Bedre brugergrænseflade

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2007.


Prisvindende speciale gør op med traditionel navigationstankegang.

Julie Krogh har skrevet speciale på IT-Universitetet i København. Det gør op med både Apple og Microsofts designguide til brugergrænseflader.
Afhandlingen er en form for designguide til udviklere af programmer til PDA'er og smart­phones. Julie Krogh har samarbejdet med virksomheden Handstep, som var i færd med at udvikle applikationer til ISS.
"ISS skulle bruge et komplekst system, hvor de, der leder rengøringen, skal kunne afgive ordrer og fakturere via grænsefladen på PDA'en," siger Julie Krogh.
I samarbejdet med Handstep har hun inddraget brugerne i en række usability-test, der pegede på, at det ikke er helt nemt at bruge de gængse grænseflader på håndholdte enheder.
"Det typiske resultat i testen var, at brugerne stødte ind i de samme problemer, uanset om de var nye brugere eller superbrugere," siger hun.
Apple og Microsoft kan godt stramme op
Grænseflade var opbygget lidt efter samme principper, som man bruger på hjemmesider. Det vil sige, at man har en hovedside, man navigerer ud fra. Det er et problem, at grænsefladerne ikke er udformet, så de passer til den teknologi, man bruger, og den situation man er i, når man bruger en håndholdt enhed, mener Julie Krogh.
"De overtager bare principperne fra internettet. Jeg tror ikke, der var taget hensyn til, hvordan man klikker på en PDA," siger Julie Krogh i sin kritik af det eksisterende design.
I arbejdet på at udvikle en bedre grænseflade skelede Julie Krogh til, hvordan både Microsoft og Apple i deres designguides anbefaler at udforme indholdet i brugergrænseflader.
"De viser måske bare, hvordan knappen skal se ud, men man ser den ikke i sammenhæng. Forskellen på, hvad de har lavet, og min bud er at vise nogle eksemplariske løsninger, hvor det er sat ind i en sammenhæng," siger Julie Krogh.
I hendes design er der ingen hovedmenu, man navigerer ud fra. I designet er navigationen i bunden af alle siderne, så man ikke behøver gå tilbage til hovedsiden, hvis man eksempelvis vil skifte fra ordredelen til faktureringsdelen på PDA'en.
"I mit design findes ingen løse knapper, der flagrer rundt på siden. Der er kun knapperne i bunden. Problemet med de løse knapper er, at det er svært at gennemskue, hvor man bliver ført hen," siger Julie Krogh.
Det er ikke kun Julie Krogh, der er tilfreds med sit speciale. På baggrund af en indstilling fra hendes vejleder vandt hun dette års KMD-pris for årets bedste speciale. I specialevejleder Søren Lausens indstilling står:
"Specialet er banebrydende, fordi det ikke har en traditionel akademisk tilgang. Det er i stedet for mere fokuseret på, at det er anvendeligt for udviklere ude i virksomheder, der arbejder med disse typer af brugergrænseflader."
I dag arbejder Julie Krogh i Cubizz Communication, hvor hun er informationsarkitekt.
"I mit daglige arbejde får jeg omsat al den innovative viden, jeg har tilegnet mig om mobile brugergrænseflader, til praksis," siger hun.

OriginalModTime: 07-06-2007 14:39:20




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere