Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. maj 2007.
Der venter en stor it-politisk opgave forude, når det politiske flertal bag beslutningsforslag 103 i løbet af den nærmeste fremtid forhåbentlig nikker til embedsmændendes forslag om både at lade Open Document Format og Microsofts Office Open XML være dokumentformater i offentlig it.
Forhåbentlig, for det er en pragmatisk
beslutning med et fornuftigt økonomisk
rationale at indføre begge formater som standard. Selv den indædte ODF-tilhænger Simon Phipps fra Sun Microsystems open source-enhed erkender, at denne løsning er den realistiske (Se side 14-17).
På kort sigt vil beslutningen om at anerkende begge formater som åbne standarder gøre det lettere for it- og forvaltningschefer at indrettet it-anvendelsen efter Folketinges ønske. Men på længere sigt kræver det et aktivt politisk lederskab at sikre ånden i beslutningsforslaget.
B103 har til formål at sikre det danske samfund kontrol over og fuld indsigt i, hvordan vi anvender informationsteknologien i samfundets tjeneste. Vi skal have åbne standarder, så vi selv kan styre og udvikle informationsteknologien. Derfor må kommercielle forhold ikke føre til, at dele af it-udviklingen bliver parkeret hos ét enkelt it-selskab eller i én teknologisk lejr - og det kræver både løbende overvågning og en aktiv politisk indsats.
I praksis betyder B103, at den offentlige sektor fra 1. januar 2008 skal anvende åbne standarder. IT- og Telestyrelsen har i første omgang valgt at definere åbne standarder på syv områder.
Der har ikke været store sværdslag om standarderne på seks ud af de syv områder. Den ophedede diskussion på dokumentområdet er også helt forståelig, fordi det handler om håndteringen af det færdige produkt fra notater og breve over budgetter til love og dokumentation generelt - alt det, som binder samfundet sammen eller bogstavelig talt kan fjerne det fra historien ved et tastetryk.
Den politiske opgave er langt fra uoverkommelig. Blot må Folketingets politikere midt i den årlige lovgivningsmaraton frem mod sommerferien ikke undervurdere forpligtelserne i den proces, de sætter i gang.
Først og fremmest er det helt afgørende, at IT- og Telestyrelsen i de kommende måneders pilotforsøg er nidkære i arbejdet med at teste samspillet mellem de to dokumentstandarder. Det er nødvendigt at frembringe konkret viden og erfaringer med samspillet mellem de to standarder for at skabe et grundlag for rigtige politiske beslutninger.
Hvilke typer formatering kan og vil vi gemme? Hvordan skal de offentlige myndiger i praksis udforme deres dokumenter og kommunikation med hinanden og borgerne?
Erfaringerne skal være så konkrete, at it-politikerne kan tage dem med i arbejdet med regeringens digitaliseringsstrategi, der skal være rammen omkring de næste fire års digital udvikling i den offentlige sektor. De kommende it-domæner på tværs af sektorer, som er udset til at være fundament under digitaliseringsindsatsen, giver god mulighed for at styre arbejdet med åbne standarder.
Politikerne får endelig mulighed for at udnytte Danmarks position som en førende it-nation ved at sætte en global it-dagsorden. Vores placering som verdensmestre i it gør det nemlig helt oplagt at anvende de nye offentlige it-domæner som løftestænger for arbejdet med åbne standarder. Et arbejde, hvor danske it-politikere sammen med deres it-ansvarlige embedsmænd kan demonstrere, hvordan åbne standarder skal se ud og anvendes - til gavn ikke bare for det danske samfund men resten af verden.
billedtekst: Formatkrig ODF-tilhænger Simon Phipps fra Sun Microsystems open source-enhed erkender, at den realistiske løsning på formatkrigen er at bruge begge formater.
OriginalModTime: 21-05-2007 13:13:23