Når EPJ er et spørgsmål om liv eller død

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. marts 2007.

Et lille, dansk it-firma har udviklet et EPJ-system, der er tilrettet behovene på landets intensivafdelinger. Foreløbig har ni danske intensivafdelinger købt systemet.

Et lille it-firma på femte etage på IT-Universitetet i København har vist, at elektroniske patientjournaler ikke nødvendigvis behøver være baseret på et stort system, der kan opfylde samtlige behov for alle afdelinger og alle specialer på en gang.
Syvmandsfirmaet Daintel, der er tilknyttet IT-Universitet­ets såkaldte væksthus, har udviklet Critical Information System (CIS), der er et EPJ-system, der er særligt tilrettet behovene på landets intensivafdelinger.

At de rette data skal være til stede for den rette medarbejder, på det rigtige tidspunkt og det rigtige sted. Det er et krav, som alle klinikere og alle sygehusafdelinger stiller til EPJ.

Men der er måske ikke nogen sygehusafdeling, hvor opfyldelsen af dette behov - eller det modsatte - har mere tydelige og prompte konsekvenser, end på intensivafdelingerne. Intensivafdelingernes patienter er meget syge, og den rigtige information, det rigtige sted - til tiden - er bogstaveligt talt et spørgsmål om liv eller død. 

"Meget få afdelinger har det behov, som en intensivafdeling har. På grund af de markant mere syge patienter, er der behov for en præcis logistik med hensyn til udveksling af informationer, siger Jens Schierbeck, der er overlæge på intensivafdelingen på Odense Universitetshospital.

Han er en af de tilfredse brugere af EPJ-systemet fra Daintel.

Virksomheden blev etableret i 2004, og den gik fra første færd målrettet efter at udvikle EPJ til netop intensivafdelingerne, fordi virksomhedens stifter, Patrick Hulsen, vurderede, at det var den mest komplicerede afdeling at lave et velfungerende EPJ-system til - fordi der, i hans øjne, er flere undtagelser end regler her. Og fik han og Daintel held med at lave en godt EPJ-system til intensivafdelingerne, ville det bagefter være nemmere at 'dekomplicere' systemet til mere regelrette afdelinger andre steder på sygehuset, lyder hans argument.

Lynhurtigt overblik

Foreløbig har ni danske intensivafdelinger købt systemet, og reaktionerne blandt brugerne tyder på, at Daintel har ramt rigtigt.

"Mig bekendt er der ikke alternativer, der kan det samme, som det her system," siger Jens Schierbeck.

Han fortæller, at intensivafdelingen på Odense Universitetshospital har haft systemet fra Daintel siden september 2005.

Han fremhæver systemets gode egenskaber i forhold til at give lægen overblik over patienterne og prioritere opgaverne.

" Det er jo det, som virkeligt tænder læger: At de kan få overblik over patienterne lynhurtigt," siger Jens Schierbeck.

Særligt i forbindelse med personalets vagtskifte på en intensivafdeling er det vigtigt at få overgivet de rigtige informationer til det vagthold, der overtager.

Her mener Jens Schierbeck, at Daintels system virker godt.

"Med det her system kan vi minimere datatab i forbindelse med vagtskifte, siger han.

Som at plukke stjerner

Netop overblikket har været en særlig prioritet for Daintel. Patrick Hulsen fortæller, at virksomheden har arbejdet meget med at udvikle skærmbilleder og navigation i systemet, som virker nemt og hurtigt.

Informationerne skal være let tilgængelige, uanset patientens diagnose, og det har været virksomhedens ambi­tion, at noter fra den foregående kollegas vagt, skal fremstå på en logisk struktureret måde. Ikke bare i kronologisk orden, men også for eksempel kategoriseret orden.

Man kan skifte imellem visningerne, så man i stedet for de kronologisk ordnede noter, i stedet kan se samtlige noter om for eksempel centralnervesystemet hos patienten.

Og brugergrænsefladen er blandt de elementer, der vækker begejstring hos Jens Schierbeck:

" Det er en meget brugervenlig brugergrænseflade. Det er som at stå under stjernhimlen og så plukke de stjerner og informationer, som man har brug for."

I systemet kan man vælge flere forskellige måder at få præsenteret informationerne på.

En af måderne at få overblik på er via et oversigtsbillede, som via røde og grønne lamper angiver de forskellige patienters tilstand, samt om der mangler informationer om den enkelte patient. Daintel har også lagt vægt på, at systemet skal give en total historik på patienten.

En anden mulighed for overblik og overvågning er at se informationer om hvert enkelt vitalt organ for sig for at kunne opdage organ-kriser i tide og dermed gribe ind, inden det ene organsvigt trækker det næste med sig.

Brugernes erfaringer

Systemet videreudvikles i samarbejde med de brugere og kunder, som allerede har systemet. Det sker i et såkaldt advisory board.

Dermed er der mulighed for, at brugerne kan få særlige ønsker opfyldt og få tilpasset systemet på baggrund af de erfaringer, som de har med systemet på afdelingen.

Samtidig giver brugergruppen mulighed for at udvikle best practice, dvs. at identificere og udbrede de bedste løsninger til at afvikle de opgaver, enhver intensivafdeling har. Og her kan systemet medvirke ved at samle data om, hvilke løsninger der dur, og hvilke der ikke dur.

Gruppen har blandt andet arbejdet med systemets muligheder for ikke bare at understøtte det daglige arbejde, men også med at producere statistik og evaluering.

De informationer, som systemet dagligt fodres med, kan trækkes ud i forskellige former for rapporter. Det kan give afdelingen en indikation af, hvornår i et patientforløb dødeligheden er størst og dermed om årsagerne til det: Er det f.eks. hygiejnen, vagtskiftet, bemandingen eller tilbagefald, der primært skal sættes ind overfor?

"Det er nemt at trække data ud på for eksempel en diagnosegruppe, og på den måde evaluere arbejdet," siger Jens Schierbeck.

Netop muligheden for at kunne trække data ud og lave rapporter over arbejdet, har været en hjørnesten for Patrick Hulsen.

"Læger knokler jo, men det kan være svært at benchmarke arbejdet, og så kan de ikke rigtigt se, om de gør det bedre," siger Patrick Hulsen.

Fandt en niche

Han fortæller, at han fik ideen til systemet, da han arbejdede i et andet it-firma og blev spurgt af en ven, om han ikke kunne hjælpe med nogle makroer til et Excel-ark.

Patrick Hulsen spurgte vennen, om der da ikke fandtes andre og bedre redskaber til at systematisere tallene fra intensivafdelingen på, men fik et nej. Dermed havde han opdaget, at der var mulighed for en niche i markedet til et EPJ-system til intensivafdelingerne.

Patrick Hulsens ambition er, at systemet også kan hjælpe med at vise årsagssammenhængen - hvorfor går det godt nogle gange og mindre godt andre gange?

Han fortæller, at dataene ud over i det daglige arbejde og i vagtrapporterne, også skal kunne bruges i outcome-rapporter for afdelingerne, i DRG-rapporterne (diagnose relaterede grupper), i nationale og internationale registre.

"Med det her system har vi forsøgt at forene de administrative og kliniske hensyn, siger Patrick Hulsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere