Brugerne skabte det nye Mindstorms

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. marts 2007.


I forbindelse med lanceringen af det nye Mindstorms NXT, valgte Lego
at frigive meget af dokumentationen bag produktet samt at anvende open source til den indlejrede softwaredel.
open source
Af Christina Rudkjøbing
Med den nyeste version af Lego Mindstorms, der blev lanceret i august 2006, eksperimenterede legetøjsgiganten første gang med open source.
Forud er gået næsten tre år med fokus på forbrugerstyret innovation og juridiske spidsfindigheder i forhold til at benytte open source. Gennem hele udviklingsprocessen har Lego inddraget brugerne.
"Vi vidste, at vi havde en masse brugere af det tidligere Mindstorms, som lavede mange spændende ting med produktet," siger Flemming Bundgaard fra Lego.
Han har været technical lead på det nye Mindstorms NXT-projekt og fra starten af udviklingsforløbet været i tæt dialog med slutbrugere om produktets egenskaber.
Lego spurgte til at begynde med fire brugere af det gamle Mindstorms-produkt, om de kunne tænke sig at være med til at udvikle en ny version. Det ville de gerne,
"Og så var vi faktisk i dialog med dem gennem et år, hvor vi diskuterede frem og tilbage, hvad der skulle være i produktet," fortæller Flemming Bundgaard.
Da processen nåede lidt længere, gav Lego de fire brugere nogle prototyper. Samtidig fik virksomheden flere personer med, så der var 16 i alt.
"I januar 2006 på CES-messen i Los Angeles annoncerede vi så, at vi gerne ville have 100 beta-testere til Mindstorms NXT. Og i løbet af fire uger fik vi henvendelse fra 9.600 folk, der gerne ville være med," siger Flemming Bundgaard.
Mange fejl rettet
De 100 personer, der blev udvalgt, kommer fra 79 forskellige lande. De fik mulighed for at købe en prototype af Mindstorms NXT, som de kunne lege med i det halve år fra januar og frem til lanceringen i sensommeren 2006.
Det har ifølge Flemming Bundgaard betydet, at brugerne har fundet en masse fejl, og de har fundet på nye legescenarier, som Lego ikke selv havde tænkt på. Og det har haft en positiv betydning.
"Vi har fået et bedre produkt. Både for os selv og for forbrugerne," siger han.
Til gengæld kræver det meget arbejde at styre forbrugerne, når de er med i innova-
tionsprocessen.
"I en periode på to år har jeg fået 7.500 e-mails fra dem, så det tager tid," påpeger Flemming Bundgaard.
Og det skal man afsætte ressourcerne til. Derfor har Lego ikke sparet penge ved at inddrage brugerne i udviklingen.
Ny open source-licens
Lego benytter sig af open source i Mindstorms NXT-klodsen, mens selve softwaren, der benyttes på pc eller Mac, er lavet i samarbejde med National Instruments og derfor ikke er open source.
Selv om Lego gennem hele udviklingsfasen har villet benytte open source til den indlejrede del af produktet, så var der nogle juridiske forhindringer, som virksomheden først skulle finde en løsning på.
"Vores jurister var lidt nervøse over at benytte en standard GNU General Public License (GPL). Så vi har lavet vores egen licens, som man skal godkende for at downloade kildekoden," siger Flemming Bundgaard.
Licensen giver blandt andet Lego mulighed for at trække licensen tilbage, hvis virksomheden af en eller anden grund bliver nødt til det.
Internt i virksomheden var der til at starte med nervøsitet over, hvad der skete, når kildekoden blev frigivet.
"Vi ved jo, at der findes folk i andre lande, som hurtigt kan kopiere vores produkt," siger Flemming Bundgaard.
Han mener dog ikke, at de har det byggesystem, som Lego har omkring Mindstorms NXT. Og derfor kan de ikke lave et produkt, der er lige så godt som Legos.
Brugerne er udviklere
Styrken ved at bruge open source til den indlejrede software i Mindstorms NXT er, ifølge Flemming Bundgaard, at mange flere kan bruge produktet. Forstået på den måde, at universiteterne kan begynde at bruge det.
Samtidig kan det store com-munity, som Lego Mindstorms har, bruge produktet til mange flere ting, end det ellers ville være muligt.
"Der bliver lavet nogle ting, som vi ikke kunne finde på at lave. Vi føler, at alle dem, der har købt produktet, er udviklere for os," uddyber Flemming Bundgaard.
Ifølge Eik Brandsgård, producer på Lego Mindstorms, er kvaliteten, altså legeoplevelsen for børnene, en af de ting, der er supervigtige for Lego.
"Og man vil kunne finde en eller anden entusiast et eller andet sted i verden, som har bidraget til at lave noget, som interesserer en, næsten ligegyldigt hvad man interesserer sig for inden for Mindstorms. Det er fantastisk," siger han.

c.rudkjoebing@cw.dk

billedtekst: AlphaRex Kun fantasien sætter grænser for Lego Mindstorms NXT. Her er det robotten AlphaRex med NXT-klodsen i midten. Det er den indlejrede software i NXT-klodsen, der er open source.

boks: Mindstorms
Den første generation af Lego Mindstorms blev lanceret i 1998, og den har med undtagelse af en mindre opdatering i 2002 ikke undergået nævneværdige opdateringer siden.

Den nye generation, Lego Mindstorms NXT, blev lanceret i august 2006. Den indlejrede software i selve den intelligente klods er open source. Men den software, der benyttes på pc eller Mac til at programmere Mindstorms, er udviklet i samarbejde med National Instruments og er dermed ikke open source.

Med Mindstorms NXT er det muligt at bygge og programmere sine egne robotter. Hjernen i Mindstorms NXT er en lille boks med en 32-bit-processor og porte til både at tilslutte sensorer og motorer. Boksen kan kobles til en computer gennem Bluetooth eller USB.

Gennem hele udviklingsprocessen, har Lego inddraget brugerne. Det har blandt andet betydet færre fejl i det færdige produkt.

Her kan du læse mere om Lego Mindstorms NXT
og se brugeres Mindstorms-projekter:
mindstorms.lego.com

OriginalModTime: 12-03-2007 12:31:44




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere