Opsplitning truer TeliaSonera

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. januar 2007.


Den nye svenske regering vil sælge ud af Telia. Både konkurrenter og svenske politikere vil gerne splitte telekæmpen op i to separate enheder.

Stockholm. TeliaSonera havde noget af et jubelår i 2006 med voksende omsætning, en rekordhøj indtjening og en støt stigende aktiekurs. Men der er ingen garanti for, at succesen gentager sig i år, hvor selskabet står over for en række alvorlige udfordringer.
Alt tyder nemlig på, at den nye borgerlige regering i Sverige vil påbegynde udsalget af sin aktiepost i TeliaSonera i løbet af 2007. I alt ejer den svenske stat 45 procent af selskabet og har dermed effektiv kontrol. Regeringen vil sandsynligvis reducere sin ejerandel gradvist over en længere periode for at undgå, at aktiekursen dykker voldsomt.
- Der er rigtig mange aktier, så man må gøre det i mindre portioner. For eksempel 5 eller 10 procent ad gangen, vurderer Urban Ekelund, chefanalytiker hos konsulentfirmaet Redeye i Stockholm.
Alt andet lige vil et salg dog stadig presse TeliaSoneras aktiepris, fordi udbuddet af aktier i omløb bliver forøget. Men lige så ubehageligt, set fra et ledelsesperspektiv, er det måske, at man risikerer at få en række nye krævende ejere om bord.
Sveriges mest kontroversielle investor, Christer Gardell - der i erhvervspressen går under øgenavnet ‘den finansielle skinhead' - har allerede opbygget en solid aktiepost i selskabet, og hans fond Cevian får nu en mulighed for at forøge sin indflydelse.
Topchef Anders Igel er relativt fåmælt, når han skal vurdere udsigterne til, at kapitalfonde, eller andre investorer med høje krav til afkastet, vil få større indflydelse over selskabet.
- Alt det grundlæggende, vi gør i virksomheden - at gå over til nye produkter, at lægge virksomheden om internt, at effektivisere - kan foregå relativt uafhængigt af, hvad forskellige ejere mener. Det, som skal gøres, skal gøres, og det, tror jeg, de fleste af ejerne er enige i, siger han.

Kritikere af TeliaSonera - og dem er der en del af i den svenske telebranche - har åbnet en anden front, mens en yderligere privatisering nu er på trapperne. Ifølge den svenske erhvervsavis Dagens Industri udviser regeringens infrastrukturminister, Åsa Torstensson, "en meget stor interesse for tanker om at dele TeliaSonera op".
Selskabets konkurrenter på det svenske marked ser også gerne en opsplitning af selskabet i to separate enheder, hvor den ene skal drive fastnettet - og dermed sikre ligelig adgang for alle tjenesteudbydere - mens den anden skal rumme TeliaSoneras øvrige forretninger.
En model af den type er allerede introduceret i Storbritannien, hvor British Telecom i slutningen af 2005 udskilte sine netværksaktiviteter i divisionen Openreach. EU-Kommissæren på tele- og it-området Viviane Reding har talt varmt for at introducere en sådan opdeling - kaldet funktionel separation - mere generelt i Europa. I flere europæiske lande, blandt andet Italien, diskuteres muligheden da også ivrigt.

Faktaboks:
De nordiske telekonger
For nogle år siden blev den døbt ‘den store nordiske telekrig' - rivaliseringen mellem de tidligere statsmonopoler i den skandinaviske telesektor.
Der blev lagt hårdt ud med et bråvallaslag i 1999, da en fusion mellem svenske Telia og norske Telenor brød sammen under stor dramatik.
- Norge er den sidste Sovjet-stat, hvislede den daværende svenske erhvervsminister Björn Rosengren, der mente, at den norske regering havde saboteret projektet.
Siden fusionerede Telia med finske Sonera i udpræget fredsommelighed i 2003 - og konsolideringen i Norden er fortsat i skridtgang de senere år.
Er det for tidligt at udnævne en vinder? Døm selv: Her er nøgletal på de nordiske telekoncerner og deres topchefer.

Anders Igel
TeliaSonera
55 år
År i jobbet: 4
Årsindtægt: 5,4 mio. + bonus
Antal ansatte: 27.400
Omsætning: 70,2 mia.
Indtjening: 11 mia.
Driftsmargin: 37,8 procent
Dansk markedsandel (mobil): 19,9 procent
Dansk markedsandel (bredbånd): 10,4 procent

Jon Fredrik Baksaas
Telenor
52 år
År i jobbet: 4
Årsindtægt:
4,8 mio.
Antal ansatte: 27.600
Omsætning: 63,4 mia.
Indtjening: 8,4 mia.
Driftsmargin: 39 procent
Dansk markedsandel (mobil): 23,3 procent
Dansk markedsandel (bredbånd): 9,7 procent

Jens Alder
TDC
49 år
År i jobbet: 0
Årsindtægt: Ukendt
Antal ansatte: 19.500
Omsætning: 46,6 mia.
Indtjening: 7,5 mia.
Driftsmargin: 28,8 procent
Dansk markedsandel (mobil): 41,6 procent
Dansk markedsandel (bredbånd): 56,5 procent

Noter:
Omsætning og indtjening er for 2005.
Driftsmargin er lig med EBITDA-marginen for 3. kvartal 2006.
Markedsandele er fra seneste halvårsstatistik fra IT- og Telestyrelsen.

OriginalModTime: 11-01-2007 13:36:33




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere