HP fyrer op under softwaremotoren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2007.


I Danmark er Mercury Interactives tidligere landechef Nils Petersen blevet chef for det samlede HP Software efter integrationen af softwarehuset i it-giganten.

Efter de første to års resultater som topchef for Hewlett-Packard har Mark Hurd skabt store forventninger på Wall Street. På trods af betydelig omstrukturering og skandalesager i bestyrelsen har selskabet leveret et økonomisk resultat, der har bragt det foran IBM som verdens største it-selskab. Og nu har aktiemarkedet en klar forventning om, at HP's omsætning i år krydser de magiske 100 milliarder dollars, som ingen it-virksomhed har nået før.
For at nå dertil skal HP skabe ny omsætning på mellem syv og otte milliarder dollars. Og i den sammenhæng syner HP's softwareforretning med en omsætning på 1,3 milliarder dollars sidste år ikke umiddelbart af meget.
Men i løbet af de næste to år venter HP, at softwareomsætningen vokser til to milliarder dollars.
Selvom Mark Hurd ikke ønsker at diskutere sin strategi med pressen, sagde han i et interview med Financial Times den 29. april, at HP ønsker at udbygge sin position som udbyder af management software, der optimerer virksomhedernes anvendelse af it-løsninger.
Ligeså vigtigt som ERP
Ifølge interviewet i Financial Times ser Mark Hurd markedet for management software udvikle sig til at blive lige så vigtigt som det marked for traditionelle forretningsapplikationer, hvor SAP og Oracle i dag dominerer.
Det er håndteringen og sikringen af datastrømmene både i datacentrene og til og fra den stadigt voksende underskov af klienter fra pc'er til mobiltelefoner, der især har HP's opmærksomhed lige nu.
Siden november har HP været i gang med integrationen af Mercury Interactive, der med ét slag fordoblede softwaredivisionen og gjorde HP til verdens sjettestørste softwarehus. Mercurys produkter til optimering af både traditionelle it- og forretningsprocesser var et perfekt supplement til HP's egne softwareløsninger til styring og overvågning af opgaverne i datacenteret.
Overraskende for Mercury
"Vi blev meget overraskede, da vi fik beskeden om, at HP ville købe Mercury. Den havde vi faktisk ikke set komme - og netop fordi Mercury var inde i en god økonomisk gænge, og HP ikke var kendt som softwarehus, var det naturligt, at vi stillede spørgsmålet om, hvad HP ville med Mercury?"
Sådan siger Nils Petersen, der var landechef for Mercury Interactive i Danmark. Og svaret, han fik på det spørgsmål, var godt nok til, at han sagde ja tak til at blive chef for HP's samlede softwaredivision i Danmark.
"Svaret handler om, at der næsten ikke var noget overlap, men til gengæld mulighed for masser af synergier mellem Mercury og HP. Og HP har holdt ord. Vi har ikke tabt en eneste af de ni ansatte, som Mercury havde i Danmark eller de ti, som HP Software havde," siger Nils Petersen.
På spørgsmålet om, hvad synergierne er, springer Nils Petersen op til tavlen for at understrege, at ballonordet er fyldt med mere end varm luft. Det handler om at sælge livscykler, både når han snakker om selve it-løsningen og anvendelsen af it-løsningen.
På Nils Petersens tegning deles arbejdet op i tre: strategier, applikationer og drift.
I den første digitaliseres processer - forretningen og it tager beslutninger om projekter.
I applikationer udvikles, konstrueres og vedligeholdes de applikationer og løsninger, der understøtter processerne.
Og i drift findes de traditionelle it-management discipliner.
Når Nils Petersen taler om livscykler, taler han om HP-software, der skal sikre, at både it- og forretnings-chefer kan måle, veje og dermed styre værdien af it-anvendelse på tværs af områderne.
Eksempler på livscyklerne er SOA, change and configura­tion, quality and performance og it-service.
"Vi ser stadig flere eksempler på, at vi sælger livscyklus-konceptet snarere end vores enkelte softwareprodukter. Kunderne ved, at de skal gøre noget for at styre både it-løsninger og it-anvendelsen, spørgsmålet er ofte, hvor hurtigt og hvordan de vil ofre ressourcerne på det," siger Nils Petersen.
Ønsker mere fart
Men selvom HP med det 4,5 milliarder dollars store opkøb af Mercury Interactive har fundet en god indgangsvinkel til softwaremarkedet, så efterlyser skeptikere mere fart på processen.
En af dem er Murray Beach, der er chef for investeringsbanken Boston Corporate Finance:
"De er bare ikke så aggressive i dette opkøbsmarked, som de burde være. Lige i øjeblikket står kampen på dette marked mellem IBM, EMC og HP - og HP har været langsomst indtil nu," sagde Murray Beach i et interview med magasinet Bu­siness Week tidligere på året.
Selvom HP's topchef Mark Hurd har lovet selskabets ak­tionærer, at han ikke vil kaste sig ud i megakøb, peger han i Financial Times-interviewet på, at software er en del af it-markedet, hvor fusioner giver god mening.
Og i København venter hans chef for HP Software i Danmark, Nils Petersen, da også, at flere software-opkøb vil komme til. Egenudviklingen fortsætter også, for ud af HP's forskningsbudget på 3,6 milliarder dollars bruges op mod 70 procent allerede på at udvikle software.
"Software er det salg, hvor HP kan få den højeste indtjeningsmargin efter blækpatroner. Så software er i realiteten en mulighed for at skabe balance i forhold til nogle af de øvrige produkter, som bliver stadig sværere at tjene penge på," sagde Brian Farrar fra investeringsbanken Innovation Advisors til Business Week tidligere på året.

Billedetekst:
Livscyklus "I stedet for at snakke produkter, snakker vi livscyklus med kunderne. Hvad skal der til for at optimere og styre en løsning fra ideen bliver undfanget over udvikling, test, idrifsættelse til daglig drift, vedligeholdelse og udfasning," siger Nils Petersen, der er chef for HP Software i Danmark.

OriginalModTime: 10-05-2007 13:43:42




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere