Krigen om format-magten er helt åben

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. marts 2007.


I striden om, hvilket åbent dokumentformat der skal sætte dagsordenen i Danmark, ruster de to fronter sig til den endelige duel. Danmark har fået en afgørende position i striden.
åbne standarder

Der er hældt benzin på debatten om de åbne standarder. Diskussionen har i lang tid været afdæmpet, men med en ISO-certificering af Microsofts Open XML-standard inden for synsvidde er de to fløje igen begyndt at køre det tunge skyts i stilling.
Parterne positionerer sig i øjeblikket for derved at opnå den bedste position i den uundgåelige formatkrig mellem open source-folkets Open Document Format (ODF) og giganten fra Redmonds Open XML.
Danmark er blevet en central kampplads for slaget mellem ODF og Open XML. Debatten har været lang og bred, men vi står også med et væsentligt ansvar i forbindelse med Microsofts ISO-godkendelse. Udfaldet af kampen mellem de kæmpende parter kan derfor få afgørende betydning for, hvordan de to formater vil klare sig i lande omkring os.
Open XML uden fremtid
Da folketinget fredag 2. juni 2006 enstemmigt vedtog B 103, det Radikale Venstres forslag om at gøre det obligatorisk for offentlige institutioner at benytte åbne standarder, var beslutningen i manges sind ensbetydende med, at dokumentformatet ODF havde sejret over Microsofts lukkede dokumentstandard.
På den baggrund har debatten i stort omfang - ikke mindst fra open source-miljøet og dele af det politiske liv - været fokuseret på at presse ODF-formatet ind på i den offentlige administration.
Open source har som udgangspunkt intet med åbne standarder at gøre, men frikodebevægelsen står bag udviklingen af ODF-formatet, der er en åben standard. Derfor er et lighedstegn mellem open source og åbne standarder en fejlagtig konklusion.
Samtidig understregede IT- og Telestyrelsens implementeringsplan, der blev fremlagt fredag 23. februar 2007, at udveksling af tekstbehandling mellem offentlige myndigheder skal anvende både Open Document Format og Office Open XML. Derved blev de to formater sidestillet på trods af, at Open XML endnu ikke er godkendt som åben standard.
Nu nærmer Microsoft sig måske en ISO-certificering af deres dokumentformat Open XML, hvilket har resulteret i, at parterne igen er begyndt at puste til gløderne i bålet, der på ny er flammet op. Derved bevæger krigen sig nemlig ind i en ganske anden fase, da Microsoft får en aktiv og - hvis ISO-certificeringen glider igennem - ligeværdig spiller med på banen.
"Ecma har taget det første skridt, og nu ligger den sidste godkendelse hos ISO. Vi håber, det vil blive kunderne og ikke politikerne, der skal bestemme, hvem der er bedst," siger Marianne Wier, der er direktør for politik og strategi og har ansvaret for Microsofts samfundsrelationer i Danmark.
Det er dog langt fra alle, der ser det som markedskræfternes opgave at styre hvem, der skal tage den gule førertrøje på. Det er specielt de offentlige institutioner, der berøres af striden. Her er der også politiske kræfter, som kan få betydning for hvilket format, der vælges, selv om formaterne officielt er ligestillede.
"Vi har principielt ikke valgt side i kampen, men der er da ingen tvivl om, at dette er en god lejlighed til at bryde Microsofts monopol. Som jeg forstår det, er der mange uafklarede problemstillinger forbundet med godkendelsen af Microsofts format, og vi har endnu ikke hørt nogen afgørende argumenter for, at det ikke skal være ODF-formatet, der bliver brugt," siger Holger K. Nielsen, der et it-ordfører i SF.
På trods af politisk skepsis mod Open XML mener analysehuset IDC i rapporten The Road To Open Document Standards, der sætter fokus på de tekniske begreber og definitioner, ikke, at der er tvivl om udfaldet.
Rapporten konkluderer nemlig, at der ikke er fundamentale forskelle i "åbenheden" af de to formater, der begge lever op til de basale krav, der er til en åben standard.
"Det er ikke sikkert, at Open XML godkendes i første forsøg, men formatet vil blive godkendt som en åben standard," siger Per Andersen, direktør i IDC.
Open source-folket har dog en noget anden opfattelse af, hvordan fremtiden kommer til at tegne sig. ISO-godkendelsen af Open XML er i øjeblikket inde i høringsfasen, og resultatet af den vil få meget stor betydning for godkendelsen.
"I den kommende høringsrunde vil der blive indgivet et massivt materiale mod Open XML-formatet. Herefter vil der komme en teknisk gennemgang af formatet, og det vil tage år, før den er færdig," siger Morten Kjærsgaard, der er formand for open source-leverandørerne i Danmark.
Danmark i centrum
Slaget mellem ODF og Open XML i Danmark kan få stor betydning for, hvordan de to formater klarer sig i lande omkring os ikke mindst dem, der vælger at gøre debatten om åbne standarder til et politisk spørgsmål.
I Danmark er vi langt fremme på området, og diskussionen har været meget større og mere nuanceret end i de fleste andre lande. Derfor er der en klar forventning om, at der lægges mærke til den beslutning, vi tager.
"Der er ingen tvivl om, at den aggressive strategi, som vi har været vidne til fra Microsofts side bunder i, at virksomheden godt er klar over, at Danmarks beslutning vil have stor effekt i resten af verden. Landene vil naturligvis trække på vores erfaringer, når de skal tage beslutningen." siger Holger K. Nielsen.
Samtidig har Danmark placeret sig centralt i debatten, da der i januar 2007 blev nedsat en national ISO-komité under Dansk Standard, som skal deltage i standardiseringsarbejdet omkring filformatet, herunder afgøre Danmarks ståsted overfor ISO's godkendelse af ECMA Open XML.
Hidtil har komitéen tilkendegivet sin støtte til fast-track-processen for ECMA Open XML og meddelt, at kommentarer til Open XML kan behandles under den næste fem-måneders afstemningsperiode.
Microsoft står stærkt
Microsoft har dog som udgangspunkt en solid position, da firmaets Open XML er det filformat, som benyttes i den nye kontorpakke og derved vil blive distribueret i store mængder.
På den konto står Microsoft stærkt i erhvervslivet. Modsat har ODF-fløjen oparbejdet stor politisk goodwill og kan med open source-bevægelsen i ryggen få en stor bid af det marked, der har en politisk agenda.
"Hvis de to formater sidestilles uden nogen politisk agenda, vinder Open XML helt sikkert slaget. ODF er interessant fra et teoretisk og demokratisk synspunkt. Men Microsofts tyngde i markedet vil gøre, at deres format vælges. Open XML appellerer til virksomhederne, og de offentlige institutioner vil have en pragmatisk tilgang til problemstillingen og derfor følge i erhvervslivets fodspor," siger Per Andersen.
Formanden for open source-leverandørerne i Danmark mener ikke, at denne forudsigelse kommer til at holde stik.
"Der bliver ikke nogen kamp foreløbig, for der lægges op til en stram offentlig implementeringsplan, der starter 1. januar næste år. Og på dette tidspunkt er Microsoft slet ikke klar med en åben standard. Det vil komme vores arbejde til gode," siger Morten Kjærsgaard.
Kanonerne er kørt i stilling
Efter 2008 skal statens brug af it, herunder brug af software, baseres på åbne standarder. Hvis ISO godkender Open XML, er timingen fra Microsoft nærmest perfekt. Firmaet er også begyndt at tage hul på det slag, der skal stå om hvem, der vinder de største bestanddele af det åbne marked.
14. februar 2007 åbnede to af Microsofts topfigurer, Tom Robertson og Jean Paoli, igen for debatten med et åbent brev på firmaets webside. I brevet anklages IBM, der foretrækker ODF, for at modsætte sig standardiseringsprocessen af Open XML og derved begrænse brugernes valgmuligheder.
I brevet hævder Microsoft desuden, at IBM forsøger at presse ODF-formatet igennem via et offentligt mandat, hvilket ifølge softwaregiganten vil have en negativ effekt for både kunder og markedet. Derved har Microsoft overtaget et argument, der traditionelt har hørt til hos modstanderne af Open XML.
"IBM, Sun og flere andre stiller sig i vejen for, at Open XML skal blive godkendt af ISO. Og samtidig konkurrerer de på, at ODF er godkendt, og vores format ikke er det. Det drejer sig vist kun om deres forretning," siger Marianne Wier.
En udmelding som Morten Kjærsgaard er enig i.
"Det handler ekstremt meget om forretning og ikke mindst konkurrence. Det er derfor Microsoft går den håbløse vej og prøver at få Open XML godkendt som ISO-sandard. De prøver naturligvis at beskytte deres eget format og derved sætte konkurrencesystemet ud af kraft," siger han.
Fronterne er således trukket skarpt op, og begge parter vil i de kommende måneder kæmpe med næb og klør om herredømmet over det åbne format.
n.devantier@cw.dk

billedtekst: godkendelse Per Andersen, direktør for IDC Nordic, står i spidsen for en rapport, som konkluderer, at der ikke er funda-mentale forskelle i "åbenheden" af de to formater. De lever begge op til de basale krav, der er til en åben standard. Det er et klart signal om, at Open XML står til en snarlig ISO-godkendelse.

bokse: Åben standard
For at en standard kan erklæres åben, skal den være veldokumenteret med de fuldstændige specifikationer offentligt tilgængelige. Herudover skal den være frit tilgængelig, og der må ikke være økonomiske, politiske eller juridiske begrænsninger på anvendelsen. Certificering og vedligeholdelse sker gennem en standardiseringsorganisation via en åben proces.

B 103 og implementeringsplan
Folketingsbeslutningen B 103 blev 2. juni 2006 enstemmigt vedtaget. Den pålægger regeringen at sikre, at statens brug af it, herunder brug af software, er baseret på åbne standarder. Endvidere bør regeringen vedligeholde et sæt af åbne standarder og sikre, at alle digitale informationer og data findes i formater, der er baseret på åbne standarder. Åbne standarder i staten er et krav efter 1. januar 2008.

23. februar 2007 offentliggøres IT- og Telestyrelsens implementeringsplan, der siger, at udveksling af tekstbehandling mellem offentlige myndigheder skal anvende både Open Document Format og Office Open XML. Derved blev de to formater sidestillet på trods af, at Open XML endnu ikke er godkendt som åben standard.

Ecma
Ecma International er en europæisk organisation, for standardisering af blandt andet informa-tions- og kommunikationssystemer. Ecma International fik dette navn i 1994, men blev grundlagt i 1961 med formålet at standardisere computer- og kommunikationssystemer i Europa. Medlemskab er åbent for firmaer, der producerer, markedsfører og udvikler nævnte.
Læs mere: ecma-international.org

OASIS
Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) er et internationalt nonprofitkonsortium, der driver udvikling, konvergens og vedtagelse af standarder. Organisationen blev grundlagt i 1993 under navnet SGML Open, men skiftede i 1998 navn til OASIS. Der er flere end 5.000 deltagere, der repræsenterer over 600 organisationer fra flere end 100 lande. OASIS står blandt andet bag Extensible Markup Language-standarden (XML).
Læs mere: oasis-open.org

ISO
International Organization for Standardization (ISO) er en international standardiserings-organisation, der udgiver standarder inden for en lang række områder. ISO er et netværk af nationale standardiseringsinstitutter i 148 lande med hovedsæde i Genève i Schweiz.

Organisationen er en ikke statslig organisation en såkaldt NGO. De delegerede repræsenterer såvel den offentlige som private sektor. Organisationen søger at skabe enighed om produkt- og servicestandarder ved konsensusforhandlinger mellem alle involverede parter, det være sig producenter, forbrugere, offentlige myndigheder og interesseorganisationer.

ISO-standarder er tekniske overenskomster, der muliggør teknisk kompatibilitet i hele verden. Standarderne indføres på frivillig basis, og ISO har som NGO ingen retslig autoritet til at håndhæve implementeringen af dem.
Læs mere: iso.org

Milepæle for Open Document Format
Open Document Format (ODF) er et XML-baseret dokumentformat, der stammer fra det tyske softwarehus StarDivision, der i 1999 begyndte arbejdet med et ikke binært dokumentformat til firmaets tekstbehandlingsprogram. Firmaet blev opkøbt at Sun, der i 2000 besluttede at udlægge formatet som open source og samtidig begyndte at udvikle ODF som en formel dokumentstandard. OASIS begyndte udviklingen af ODF i 2002, og 1. maj 2005 blev standarden vedtaget som officiel OASIS-standard.

1. maj 2006 godkendte ISO ligeledes ODF som ISO-standard, men først i december 2006 udkom den betænkning, der officielt godkender Open Document Format som en ISO-standard under navnet ISO/IEC 26300:2006. Udviklingen og vedligeholdelsen af specifikationen foregår i en arbejdsgruppe, hvor blandt andet Sun, IBM, Novell og Intel deltager.

Milepæle for Office Open XML
Specifikationen for Office Open XML (OOXML) eller blot Open XML er udviklet af Microsoft på grundlag af det dokumentorienterede sprog XML.

1996: Microsoft begynder arbejdet med et SGML-format til struktureret dokumentopmærkning. Senere skabte Microsoft sammen med firmaer som Sun, Netscape og Edinburgh University eXtensible Markup Language forkortet XML. Microsoft har gradvist ændret sit dokumentformat fra det binære format til en XML-baseret platform.

November 2005: Microsoft indgiver Open XML til standardiseringsorganisationen ECMA for at få godkendt formatet som en åben standard.

7. december 2006: ECMA godkender Open XML som en åben standard med navnet ECMA-376. Open XML blev i umiddelbar forlængelse af godkendelsen videregivet til ISO-certificering. Open XML er det format, som benyttes i 2007 Office.

Januar 2007: Der nedsættes en dansk national ISO-komité under Dansk Standard, som skal deltage i standardiseringsarbejdet omkring filformater herunder afgøre Danmarks ståsted over for ISO's godkendelse af ECMA Open XML.

I øjeblikket foregår der en proces på internationalt plan, hvor en komité under ISO skal afgøre, hvordan godkendelsesprocessen af Open XML skal fortsætte.

OriginalModTime: 12-03-2007 12:30:17




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere