Tronfølgeren skal føre succesen videre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. juni 2007.


Zepto har fokus på at innovere forretningsmodellen for at tjene flere penge, men analytiker tvivler på, at ambitionerne bliver indfriet.
ekspansion

En kun 26-årig herre ved navn Morten Kjærsgaard er tronfølger og den nye hjerne, der skal føre succesen videre for iværksættervirksomheden Zepto Computers.
Ambitionerne er høje - inden 2010 skal omsætningen op på en milliard kroner for endeligt at opnå en procent af verdensmarkedet.
Ideer som udvidelse på det europæiske marked og effektivisering af forretningsmodellen på alle områder er blevet til for at tjene langt flere penge, end virksomheden gør nu. Ideerne stammer såmænd fra ingen andre end den nye underdirektør Morten Kjærs­gaard.
Den nuværende direktør Lasse Frost er dog heller ikke i tvivl om Morten Kjærsgaards potentiale.
"Jeg kunne sagtens forestille mig, at han på lang sigt kom til at stå for hele koncernen og alle selskaber. Den skjulte dagsorden er, at Morten kommer i lære som direktør," indrømmer han.
Selv regner han med at have titlen så længe, det er godt for firmaet.
En bedre leder
Et af virksomhedens fokusområder er at gøre Morten Kjærsgaard til en bedre leder. Han skal blive bedre til at engagere sine medarbejdere og uddelegere opgaver til dem. En lang række af processerne i huset skal også automatiseres, så virksomheden kan accelerere hurtigere.
Chefanalytiker ved IDC, Anders Elbak, mener, at Zepto har klaret sig overraskende godt på det danske marked, men han ser ikke nær så optimistisk på udvidelsen i Europa.
"Jeg har svært ved at tro, at de kan nå deres ene procent af verdensmarkedet. For der er ingen tvivl om, at de klarer sig bedre i Danmark, end de foreløbig har gjort i udlandet. Mig bekendt ligger de ikke i nærheden af de tre procent i nogle andre lande, de er inde i," siger han.
Chefanalytikeren mener, at det bliver sværere at komme ind på det europæiske marked, hvis de skal opnå samme grad af synlighed som i Danmark. Samtidig skal virksomheden bruge mange penge på blandt andet markedsføring.
"En af deres fordele er, at de kan levere fra dag til dag og få en specialproduceret maskine. Lige så snart de kommer geografisk længere væk fra Danmark, mister de denne fordel, da leveringstiden bliver længere. De skal også benytte sig af samarbejdspartnere for at komme ind i detailkanalerne i højere grad, end de er i dag," forklarer han.
Niche god mulighed
Lektor ved Institut for Informatik på Copenhagen Business School, Morten Thanning Vendelø mener, at en modifikation af forretningsmodellen kan være en god strategi for en virksomhed, der prøver at bygge et brand i en niche.
"Hvis man vil brande, kan en strategi være at lave en form for co-branding - altså at koble sig på nogen eller produkter, som forsøger at ramme den samme kundegruppe. Det kan være lækre solbriller, et smart tøjmærke, som måske allerede har et stærkere brand i den forstand, at det er bedre kendt. Så kan man låne noget af den effekt af de andre og bruge den i opbygningen af sit eget brand," siger han.
Tre kompetenceområder
Anders Elbak ser også potentiale for nichevirksomheden.
"Jeg tror, deres største mulighed ligger i at blive en nichevirksomhed i nogle store lande. Så længe de ligger på tre til fem procent af markedet, får de måske lov til mere af de store virksomheder. Ingen af de store vil konkurrere direkte med dem, forklarer han.
Morten Thanning Vendelø vurderer, at det er vigtigt at have kompetence på tre områder for en opstarts- eller entreprenørvirksomhed.
"Det ene er at kunne håndtere teknologien og hele tiden være på forkant. Og det betyder enten, at man må have de kompetencer internt i virksomheden, eller kende nogen eller have netværk til nogle aktører, som har den pågældende viden," siger han og fortsætter:
"For det andet handler den markedsmæssige udfordring om at positionere sig, men det er også nødvendigt at finde ud af, hvor søren man er på vej hen. Til sidst er det vigtigt at have interne ledelsesmæssige kompetencer, som gør, at man er i stand til at servere den rette organisationsstruktur og procedure, som gør det muligt at opskalere organisationen, når der er brug for det."

Boks:
Zepto
Lasse Frost etablerede sammen med broderen Per Frost Zepto Computers i 2002. Per Frost er i dag bestyrelsesmand i virksomheden.
Zepto har deres egne selskaber i fire europæiske lande og har partnere i 14 lande.
I første kvartal af 2007 havde virksomheden en vækst på 84 procent i forhold til sidste år.

Billedtekst:
i lære Zeptos nye underdirektør Morten Kjærs­gaard er kommet i lære som direktør, og på længere sigt venter måske en interna­tional karriere i koncernen. Foto: Mikael Rieck.

OriginalModTime: 01-06-2007 09:42:51




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere