Per Koguts store ambitioner: NNIT skal ud på verdensmarkedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. marts 2007.


I sit 43. år sidder Per Kogut i sit andet tunge toplederjob og er klar til at føre en af Danmarks mest interessante it-virksomheder ud på verdensmarkedet, hvor Schweiz, Kina og ikke mindst USA er på vækstkortet.

En langsigtet strategi om at blive verdens største leverandør af it til medicinalbranchen, kaldet farma-it, er ifølge Per Kogut ikke urealistisk. 1. januar satte han sig for bordenden i it-serviceselskabet NNIT, og i denne uge kunne han melde klar til at indtage det amerikanske marked med eget kontor allerede i år.
"Vi er hastigt på vej ind på det amerikanske marked. Primært fordi Novo Nordisk satser på markant vækst i USA og i øjeblikket er i gang med en kraftig opmanding på 700 sælgere."
Sådan sagde Per Kogut til Computerworld tidligere på ugen. Medicinalkoncernen Novo Nordisk A/S er både NNITs største kunde og ejer. Så når Novo Nordisk satser på USA, så satser NNIT også på USA.
"I hele træskolængder stammer cirka halvdelen af vores forretning i dag fra farma. Det er der ikke noget galt i, og sådan må det også gerne være om fem år - så længe den totale forretning er vokset betydeligt," siger Per Kogut.
NNIT skal nok holde fast i sine farmaceutiske rødder. Men de øvrige 50 procent af forretningen fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem offentlige kunder og it-tunge virksomheder med avanceret anvendelse af informationsteknologien.
Smørhullet
Det placerer it-selskabet lige omkring smørhullet på et it-marked, der i fremtiden skal kunne håndtere stadig flere virksomheder, som bliver stadigt mere afhængige af stadigt mere avanceret it-anvendelse.
Derfor hæver Per Kogut overlæggeren til mellem 10 og 15 procents årlig vækst her mindre end 100 dage efter sin tiltrædelse, og få dage før NNIT's 2006-tal offentliggøres den 20. marts.
"De styrker NNIT har fra arbejdet med regulatoriske forhold og kvalitetssikring kan bruges i mange flere virksomheder. Der bliver stadig flere kunder i den gruppe," siger han.
Selvom han ikke vil afsløre konkrete tal, så fortæller Per Kogut at væksten for NNIT holder de samme positive takter som tidligere år. Men især ønsker han at understrege, at væksten i den omsætning, som ikke hentes hos ejeren Novo Nordisk, er vokset med 50 procent.
Dermed bevæger NNIT sig hastigt mod en omsætning på en milliard. I 2005 skabte de 950 ansatte en omsætning på 890 millioner kroner og et overskud på 71 millioner kroner.
Kometkarriere
Med jobbet i NNIT er Per Kogut derfor umiddelbart gået et par numre ned både i omsætning og antallet af ansatte. Indtil det midt i oktober blev annonceret, at han skulle overtage topjobbet i NNIT efter Torben Skriver Frandsen, var Per Kogut i fuld fart gennem softwarekoncernen CA's europæiske organisation.
Han startede i CA Danmark i 1996 og var fra 2001 administrerende direktør for CA Northern Europe. I 2004 kom Per Kogut med i et af de fem transformationsråd, der byggede Computer Associates om til det nye CA med afsæt i enterprise it-management.
Derudover har Per Kogut også ti års erfaring med både forretningsprocesser og it-understøttelsen af processerne fra SAS Airlines, hvor han arbejde i forskellige ledende stillinger fra 1986 til 1996. Kompetencer som den 42-årige cand. scient.pol. nu skal bruge til at lede NNIT.
"Det er ikke helt forkert, at kalde mig anden generation i direktørstolen," griner han som svar på spørgsmålet, om han kan fylde hullet efter Torben Skriver Frandsen. Den tidligere administrerende direktør har næsten legendestatus i it-Danmark, hvor han var med til gøre Novo Nordisk daværende it-afdeling til den selvstændige it-servicevirksomhed, som i dag er NNIT.
Konkollegerne
Per Kogut får brug for alle de kompetencer, han har tilegnet sig, hvis NNIT skal de trin op i markedet, der vil gøre selskabet til verdens største leverandør af farma-it. I medicinalbranchen er konkurrencen benhård, men moderselskabet Novo Nordisk vælger at se andre medicinalvirksomheder som konkolleger (konkurrenter, der til en vis grad bliver anset som kolleger, red.), når NNIT leverer til Novo Nordisks konkurrenter.
"Konkollega-begrebet strækker sig meget vidt. Som i flere andre brancher er det en vigtig del af ledelsesarbejdet at kunne håndtere det. I den farmaceutiske industri er det tydeligst på markedet for managementkonsulenter, men tænk også på IBM, der sagtens kan håndtere både Nordea og Danske Bank som kunder," siger Per Kogut.
Omvendt peger han på, at de opgaver, som NNIT løser for Novo sker efter armslængdeprincippet. Det vil sige, at NNIT bliver indbudt til at byde på lige fod med andre konkurrenter.
Umiddelbart ser Per Kogut globaliseringen som en langt større udfordring på farmaområdet. Schweiz (der huser en stor europæisk klynge af farmaceutiske virksomheder), Kina og USA er kerneområder for globaliseringen af farma-it.
Men Kina er også et land, som NNIT sourcer opgaver til på linje med Philipinerne, Indien og Tjekkiet - for ligesom i resten af it-branchen er det en udfordring for NNIT at skaffe arbejdskraft.
"I Kina har vi nu ansat to konsulenter, der arbejder med kvalitetssikring af vores dokumentation. Det har frigjort folk i Danmark til andre vigtige opgaver. På den måde får vi løst en udfordring, men viser også, at vi er villige til at placere opgaver på et marked, hvor vi også er interesseret i at sælge," siger Per Kogut.
Kvalitet er nøglen
"Denne her virksomhed er i det hele taget gennemsyret af kvalitet. De virksomheder, jeg har været i tidligere, leverede også kvalitet, men NNIT er lige en tand bedre. Det er dette fokus på kvalitetssikring, der gør det muligt at hoppe videre til leverancer inden for den offentlige sektor og de it-tunge virksomheder," siger Per Kogut.
"På sigt forestiller jeg mig, at vores kunder blandt de it-tunge virksomheder vil arbejde med finans, fødevarer og energi. Det er segmenter, hvor det regulatoriske og kvalitetssikringen af it-løsninger er helt afgørende."
Det er dog ikke noget, der kommer af sig selv.
"Vi har allerede i udstrakt grad den nødvendige viden, men vi skal organisere den bedre."

NNIT klar til at indtage USA cw.dk/ art/38164

Faktaboks:
Blå bog
2007: Administrerende direktør for NNIT

2001: Administrerende direktør for CA Northern Europe

1999: Divisional vice president for CA Services Nordic

1998: Global professional services director for CA Danmark

1996: IT Business Executive hos CA Danmark

1986-1996: Diverse ledende stillinger hos SAS Airlines

1985-1986: Datachef i Star Tour

1981-1985: Finansiel analytiker ved Alfina

Uddannet cand.scient.pol.

billedtekst: Vil ikke sættes i bås NNIT's nye direktør Per Kogut vil ikke putte selskabet i nogen bås. "Vi er en it-servicevirksomhed og blandt de fem største danskejede it-selskaber generelt - og det er vi godt tilfredse med," siger han. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 01-03-2007 14:43:56




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere