Danske finanskoncerner udvider kraftigt i Indien

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. marts 2007.


Inden årets udgang arbejder 200 indere i Bangalore for Dansk Bank. Hos PBS er forventningen, at halvdelen af it-udviklingen kommer fra Indien, og i en outsourcing kontrakt mellem Nordea og Capgemini er målsætningen, at indere står for 65 procent af it-arbejdet outsourcing.

De er billigere, de er dygtige, og der rigtig er mange af dem.
Indien er for alvor kommet ind på radaren som it-leverandør hos de danske finansvirksomheder. Store aktører som Danske Bank, Nordea og PBS leder vejen lige nu, mens bankcentralerne SDC Udvikling og BEC står på spring eller overvejer situationen.
Lige nu går det rigtigt stærkt i Danske Bank, der indviede deres første operation i Indien i november 2006.
"Vi begyndte med 50 ansatte, men tallet ændrer sig dagligt og vi er over 100 nu. Vi regner med at runde et par hundrede ansatte i Indien inden årets udgang," siger direktør Sven Lystbæk fra Danske Bank.
Dermed følger den it-intensive finanssektor i hælene på den store og generelle outsourcingbølge, der lige nu retter sig mod blandt andet offshore lande som Indien. Årsagen er en kombination af mandskabsmangel i Danmark og øget fokus på lavere omkostninger.
Ifølge analysefirmaet IDC Nordic mangler der således skønsmæssigt 6.200 it-medarbejdere i Danmark og hele 70 procent af de virksomheder, der ikke kan dække deres mandskabsbehov, har tænkt sig at købe it-ydelser udefra. Og udefra vil i høj grad sige fra netop Indien, som allerede i dag leverer en tredjedel af arbejdet på større danske it-projekter.
Hele 40 procent af den indiske it-styrke arbejder i dag for finanssektoren i Vesten og Indien, og Danske Bank begyndte at afsøge den store indiske ressource for samarbejdsparter i slutningen af 2005.
Infotech hurtigst voksende
Blandt 10 konkurrenter - herunder Danske Banks store samarbejdspartner IBM - faldt valget på det rene indiske selskab, ITC Infotech fra Bangalore.
ITC Infotech er et af de hurtigst voksende it-selskaber i Indien.
For bare fem år siden var der færre end 500 ansatte - i dag nærmer tallet sig 4.500 ansatte og en omsætning på en halv milliard kroner. Ud over finans, er ITC Infotech også aktiv inden for detailbranchen, produktion og transportvirksomheder.
"Indien er jo et fantastisk sted at have, fordi der er næsten uudtømmelige ressourcer af veluddannede mennesker," siger Sven Lystbæk.
Og ressourcerne bliver der hurtigt brug for, for der findes p.t. ikke nok ledige hjerner i Danmark.
Presset på it-afdelingen steg voldsomt, da Danske Bank for nylig overtog finske Sampo Bank, kom der en helt ny udfordring ind fra sidelinjen.
Spørgsmålet er nemlig, hvordan banken holder kadencen oppe på den almindelige udviklingsplan, og hvordan tempoet i indarbejdelsen af de strategisk vigtige Basel II-krav til kapitaldækning sikres, når den nyindkøbte Sampo bank lige pludselig også skal integreres i Danske Banks it-platform på toppen af det hele?
"ITC Infotech er central her. Vi trækker i høj grad på inderne på det store integrationsprojekt med Sampo Bank for at få enderne til at hænge sammen," siger Sven Lystbæk.
Derudover arbejder inderne arbejder også med en række applikationer for Danske Bank.
Konstruktionen er skruet sådan sammen, at ITC Infotechs ansatte fungerer som var de Danske Banks egne ansatte. Og de gennemgår alle en ekstra uddannelse for at blive klar til arbejdsgangene i Danske Bank.
"Når vi har rekrutteret folk i Indien, bliver de uddannet i vores udviklingsmodel, og de arbejder på den måde, vi arbejder her i huset. Det er klart, det fordyrer tingene lidt for os i starten, og vi kan ikke erklære sejr endnu. Men det vi indtil videre har set, gør os meget fortrøstningsfulde," siger Sven Lystbæk, der regner med at spare omkring 50 procent på omkostningskontoen, når de indiske medarbejdere er kørt helt ind.
Nordea er også til Indien
Mens Danske Bank har indledt samarbejde med en indisk virksomhed, er den nordiske bankkoncern Nordea gået til Indien via en partner i Norden - det franske konsulentfirmaet Capgemini.
Da banken indgik en outsourcingaftale med Capgemini i oktober sidste år, fik medarbejdere i Nordeas systemafdeling tilbuddet om at overgå til Capgemini i Danmark, Finland, Norge og Sverige. 90 takkede ja til tilbuddet. Tanken er, at Indien skal fylde mere hos Nordea.
"Vi har sagt til Capgemini, at målsætningen er, at 65 procent af arbejdsopgaverne inden for aftalen skal udfyldes fra Indien," siger Gert Aage Nielsen, der er chef for Group Services og Sourcing i Nordea.
Han indikerer dermed, at der er pæne besparelser forbundet med oursourcing. Men i virkeligheden er det ikke det vigtigste her og nu, påpeget Gert Aage Nielsen.
"Vores hovedmotiv har været muligheden for en stor fleksibilitet, altså at øge og formindske indsatsen inden for dette systemområde på kort tid, hvilket jo ikke var muligt med vores gamle set-up."
Aftalen med Capgemini dækker vedligeholdelse af Nordeas administrative systemer og datawarehousesystemer. Det dækker over funktioner som finans, personale, indkøbssystemer, SAP og hovedbogholderiet.
"Det tekniske arbejde og kodningen skal ligge i Indien, mens vi regner med at beholde det meget kundevendte og projektudvikling i Norden," siger Gert Aage Nielsen.
Han ser det store og gode arbejdsudbud i Indien som en væsentlig fordel, når det kommer til fleksibilitet på de enkelte opgaver. Det hele koordineres af Capgeminis forkontorer i Norden - en model som Nordea foreløbig insisterer på er den rigtige.
"Vi tror ikke det er vores kernekompetence at skulle sætte noget selvstændigt i Indien. For os giver et god mening at have en partner til at styre det her," siger Gert Aage Nielsen.
Nordea har ikke nogen holdning til, om Indien kommer til at løse endnu flere opgaver i fremtiden. Man vil først se på erfaringerne med Capgemini-aftalen, inden man eventuelt går videre. Arbejdskraftsituationen og markedsudviklingen bliver et par centrale faktorer for Nordea.
Hos en af de andre store spillerE på området - SDC Udvikling - er man også klar til at rykke til udlandet for at finde arbejdskraft.
"Kunderne forventer, at vi kan flytte os rimeligt hurtigt og tilføre nye ressourcer til projekterne. Det kan vi ikke i Danmark, derfor skal vi i gang med outsourcing," siger administrerende direktør Erik Jakobsen fra SDC Udvikling.
Hurtig udrulning
Om ressourcerne så lige skal findes i Indien, Polen eller andre steder, er det for tidligt at sige. Først skal SDC Udvikling sikre sig ledelsesmæssige ressourcer, så de kan håndtere den form for outsourcing.
"Man skal ikke lave outsourcing, blot for at få udført arbejdet billigere. Det kan godt være, det var en smuk historie for 10 år siden, men den holder ikke i dag. Nu handler det meget mere om at komme hurtigt ud op markedet med sine produkter," siger Erik Jakobsen, der peger på, at eksempelvis en indisk ressource vil kunne bruges til at skalere op og ned hurtigt.
"Man kan bedre tillade sig at have en arbejdskraftressource stående i kosteskabet i Indien end herhjemme," siger han.
PBS er en af dem, der via partnere som Larsen og Toubro Infotech har været aktive i Indien i en årrække. Ifølge pressechef Søren Winge skal Indien tage sig af en stigende andel af PBS' it-udvikling.
"Forventningen er, at Indien tager sig at halvdelen af vores it-udvikling. Konkret har vi et mål om, at for hver it-medarbejder, der sidder i Danmark, skal der være ni i Indien. Det er også et spørgsmål om at kunne skrue op og ned for styrken, uden det påvirker vores egen stab," siger Søren Winge.
Fra BEC - Bankernes EDB Central - lyder meldingen, at man nu skruer op for den styrke på 10 mand, der i dag sidder i Polen. Men foreløbig er Indien ikke på landkortet.
"Vi har overvejet det, men vi er ikke klar til Indien endnu. Man skal dog aldrig sige aldrig," siger direktør Kurt Nørrisgaard fra BEC.

billedtekst: hal I Capgemini-hallerne - en ombygget sæbefabrik - sidder 750 indere med alt fra Java-programmering over SAP-opgraderinger, business intelligence til integrations­projekter og it-infrastruktur-vedligeholdelse.

OriginalModTime: 22-03-2007 13:40:12




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere