Adgang til de rigtige data sikrer konkurrenceevnen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld Executive d. 15. juni 2007.


TEMA I takt med, at det bliver lettere at udarbejde rapporter og analyser af virksomhedens data, øges softwarekompleksiteten og afhængigheden af datakilderne.

Tre ud af ti it-direktører mener ikke, at deres topchef har de rigtige data til at træffe beslutninger. Så der er stadig langt til en optimal udnyttelse af business intelligence i virksomhederne.

Forretnings-efterretninger eller underretning og nyheder om forretningen.
Den direkte oversættelse af business intelligence (BI) giver faktisk meget god mening i den helt overordnede beskrivelse af, hvordan virksomheder og organisationer i næsten alle afskygninger ønsker at udnytte de underretninger og nyheder, der ligger gemt i de enorme mængder af data, som hver dag samles ind eller skabes gennem den daglige produktion.
I en tid med globalisering og digitalisering som to af de væsentligste drivkræfter under udvikling og vækst, bliver produkterne næsten ens, fordi produktionsvilkår, omkostningstrukturer og lignende ingredienser i forretningen næsten er ens.
Derfor bliver de præcise og hurtige efterretninger afgørende for at sejre på markedspladsen.
Hvor og hvornår bliver vigtigere, end hvad virksomheden sælger. Eller rettere, hvor og hvornår bliver en integreret del af, hvad virksomheden sælger.
Jeanne G. Harris er partner og chef for research i den globale it- og konsulentvirksomhed Accenture. For nylig talte hun på en konference om innovation og vækst, arrangeret af softwarehuset SAS, som hører til blandt de fem største leverandører af BI-løsninger i verden.
Efterretnings-discipliner
Her fortalte hun historien som Cemex - en mexicansk cement-koncern med aktiviteter i flere end 50 lande verden over. Cemex har gjort anvendelsen af efterretninger fra forretningen til en kernekompetence og forfinet analysearbejdet til en kunstform, mener Jeanne G. Harris.
Cemex har blandt andet brugt analysen af den viden om forretningen, som business intelligence har skaffet til at integrere hvor og hvornår med hvad. I stedet for at konkurrere bevidstløs på prisen med andre leverandører af cement, brugte Cemex ifølge Jeanne G. Harris efterretningerne fra forretningen til at skabe en model, der gør det muligt at garantere leverancer inden for et vindue på 20 minutter.
I store byggeprojekter er sådan en leverancegaranti på cement guld værd i planlægningsarbejdet - bogstavelig talt. I hvert fald har Cemex ifølge Jeanne G. Harris kunnet holde et konstant højt prispunkt på sine produkter og dermed vundet en sejr på markedspladsen til glæde for aktionærerne.
Men selvom Cemex er en verdensomspændende virksomhed med mere end 18 milliarder dollars i omsætning, så bygger de avancerede analyser i sidste ende på de samme grundlæggende efterretningsdiscipliner som er ens for alle størrelser af business intelligence-løsninger - indsamling, organisering og analyse af data.
Gennem mere end et årti har business intelligence udviklet sig fra at være it-løsninger for få meget avancerede dataeksperter og økonomer, der var i stand til at omsætte svært tilgængelige data fra store virksomheders data warehouses til rapporter, som virksomhedens ledelse kunne bruge i planlægningsarbejdet.
I dag står business intelligence foran et regulært folkeligt gennembrud, når det gælder anvendelsen i virksomheder.
En af verdens førende business intelligence-eksperter, Andreas Bitterer fra analysefirmaet Gartner har kaldt det en demokratisering af data, fordi den teknologiske udvikling nu gør det muligt for mange flere ansatte i virksomheden at udnytte efterretningerne om forretningen i deres daglige arbejde.
En udvikling der samtidig illustrerer den store kompleksitet i behandlingen og analysen af de mange data og den store betydning af, at have fuldstændig styr på kilderne til de data, som bliver anvendt i virksomhedens efterretningsarbejde.
Her ser Jeanne Harris en stor opgave for it-chefen. Hun peger på, at CIO betyder chief information officer og dermed lægges ansvaret over på CIO'en.
"Mange it-chefer ønsker ikke at lægge ansvaret for hele den overordnede informationsbehandling i virksomheden over på CIO'en. De ønsker kun at tage ansvaret for data-anvendelsen. Men data-anvendelsen bør være brugernes ansvar," siger Jeanne G. Harris.
Hun har mere end 30 års erfaring som både konsulent og forsker på BI-området og har netop udgivet bogen "Competing on Analytics. The New Science of Winning" sammen med professor i ledelse og it Thomas H. Davenport fra Babson College.
I bogen slår de til lyd for, at ledelsens forståelse for og anvendelse af avancerede analysemodeller på alle virksomhedens data vil skille vindere fra tabere i fremtidens erhvervsliv.
Ingen sammenhængende strategi
Analysehuset Gartner har i en nylig undersøgelse fundet, at 36 procent af de adspurgte CIO's ikke mente, at deres topchefer havde de rigtige data til at lede firmaet.
Så markedsudsigterne for leverandørerne er lyse med udsigt til årlige vækstrater på 9,5 procent for BI-platforms-software frem til 2010 ifølge Gartner.
Omvendt lagde Gartner på sit Business Intelligence Summit i marts vægt på, at mange virksomheder mangler en sammenhængende strategi for implementering af business intelligence.
Resultatet er, at over 70 procent af den tid, energi og penge, der bliver investeret i BI, bliver brugt på at løse problemer med mennesker, processer og governance i stedet for at integrere BI-teknologien.
Den gennemsnitlige amerikanske virksomhed har ifølge Jeanne G. Harris 17 forskellige BI-værktøjer.
Den manglende sammenhæng i business intelligence indsatsen får vice president Besty Burton fra Gartner til at understrege risikoen for, at hele arbejdet med efterretningerne fra forretningen bliver langt dyrere end planlagt og samtidig resulterer i negative resultater hos brugerne.
TDC optimerer forsyningskæden
På SAS-konferencen i Stockholm var danske TDC et andet eksempel på, hvordan målrettet arbejde med efterretninger fra forretningen skal vinde sejre på markedspladsen - om end på en helt anden måde end Cemex. Her fortalte Dan Kronholm om arbejdet med et strategisk supply chain eller forsyningskæde-program, der skal reducere den kapital som er bundet i forsyningskæden.
Besparelserne er i 100 millioner kroners klassen. Men de er også vigtige for at styre omkostningerne, efter fem kapitalfonde sidste år overtog TDC og skabte en helt anden økonomisk struktur med en stor underliggende gæld.
Sammen med softwarehuset SAS har TDC udviklet en supply chain intelligence solution, der hjælper med at styre forsyningskæden. TDC har blandt andet kunnet lukke 50 lagre over hele landet og optimeret varestyringen i detailbutikkerne.

Billedtekst: vISERE Muligheden for at lave webbaseredere rapporter herunder grafiske løsninger som instrumenter på et instrumentbræt - heraf dashboard-navnet - har været med til at give BI, det folkelige gennembrud.

Boks: BI platformen
Analysehuset Gartner har listet 12 egenskaber inden for tre kategorier, som skal være til stede i en business intelligence platform.

Integration
BI-infrastruktur: Alle værktøjer skal betnytte samme sikkerhed, metadata, administration, portal-integration, objektmodel og query (forespørgsels) motor samt have de samme design.

Metdata management:
Alle værktøjer skal udnytte samme metadata og tilbyde en solid måde at søge, hente, genbruge og publicere metadata-objekter.

Udvikling:
BI-platformen skal levere et sæt programmerbare udviklingsværktøjer.

Workflow og samarbejde:
Brugerne skal kunne dele og diskutere information gennem delte mappe og diskussionstråde.

Informationslevering
Rapportering: Mulighed for at skabe formaterede og interaktive rapporter med skalerbare distributions og planlægnings muligheder.

Dashboards: Mulighed for at lave webbaseredere rapporter herunder grafiske løsninger a la viser-instrumeter (som et speedometer - heraf dashboard-navnet), trafiklys (rød-, gul-, grøn-markeringer).

Ad hoc query: Mulighed for selvbetjeningsrapporter i form af brugerspørgsmål, som kan implementeres uden yderligere it-assistance.

Integration med Microsoft Office: Mulighed for at udføre BI-funktioner fra Office - især Excell.

Analyse
OLAP: "Slicing and dicing-analyser" i form af ekstremt hurtige forespørgsler og gennemregning af resultaterne.

Avancerede virtualisering: Brug af interaktive billeder og grafer i stedet for række og kolonner.

Predictive modelling og data mining: Avanceret matematiske teknikker til beregning af forskellige variabler.

Scorecards: Anvender resultaterne i et strategisk kort med kpi'er (key perfomance indicators).

OriginalModTime: 14-06-2007 14:57:27




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere