Er it-sikkerhed en dødssejler?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. maj 2007.


Kravene til sikring af it-systemer er højere end nogensinde. De digitale informationssystemer kan for alvor sidestilles med den gamle analoge papirverden. Det skærper forventningerne til drift uden nedetider og udløser nye lovkrav om professionel håndtering af data. Samtidig har nutidens ansatte i stort omfang et helt andet forhold til virksomhedens it-systemer. De er vant til en forbundet verden, hvor trådløse netværk, internet og mobiltelefoni skaber helt nye kommunikationsformer og dermed forventninger om, at egne og virksomhedsdata og -systemer skal kunne tilgås uden restriktioner overalt.
It-sikkerhed undergår derfor et paradigmeskifte, hvor magten tipper mod den enkelte brugers behov snarere end det klassiske krav om at indordne sig en rationel men rigid sikkerhedspolitik.

Når data og applikationer flytter ud på internettet, sker der meget nemt et kontroltab, som forståeligt får de fleste it-afdelinger til at ryste på hånden eller hovedet. Det er tillokkende som ansat at vælge Googles Gmail, som er nem at tjekke via mobilen. Det er fint med alskens web 2.0-agtige kollaborative systemer, hvor du online kan samarbejde og dele regneark og andre informationer. Men dybest set gives der ikke nogen som helst garanti for sikker adgang og opbevaring af data her. Du kan vælge at trække på skuldrene og konstatere, at som regel går det godt. Eller du kan insistere på, at den slags systemer aldrig må bruges til virksomhedens data.
Men på det pragmatiske plan handler det om, at de to verdener skal mødes. Overivrige brugere bør slå koldt vand i blodet og huske på, at Googles it-systemer kan gå ned. Sikkerhedsfikserede it-chefer bør også tænke sig om og overveje, om det ikke kunne være fint at linde lidt på de rigide sikkerhedsregler.

Fremtidens udfordring er at skabe transparente og differentierede sikkerhedsløsninger, der ikke opleves som plagsomme restriktioner. Succesfulde it-sikkerhedsregler kommer fremover til at handle om den rette balance mellem datadisciplin og slendrian.
Har du kommentarer, så send mig en mail, eller diskuter videre på min blog, cw.dk/blog/kurt.
Venlig hilsen
Kurt Westh Nielse

OriginalModTime: 03-05-2007 14:03:51




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere