Vi vil også tilbyde dem studiejob, mens de studerer, så de kan snuse til branchen undervejs," siger direktøren, og gør opmærksom på, at brancheforeningen har nedsat et udvalg, der skal tiltrække unge - herunder kvinder - og gøre it mere attraktivt.
Kvinder bliver forbiset
"Man bliver forbiset gang på gang og bliver enten ghettoriseret som projektleder eller i de blødere aspekter af it-branchen. Man får ikke længere de spændende og udfordrende teknologiske udviklingsmuligheder, der gør, at man bliver oplært og får en spydspidskompetence, så man kan bevæge sig op ad rangstigen," forklarer Chris Mathieu.
"Når kvinder kommer ind i en virksomhed, har de de samme kvalifikationer. Men når der skal arbejdes med projekter er det ofte personlige egenskaber, der er gældende. Og de, der udvælger projektdeltagerne, er ofte folk, der ligner dem selv," understreger han.
Cand.scient.pol. Gitte Larsen fra Instituttet for Fremtidsforskning er enig i, at man ansætter dem, der ligner én selv.
"Selvom man ikke er særlig bevidst om det, gælder det både køn, etnicitet, kvalifikationer og alder. Man er ikke god til at se, hvad man kunne få ved at prøve noget andet. Forandringer er altid svære, og mange er i bund og grund imod dem, når det kommer til stykket - selvom vi ved, de er nødvendige og taler positivt om dem. Men når det kommer til stykket, har vi travlt og ender med at vælge dem, der minder om os selv," siger hun.
Chris Mathieu mener også, at branchen i virkeligheden ikke er interesseret i at udrede problemet.
"Man er orienteret mod at ansætte, få den næste kunde og tjene penge og ikke interesseret i samfundsmæssige aspekter. Et af de strukturelle problemer er, at små hårfine udvælgelsesmekanismer kanaliserer kvinder ind i stillinger som projektledere eller mellemledere, som fjerner dem fra det teknologiske spor," siger han og peger på, at i stedet for at gøre tingene på en bestemt måde, bør man gøre branchen mere attraktiv.
Strukturelt problem
Ifølge sociolog Chris Mathieu ligger problemet i, at der findes mange vrangforestillinger.
"Der findes en forestilling om, at der ikke findes ligestillingsproblemer i branchen, men at problemet er kvinder, der ikke selv vælger at gå ind i branchen," siger han og pointerer, at den holdning forhindrer branchen i at se de egent-lige barrierer og problematiske mekanismer.
"Når man ser, at en større andel kvinder end mænd forlader branchen, burde det gå op for én, at der findes et strukturelt problem. Men forklaringen går hele tiden på: "Hun skal have familie, og hun kan ikke klare tidspresset"," siger Chris Mathieu.
"Man vil ikke tro, at der er noget galt med ens egen virksomhed eller branche. Det kulturelle og sociale arbejdsmiljø har også stor betydning for, om kvinder vil ind i branchen. De skal føle sig tilpas i de miljøer," mener han.
Alexandra Instituttet A/S er et samarbejde mellem it-forskning og erhvervsliv i tilknytning til Aarhus Universitet. Her er Karen Falkenberg Lund, projektmedarbejder på et initiativ, der skal åbne kvindernes øjne for it.
"Lige nu skal man have ben i næsen, for der ikke er så mange piger, og man skal klare sig selv på uddannelserne. Det samme oplever mange kvinder i erhvervslivet, hvor man skal manifestere sig lidt mere over for de mange mandlige kolleger. Hvis man var en gruppe, kunne man bedre støtte hinanden, være mentor eller danne et netværk, som kan bruges senere i ens karriereforløb," siger hun.
Ingen ligestilling
Gitte Larsen fra Instituttet fra Fremtidsforskning mener, at forskellige perspektiver på ting, giver forskellige resultater.
"Vi har aldrig prøvet at have lige repræsentation af mænd og kvinder i ledelser. Vi ved ikke, hvad det vil betyde, og det kunne være et interessant eksperiment i sig selv. Vil det give et andet resultat? Selve debatten om, hvilken forskel det vil gøre, er interessant," pointerer hun.
Gitte Larsen mener ikke, at kvinder med en længerevarende it-uddannelse, der ender som projektledere, er udtryk for ligestilling.
"Mænd og kvinder har ikke lige muligheder for at få lederjob. Vinderkortet burde være et fælles ønske om, at man fik det bedste resultat i sidste ende," siger hun.
Gitte Larsen mener, at der ud fra et samfundsmæssigt synspunkt er brug for, at vi både bruger de bedste mænd og kvinder til lederjob for at bevare vores konkurrenceevne og blive ved med at være innovative.
Hvis man spørger ledere, om mangfoldighed er nødvendig for ledelse i fremtiden, vil alle svare ja. Men ikke ret mange praktiserer det, når det kommer til stykket.
"Mangfoldighed trives ikke alene blandt hvide mænd på 40+," siger hun.
Ifølge Gitte Larsen kan man ikke komme uden om den gamle historie om, hvilke roller mænd har påtaget sig, og hvilke roller kvinder har haft gennem historien, hvor mænd har siddet både på arbejdsmarkedet, før kvinder kom, og på lederstillingerne.
Antallet af kvinder, som er beskæftiget i it-branchen har også været faldende i England i en årrække.
Og en rapport fra den britiske it-branceorganisation Intellect fra 2006 viser, at andelen af kvindelige it-medarbejdere udgør 16 procent mod 27 procent i 1997.
Rapporten viser også, at de 16 procent overvejende er beskæftiget i job, som kvalifikationsmæssigt ligger i den lave ende. Kun otte procent af informationscheferne er kvinder, viser en analyse fra rekrutteringsfirmaet Harvey Nash.
I USA udgør andelen af kvindelige it-medarbejdere 27 procent, mens den i de europæiske lande ryger helt ned under 20 procent.
Kvinderne forlader ofte it-branchen efter børnefødsler, eller fordi de bliver trætte af jobbet i 40-50 års alderen.
It-camp er øjenåbner
I England forsøger man at gøre noget ved problemet, og i 2005 startede e-skills UK, en it-klub for piger - Computer Club for Girls - uden for skoletiden, som skal få flere kvinder til at vælge it-job i fremtiden.
På grund af den samme mangel blev et lignende projekt søsat herhjemme sidste år.
En it-camp med overskriften "Fremtiden er for vigtig til at overlade den til mændene" forsøger i de første tre dage af skolernes efterårsferie at gøre op med problemet.
Alexandra Instituttet A/S, står bag initiativet for kvinder. Campen skal få kvindernes øjne op for, at it er andet end programmering.
"Der har hidtil ikke været nok initiativ, for det er gået derudaf. Der har været godt med ansøgere på studiet. Om det har været mænd eller kvinder, har man ikke interesseret sig særlig meget for, og rekrutteringen til erhvervslivet er gået fint. Pludselig står man generelt og mangler nogle vel-
uddannede mennesker på it-fronten," forklarer projektmedarbejder Karen Falkenbeg Lund.
"Vi oplever, at der sker en holdningsændring hos pigerne. De får et meget bredere perspektiv på, hvad it er, hvilke muligheder, de ser i det og kan identificere sig meget bedre med branchen. Det er den holdningsændring, man skal have i gang. For it er ikke kun en sælger med slips eller nørder med cola og pizza. De er der også, og dem skal der også være plads til. Men der sker også mange andre ting," siger hun.
Mangler rollemodeller
Karen Falkenberg Lund efterlyser en større synlighed af kvinder i it-branchen, der viser rollemodeller, og at kvinder i faget ikke kun er it, men at de også har familier og spændende interesser.
Jakob Lyngsø fra IT-Branchen tror også på, at større synlighed er vejen frem.
"Vi skal informere om, at vi har nogle attraktive jobtilbud, og at det er muligt at have børn. Der er gode karrieremuligheder - selv når man går på barsel og kommer tilbage igen. Det skal vi også prøve at forklare og vise over for de unge," siger han.
Faktaboks: Kvinder i tal
Der er kun 3 kvinder blandt topcheferne i Danmarks 100 største it-virksomheder målt på antallet af ansatte. Dog er der lidt flere bestyrelsesmedlemmer i Danmarks 100 mest succesrige it-virksomheder - nemlig 8,7 kvinder.
I Danmark beskæftiger it-virksomhederne 95.000 ansatte, og i 2006 omsatte branchen samlet for omkring 208 milliarder kroner. I dag tjener it-branchen flere penge hjem til Danmark end landbruget. Den danske it-branche mangler omkring 6.200 medarbejdere, viser en rapport fra analyseinstituttet IDC.
Europa Kommissionen forventer, at der vil mangle 300.000 it-medarbejdere i 2010 i hele Europa. Det har fået EU til at søsætte en kampagne, der skal få flere kvinder til at vælge it-branchen.
Billedtekst: Hvis der skal flere kvinder i it-branchen, skal de mandlige ledere blive bedre til at se, hvad de kan få ved at prøve noget nyt of ikke blive ved med at ansætte nogen, der ligner dem selv.
OriginalModTime: 23-08-2007 13:40:28