Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. august 2007.
Valgrygterne på Christiansborg har lokket valgløfter frem om mere velfærd til fremtidens vælgere. Hvad enten statsminister Anders Fogh Rasmussen vælger at udskrive valg nu eller senere i sin valgperiode, står det allerede nu klart, at fremtidens velfærd bliver et stærkt tema i valgkampen. Og dermed kommer valget i høj grad også til at handle om it - og regeringens it-lederskab.
Det offentlige Danmark er i gang med danmarkshistoriens mest ambitiøse og kostbare digitaliseringsprojekt. Politisk er den øvelse ikke kun interessant i form af faren for dyre, kuldsejlede it-projekter, men i form af det velfærdspotentiale, som en mere effektivt og innovativt drevet offentlig sektor kan udløse. Det forudsætter imidlertid, at digitaliseringen bliver håndteret professionelt - og i det hele taget gennemført.
Desværre kniber det med begge dele.
Ifølge analyserne "IT i praksis" fra PLS Rambøll og "Public Digital Governance 2007" fra konsulenthuset Brøndum & Fliess mangler den digitale reform af det offentlige både fremdrift og kvalitet (se side 14-15). Mange - omkring hver anden - blandt de offentlige ledere tøver med at gennemføre digitale ledelsestiltag, selv om Finansministeriets Digitale Task Force har presset på i årevis, mens andre - også hver anden - mangler kvalificerede it-medarbejdere til at udføre opgaverne. Begge dele - ledelsessvigtet og medarbejdermanglen - risikerer at sætte digitaliseringens velfærdspotentiale over styr.
Regeringen har ansvaret for begge dele. De offentlige lederes kompetencer og virkemuligheder bliver i høj grad dikteret af Finansministeriet, mens udbuddet af kvalificerede it-medarbejdere sorterer under Videnskabs- og Teknologiministeriets domæne.
Lars Mathiesen, formand for Dansk IT og tænketanken CIO Innovation Forum, har derfor både ret i, at vi har brug for mere digital velfærd i Danmark - altså velfærd, der bygger på en digitalisering af det offentlige - og at regeringens seneste analoge løfter om flere penge til løn og flere hænder til opgaverne mest af alt er en lappeløsning, som dækker over mange års politiske undladelsessynder (se side 30).
Hverken behovet for digitale ledelseskompetencer eller behovet for digitale nøglemedarbejdere kan komme som nogen overraskelse. Regeringen fremhæver ofte nok selv Danmark som en af verdens førende it-nationer og har som en erklæret ambition, at Danmark skal være en af verdens førende digitale økonomier. Men ordene er ikke blevet ledsaget af den nødvendige handling.
Regeringens manglende digitale lederskab udstiller med al ønskelig tydelighed, at vi mangler nye måleinstrumenter, som afdækker den nye digitale økonomi. Til forskel fra et land som USA har det hidtil ikke været muligt så meget som at se i finansloven, hvor mange offentlige ressourcer Danmark investerer i digitalisering - for slet ikke at tale om, hvor meget vi får ud af det. Bekvemt for regeringen, som derfor stadig kan gå til valgkamp på analoge valgløfter.
Desværre er der en stor risiko for, at vælgerne om ti år indser, at vi tabte den digitale velfærd på gulvet, fordi vi ikke var opmærksomme på udfordringen tids nok. Derfor burde digital velfærd - og ikke analog - være det naturlige omdrejningspunkt for det næste folketingsvalg
OriginalModTime: 16-08-2007 14:12:17