Open source er et reelt alternativ for virksomheder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2007.


Bredbåndsvirksomheden Fullrate byggede en komplet virksomhed på 100 dage udelukkende ved brug af open source. Software baseret på open source er billigere, enklere og mere fleksibelt end kommerciel software, mener it-direktøren.

"Vi er ikke religiøse omkring open source."
Sætningen bliver brugt en del gange under interviewet med it-direktør Haktan Bulut fra bredbåndsfirmaet Fullrate.
Ganske udsædvanligt for en privat virksomhed har Fullrate bygget et komplet, forretningskritisk it-system op helt fra bunden udelukkende ved at bruge open source-komponenter. Det normale er ellers, at de fleste virksomheder satser på de "sikre" kommercielle udbydere med store leverandørnet og veludbygget support og service. I hvert fald når det drejer sig om forretningskritiske it-systemer. Derfor kunne man godt mistænke Haktan Bulut for at være inkarneret open source-­aktivist, når han sådan kaster hele virksomheden ud i en open source satsning.
Men sådan forholder det sig altså ikke, understreger han. Open source kommer, hvor det giver en forretningsmæssig gevinst.
"Vi vurderede de open source­-komponenter, vi bruger, efter nøjagtig de samme kriterier som kommerciel software. Det skal være skalerbarhed, stabilt og sikkert. Det eneste, vi ikke havde med, var support og service, for det ville vi klare selv," siger Haktan Bulut.
System til to millioner
Det krævede mod og en stor portion selvtillid, da Fullrate med en række lidt skeptiske investorer i ryggen gik i gang med open source-projektet den 1. januar 2006.
Men bare 100 dage efter - den 27. april 2006 - var Fullrate kørende og klar til at tage kunder ind over hjemmesiden.
På det tidspunkt var der lagt 45 mandemåneder i udviklingen, og omkostningerne var to millioner kroner - et uhørt lavt beløb i telebranchen.
"Det var en stor it-mæssig udfordring. I mit tidligere virke (hos Cybercity, red.) har jeg drevet et lignede projekt, hvor man brugte den traditionelle måde med at købe dyre standardsystemer, der bygges sammen. Det kostede i størrelsesordenen 50 millioner kroner og tog 330 mandemåneder over halvandet år," siger Haktan Bulut.
Det er naturligvis en besparelse i tid og penge, som er til at få øje på. Netop tidsbesparelsen var vigtig fra begyndelsen, da Fullrate havde set et hul i markedet. Ingen tilbød bredbånd med høj hastighed til lav pris. Og den markedsmulighed skulle udnyttes så hurtigt som muligt. Faktoren time-to-market var væsentlig.
"Vores forretningside er high speed til low cost. Lave omkostninger var vigtige for os i alle led, men det var også meget vigtigt, at vi kunne levere løsningerne på kort tid," siger Haktan Bulut.
Da han kiggede rundt i landskabet efter egnede open source­-komponenter var udgangspunktet, at der skulle være tale om store og stabile open source-projekter.
"Der er masser af open source­-projekter, der starter op med fine hjemmesider, men som fiser ud efter kort tid. De komponenter, vi har brugt, har været på markedet i meget lang tid og bliver brugt i mange forretningskritiske systemer," forklarer han.
Det gælder blandt andet operativsystemet FreeBSD og databasen MySQL.
"Vi har set meget på det community, der er omkring de enkelte open source-komponenter for at vurdere, om der er tale om et eller andet dødfødt projekt. Der skal være høj aktivitet omkring produktet," siger Haktan Bulut. Fullrate er også selv med til at vedligeholde open source-miljøer, dels ved sponsorater af fora, dels ved at deltage i udviklingsarbejdet på visse open source-komponenter. Systemet er opbygget med en serviceorienteret arkitektur, der giver fleksibilitet og gør det nemt at lægge nye forretningsprocesser ind i den såkaldte workflow-engine, hvor alle forretningsprocesser på pædagogisk vis er moduleret som grafer.
Let og billig drift
"Paratheden og fremtidens udfordringer har vi adresseret ved at have rene, enkle systemer, der er bygget med en god arkitektur. Vi kan hurtigt bygge for eksempel en ny afregningsform eller rabatform ind i vores system," siger Haktan Bulut og fortsætter:
"Først og fremmest får vi en mere agil organisation ud af at bruge open source. Min erfaring er, at driften og udviklingsprocesserne bliver mere letfodede, og det giver lavere driftsomkostninger". Han giver eksemplet med valget af open source-databasen MySQL, som ikke kan andet end lave database.
"Hvis vi havde installeret en Oracle-database ville vi få alt muligt andet med: Et programmeringssprog og en masse applikationer. Din startmenu bliver vældig stor, og du skal forholde dig til, forstå og vurdere en stribe programmer. Det er meget mere kompliceret," siger Haktan Bulut.
Han fremhæver endnu engang den selvudviklede grafiske workflow-engine. Her kan kundeservice gå ind og se en grafik, som viser, hvor kunden er i processen.
"Derefter kan kundeservice give den helt rigtige betjening. Det er nok der, hele fidusen ligger. Man skal kunne lave processerne, så man får kunderne effektivt online, særligt med de problemstillinger, der opstår, når flere aktører, som for eksempel TDC, skal involveres," siger Haktan Bulut.
Skal selv klare support
Når virksomhederne bruger open source er det ofte friheden ved ikke at være bundet af en leverandør, der vejer tungt på plussiden, mens bekymringen over, hvordan man løser opgaven med service og support, fylder meget på den negative side.
Ingen af delene har haft betydning for Fullrate.
"Vi kunne have brugt Microsoft og så blive låst af dets systemer. Jeg siger bare; hvad så? Man bliver også låst af open source og det community, der er omkring det enkelte produkt. Så nej, friheden har ikke været afgørende," siger Haktan Bulut. Og når det kommer til mulighederne for service og support har det heller ikke været afgørende, at der eksisterer en ekstern leverandør, der kan yde support.
"Jeg har kigget på markedet for support af open source. Og jeg kan kun sige, at der er langt mellem de supportfirmaer, der udstråler den nødvendige professionalisme til at gøre en mellemstor virksomhed tryg. For vores eget vedkommende ved vi, at vi ikke får behov for en leverandør, der kan supportere os. Vi har nok kompetencer og erfaring med de open source-komponenter, vi bruger, til at vide, at vi ikke bliver trængt op i en krog", siger Haktan Bulut. Dermed vender han tilbage til metoden med at anvende de samme kriterier på open source, som man anvender på kommerciel software. Man skal især forholde sig til, hvor vigtigt det er for ens virksomhed at have en leverandør, man kan falde tilbage på, hvis systemet ikke virker. Den risiko skal stilles op over for gevinsterne ved open source.

Billedtekst:
Udbryder It-direktør Haktan Bulut stiftede Fullrate sammen med fire andre udbrydere fra Cybercity i april 2006. Open source har hjulpet med at sparke selskabet godt i gang.
Foto: Torben Klint

Boks 1:
Hvad har Fullrate bygget?
Serviceorienteret arkitektur med løst koblede komponenter, som tilbyder services via interfaces. De enkelte komponenter skal udskiftes uden at påvirke alt andet.

Et bestillingsinterface som web 2.0-applikation ved brug af AJAX.

Et selvbetjeningsmodul (web 2.0, AJAX), hvor kunderne selv kan gøre de ting. man normalt får kundeservice til at udføre.

Et kundesystem og et afregningssystem

Et workflowsystem, hvor alle forretningsprocesser der anvendes, når kunden bestiller en bredbåndsforbindelse, er synlige for kundeservicemedarbejderne.

Al kommunikation forgår elektronisk, på nær det brev, der giver Fullrate fuldmagt til at overtage en bredbåndsforbindelse fra en anden udbyder.

Et netværksaktiveringssystem, som giver kunden plug-and-play. Routeren sættes i stikket hos kunden, der så er online.

Boks 2:
Fullrate
Fullrate er etableret i 2005 af fem stiftere, der alle har en fortid i Cybercity. De fem stiftere udgør samtidig Fullrates ledelse:

Administrerende direktør Stig Myken
Udviklingsdirektør Kasper Mejlgaard
Markedsdirektør Peter Mægbæk Madsen
It-direktør Haktan Bulut
Økonomidirektør Nicolai Lamborg

Fullrate sælger bredbåndsforbindelser med internet og fastnettelefoni og åbnede salget via nettet i april 2006.
I dag dækker selskabet to ud af tre husstande og har 20.000 onlinekunder.

Boks 3:
It-direktør Haktan Bulut
Haktan Bulut er uddannet cand. scient. i datalogi fra Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU) i 2000.

1995-1996: Systemadministrator på DIKU.

1997: Selvstændig med firmaet Datalogerne.

1998-2005: Ansat i Cybercity som systemudvikler (et år), team-lead (tre år), udviklingschef (tre år).

Fra 2005: CIO, it-direktør og medstifter af Fullrate.

OriginalModTime: 21-06-2007 15:18:31




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere