Bedre musiknydelse under løbetræning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. februar 2007.


Det skal være lettere at høre sin yndlings­musik på løbeturen uden hele tiden at skulle fifle med MP3-afspilleren.

Det er noget nær umuligt at holde koncentrationen og løbetempoet samtidig med, at man bladrer rundt i sin musiksamling på en MP3-afspiller for at finde det nummer, der sætter ekstra fut i løbegejsten. Det problem har en specialegruppe fra Aalborg Universitet sat sig for at være med til at løse. Specialegruppen, der består af Claus Åge Jensen, Ester Moses Mungure og Kenneth Rand Sørensen, har udviklet en databasemodel, der gør det muligt at søge i millioner af sange på ganske kort tid.
Ideen er baseret på, at man som bruger har adgang til en online- database med millioner af musiknumre via sin håndholdte enhed, som eksempelvis kunne være en fremtidig mobiltelefon eller MP3-afspiller.
- Med en adgang til en onlinemusikudbyder på din mobiltelefon vil du vil have en utrolig stor samling til rådighed, som du ikke kender ret meget til. Vi har så lavet en database og et søgesystem, der gør det lettere for dig at finde frem til den musik, du godt kan lide, siger Claus Åge Jensen.

Søgningen foregår ved at sige, om man kan lide den sang, der bliver spillet eller ej. Hvis man ikke kan lide sangen, finder systemet en ny i en anden genre. Hvis man kan lide sangen, finder systemet en sang, som minder om den, der allerede bliver spillet.
- Vi har haft fokus på at begrænse antallet af klik. Vi ville have så lidt interaktion som muligt, så du ikke ødelægger løberytmen på din løbetur eksempelvis, siger Claus Åge Jensen og fortæller videre:
- Vi kombinerer traditionelle emneord, hvor genre, kunstnernavn og nummerets titel typisk indgår, med en digital beskrivelse af den musikalske lyd. På den måde kan man lave søgninger i musik, der lydligt ligner hinanden. Ideen er, at hvis man lytter til et nummer med Madonna, som man godt kan lide, så kan man bede databasen om at finde numre frem, som minder om det.

Ulempen er dog, at det kræver et enormt indeks for at kunne søge i lydfilerne, og det kræver umiddelbart enorme mængder af harddiskplads. Det problem har specialegruppen løst ved at komprimere både emneordene og den digitale beskrivelse af lyden. På den måde fik de pakket informationerne af 100.000 stykker musik ned på godt 10 GB plads. Samtidig kunne systemet levere svartider på mellem 14 og 23 millisekunder.
Specialet blev afleveret på Faculty of engineering and Science på Aalborg Universitet i juni 2006. Det udløste to 11-taller og et enkelt 10-tal til det tre kandidater.
I dag har Claus Åge Jensen fået arbejde hos Systematic i Århus, der udvikler systemkritisk software til blandt andet hæren og sygehuse. Her skal han arbejde som softwareudvikler.

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Claus Åge Jensen, (billedet) Ester Moses Mungure og kenneth rand sørensen har skrevet om en MP3-database, der kan søge i millioner af sange på ganske kort tid.

Hvad er dit speciale?
Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af
it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig.
Skriv til specialeskriverne@cw.dk.

OriginalModTime: 01-02-2007 14:43:56




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere