Nu skal de andre lande smage Korsholm-kuren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. januar 2007.


Devoteams uortodokse organisation i Danmark har givet så gode resultater, at administrerende direktør Niels Korsholm er ind­lemmet i den internationale koncernledelse. Nu skal han forsøge at overføre resultaterne til de andre lande i Devoteam gruppen.

Egentlig er det ganske simpelt.
Niels Korsholm har som øverste chef for franske Devoteam i Danmark stået i spidsen for et forrygende år. Største vækst i omsætning, resultat og ansættelser. Nogensinde.
2006 blev kulminationen på fire år i træk med fremgang efter en barsk hestekur i 2002.
Den præstation er belønnet med avancement til Devoteams internationale koncernledelse. Nu venter de andre koncernbosser i Paris så bare på, at den danske succes eksporteres og sætter turbo på udviklingen af den internationale konsulentforrentning.
Fokus bliver med Niels Korsholms egne ord på ledelse, organisation og samarbejde på tværs af landegrænser.
­­­- Der er en betydelig inter­esse for det, vi arbejdet med i Danmark, og der er et håb om at få en tilsvarende effekt i de andre lande, siger Niels Korsholm.
Her stopper de simple hensigtserklæringer, og det hårde arbejde begynder. Den danske succes er nemlig kommet i hus ved ­at nedbryde den traditionelle titelbårne og siloinddelte organisation - det skete over natten en novemberdag i 2004 - og erstatte den med en ny arbejdsform. En arbejdsform, der er procesorienteret, og hvor den enkelte medarbejders motivation og ønsker er afgørende for, hvordan rollerne fordeles internt.
- Vi kommer frem til de medarbejdere, der faktisk har lyst og evner til at udvikle. Jeg tror meget, meget stærkt på, at det, at man bliver drevet af lysten og får lov til at arbejde med det, man er bedst til, er en stor og medvirkende årsag til, at det er gået godt, siger Niels Korsholm, der anslår, at mindst 20-30 procent af resultaterne kan henføres til ledelsesprincipperne og den nye organisation.

Grundtanken i den nye organisation er intakt her to år efter, men den tilpasses og raffineres hvert år. Troen er så stærk på modellen, at den skal prøves af i udlandet.
- Grundelementerne kan bruges bredere end bare her i Danmark, men omvendt skal man ikke tro, at modellen ukritisk kan kopieres, siger han og kan allerede nu få øje på store forskelle i ledelsesprincipperne i for eksempel Devoteams norske og østrigske selskaber.
Missionen hjælpes også godt på vej af, at Devoteam er en ung virksomhed med bare 11 år på bagen, mener Niels Korsholm.
- Entreprenørånden er intakt, og de to stiftere (brødrene Stanislas og Godefroy de Bentzmann, red.) har fra starten tænkt i internationale baner. Og vi er derhenne, hvor vi har en fælles forståelse af, at ledelse og organisation er en af vore væsentligste konkurrenceparametre i forhold til at tiltrække og fastholde vore talenter, siger Niels Korsholm, der indtil videre har tænkt sig at være international leder med adresse på Tuborg Parkvej i Hellerup.
- Familien gør det naturligt for mig at blive boende i Danmark, men det er klart, at jeg vil være en hel del i Paris og andre steder. 2-3 rejsedage om ugen i gennemsnit. Med de mobile løsninger og muligheder for tele- og videokonferencer ligger der ikke de store begrænsninger i, at jeg har base her, siger han.

Devoteams nye organisation er tidligere beskrevet i Computerworld den 9. december 2005 i artiklen 'Vælg din egen chef'

Sidehistorie:
Rank ryggen - og kom så lige op i gear!

Vi er ikke ligefrem kendt for at undervurdere vores status som en avanceret it-nation i Danmark.
Men mindreværd er faktisk lige præcis det, der kendetegner vores it-selvforståelse, mener Devoteams danske direktør Niels Korsholm.
- Vi har ikke opdaget, hvor langt fremme vi er i Danmark. Vi bygger faktisk nu en arkitekturplatform og en sammenhæng på it-infrastrukturen i den offentlige sektor, der giver os et godt fundament til at fortsætte udviklingen. Tingene hænger markant bedre sammen i Danmark - det bliver jeg bekræftet i, når jeg taler med mine europæiske kollegaer, siger Niels Korsholm.
Han erkender, at det er svært at måle, hvor Danmark helt nøjagtig står på verdensranglisten.
- Men vi kan simpelthen se, at de danske kompetencer er i høj kurs, siger han og peger på, at der i høj grad bliver trukket på danske og norske afdelinger internt i Devoteams projekter i for eksempel Mellemøsten.
Til gengæld mener Niels Korsholm, at leverandørerne har et problem med at levere projekterne.
- Det kan overraske, at visse leverandører ikke er bedre til at levere løsningerne til aftalt tid og aftalt pris og med det indhold, kundeorganisationen og brugerne behøver. Der er simpelthen for mange projekter, der ikke bliver leveret ordentligt, siger han.

Der er ingen grund il at tro, at leverandørerne i Danmark er markant dårligere end i så mange andre lande. Det er simpelthen branchen, der har et generelt problem.
Hvor kæden helt præcist hopper af, kan Niels Korsholm ikke entydigt svare på, men et vigtigt parameter er, at leverandørerne byder på for mange opgaver, og dermed risikerer de at stå med for mange projekter, der skal leveres samtidig.
- Det er ekstra slemt i øjeblikket, hvor vi mangler arbejdskraft, for det er jo de samme få nøglepersoner, man er afhængig af, siger Niels Korsholm.
Han opfordrer til, at man som ordregiver er ekstra omhyggelig med at sikre, at man får stillet de rigtige nøglepersoner til rådighed til lige præcis det projekt man er på vej til at skrive kontrakt på.
- Det er bindinger til få nøglepersoner, som er afgørende for, at de store it-byggeprojekter kommer i hus.

Faktaboks:
Den nye ledelse
Devoteam Consultings administrerende direktør i Danmark, Niels Korsholm, er per 1. januar 2007 optaget i den internationale koncernledelse, der ved samme lejlighed er udvidet fra fire til fem medlemmer.
Niels Korsholm får titel af vice president. Medlem af direktionen og partner Søren Nielsen bliver ny administrerende direktør for Devoteam Consulting i Danmark.

Ud over de franske stiftere, brødrene Bentzmann, består koncernledelsen af en anden franskmand og danske Allan Fischer-Madsen - en af de oprindelige stiftere af Fischer & Lorenz. Fischer & Lorenz fusionerede med Devoteam Group i 2002.

Niels Korsholm får ansvaret for Devoteam Consultings aktiviteter, mens Allan Fischer-Madsen får human resource development for hele koncernen som ny opgave.

Devoteam Group er grundlagt i 1995 i Frankrig af brødrene de Bentzmann og har siden efteråret 1999 været børsnoteret på Euronext børsen.
De tre forretningsområder, Consulting, Solutions og Operations, beskæftiger i alt 2.700 mennesker i 16 lande i Europa, Nordafrika og Mellemøsten.
Omsætningen rundede 199 millioner euro (knap 1,8 milliarder kroner) i 2005.

Consulting-området, som Niels Korsholm får ansvaret for, beskæftiger cirka 500 i Frankrig, Danmark, Sverige, Norge, Holland, Belgien, Østrig, Tjekkiet og Mellemøsten (Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Jordan).

Faktaboks:
Den titelløse organisation
Devoteams organisation blev omlagt i november 2004.
De vigtigste karakteristika er:

Ingen titler. Alle titler er afskaffet internt i virksomheden, men af hensyn til kunder og samarbejdspartnere opretholder man dem udadtil. I stedet er der defineret tre hoved­procesområder: HR-processer, Leveranceprocesser, Salgs­processer - med tilhørende roller, der udfyldes af medarbejderne.

Lystdrevet rolle. Hvert år byder medarbejderne på, hvilke roller og opgaver de har lyst til at løse i det kommende år, samt hvilken rolle de ser sig selv i på længere sigt. Topledelsen - der i øvrigt er undtaget den årlige budrunde - har så til opgave at få medarbejdernes ønsker til at passe samme med roller, der skal udfyldes.

Vælg din chef. Alle kan, på tværs af faggrænser frit vælge, hvem man gerne vil have som personlig leder. Ideen er, at medarbejderne søger hen mod de gode ledere, og der skaber konkurrence om at være den bedste leder.

Murene væltet. Der findes ingen faste kontorer, heller ikke direktøren har sit eget kontor. Folk har bærbare pc'er og mobiltelefoner og flytter rundt efter opgaver. Papiret er næsten forsvundet.

Billedtekst: Spids Niels Korsholm har som øverste chef for franske Devoteam i Danmark stået i spidsen for et forrygende år. Foto: Hans Juhl

Graftekst: Vækst 100 mio. kr. i omsætning og 100 mænd og kvinder på lønningslisten. For Devoteam Consulting markerede 2006 den foreløbige kulmination på fire år i træk med ubrudt vækst.

OriginalModTime: 25-01-2007 13:56:14




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere