Det kommende .Net 3.0 vil få problemer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. marts 2007.


Den næste version af Microsofts .Net skulle gøre arbejdet nemmere for programmører, men der er også en bagside af medaljen.
Det er konklusionen på Ulrich Haslunds speciale fra IT-Universitetet i København.

I sit speciale på ITU undersøgte Ulrich Haslund, hvordan det bliver for programmører at arbejde med LINQ, der er en del af den næste version af Microsofts .Net teknologi.
Den nye version skulle gøre det nemmere for programmører at arbejde med .Net fordi man i mindre grad skal have en viden om, hvordan databaser fungerer og i stedet kan fokusere på den objektorienterede programmering.
"Før var der en hård adskillelse mellem relationelle data og objektorienterede programmeringssprog. Den er der egentlig stadigvæk, men illusionen er blevet løfte, så der ikke længere er behov for stort abstraktionsniveau, og man skal ikke længere være ekspert i databaser. Nu behøver man kun at være god til at skrive objektorienteret programmering, siger Ulrich Haslund, der ser det som en klar fordel, at man som programmør kan nøjes med at rette opmærksomheden mod en ting.
"Når man før i tiden skulle kommunikere med en database fra sit objektorienterede program, så var det med nogle finurlige midler og med nogle, på sin vis, ustabile strengforespørgsler, som sender et resultat tilbage, som man selv bagefter skal konvertere til klasser og objekter, og så efterfølgende arbejde med derfra," forklarer Ulrich Haslund
Skarp kritik af .Net 3.0
Ulrich Haslund testede .Net 3.0 ved at lave et hoteladministra­tionssystem, hvor det både var muligt at booke værelser og håndtere restaurantbesøg. .LINQ og .Net teknologien kommer med nogle generatorer, der skulle gøre det nemmere at programmere. For at komme til bunds i programmet ønskede Ulrich Haslund dog selv at prøve kræfter med koden uden brug af hjælpeværktøjerne. Det var ikke helt nemt:
"LINQ og især DLinq har nogle temmelig seriøse mangler," skriver han i sin afhandling.
"Jeg ville råt for usødet selv udvikle mine klasser, der henter data. Det var temmelig vanskeligt, og det kunne man godt have gjort bedre. Man skal gøre sig klart, at det er svært at skrive den nye kode med LINQ-teknologien. Det er svært at udføre selv. Det leveres med nogle generatorer som laver funktioner for programmøren. Generatoren gør arbejdet for en, men hvis man selv vil udvikle fra bunden og sætte sig ind i, hvad der foregår bagved, så bliver det vanskeligt," siger Ulrich Haslund i dag et halvt år efter, specialet er afleveret, og fortsætter:
"Der findes nemmere løsninger, men de kan ikke umiddelbart realiseres så længe, at Microsoft kun understøtter sine egne teknologier."
"Man kan sige, at Microsoft har givet afkald på en bedre funktionalitet, fordi det skal virke med andre teknologier end dem fra Microsoft. Det kunne eksempelvis være Oracles databaser. Hvis det kun skulle virke med Microsofts teknologier, så var der smartere måder at gøre det på. Men den løsning er udelukket," siger han.
I dag arbejder Ulrich Haslund som softwareudvikler i Saxo Bank, hvor de også bruger .Net teknologien.
c.carlsen@cw.dk

OriginalModTime: 12-03-2007 12:52:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere