Computerworld lancerer Wiki-lab

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. januar 2007.


"Wikinomics" kalder amerikanerne med sædvanlig sans for smarte udtryk det omsiggribende
fænomen, hvor brugere finder
sammen på nettet for at skabe noget, der har værdi for andre.

Af chefredaktør
Mikael R. Lindholm
Den amerikanske strategiekspert Don Tapscott forudser i en ny bog med netop titlen "Wikinomics", at den kollektive intelligens, som wiki-fænomenet dækker over, vil revolutionere virksomhedernes måde at arbejde og organisere sig på.
Flere virksomheder har allerede brugt wiki-metoden med succes til at tappe massernes kreative kapital og viden til at løse problemer hurtigere og langt billigere, end de ville have været i stand til selv.

Goldcorp er en sådan virksomhed. På konkursens rand, ude af stand til at bearbejde geologiske data tilstrækkeligt hurtigt og godt til at lokalisere nye gulddepoter, lagde Goldcorp for nogle år siden alle sine data tilbage til 1948 ud på nettet og bad om hjælp.
"Goldcorp Challenge" kaldte de øvelsen, og præmierne løb op i 575.000 dollars. I løbet af nogle uger begyndte nye fortolkninger af selskabets data strømme ind og viste, hvor der med stor sandsynlighed lå nye gulddepoter. Resten er, som man siger, historie. Goldcorp har i dag en balance på ni milliarder dollars.
Eksemplet illustrerer den økonomiske betydning, som wiki kan få - og altså ifølge Don Tapscott og andre vil få.

Wiki betyder "hurtig" på hawaiiansk og dækker over et åbent samarbejde på nettet. Det mest berømte wiki-projekt er oplagsværket Wikipedia, som er skabt af tusinder af frivillige internetbrugere med en akkuratesse, der matcher klassiske opslagsværker som Encyclopedia Britanica. Herhjemme har Danmarks Radio taget et lignende initiativ med et sportsleksikon.
Computerworld inviterer nu vores læsere til at tage del i wiki-kulturen og udforske mulighederne i wiki-teknologien. Det sker i kraft af en problem-orienteret wiki - Wikilab.dk - hvor brugerne kan arbejde på løsninger på en aktuel problemstilling.
En samfundsmæssig problemstilling kunne for eksempel være hvordan vi håndterer piratkopiering på nettet. Den russiske musiktjeneste All­ofmp3 har skabt skarpe holdninger og synspunkter om fildeling på nettet, og debatten har været rig på argumenter og nuancer. Men - hvor langt rækker enigheden, hvad kan vi gøre, og hvad bør vi gøre? Hvad er modellen for fremtiden - hvad skal der til teknisk og lovgivningsmæssigt, og hvem skal gøre hvad for, at musikere, programmører og andre med ejerrettigheder selv bestemmer, om de vil forære deres produkter væk - og samtidig giver brugerne et tilbud der svarer til teknologiens potentiale?
Måske kan en wiki fungere som det systematiske instrument for en meningsdannelse og agere som en slags konsensus-maskine. Vi ved det ikke, men formålet med wiki-projektet er netop at finde svaret ved at teste grænserne for, hvad vi kan bruge teknologien til.

En anden, mere populær opgave, som vi vil bruge en wiki til at teste, er at identificere de 100 mest brugbare links på nettet. Vi gav Computerworld online op til jul selv et bud på hvad, der er de 100 mest brugbare links. Men har vi ret? Nu lægger vi top 100 ud på en wiki og inviterer alle til at ændre, kommentere og tilføje deres egne bud.
Et tredje emne kunne være at udforme en digital strategi for Danmark. Kan vi bruge en wiki til at styrke vores egne fremtidsmuligheder?
Sideløbende med selve wiki-laboratoriet opretter vi en wiki-blog, hvor erfaringerne og oplevelserne med wiki'en bliver ajourført og kan diskuteres - ligesom det er muligt at stille forslag til nye eksperimenter og opgaver, som en wiki måske kunne løse.
Vær med til at teste grænserne for fremtidens samarbejdsmetoder. Tag del i Wiki-lab.

Du finder wikibloggen her: cw.dk/blog/wikiblog
Initiativtager og projektleder for Computerworlds Wiki-lab er journalist Mads Bang: m.bang@cw.dk

Billedtekst: Wikinomics Don Tapscott forudser i sin bog "Wikinomics", at den kollektive intelligens, som wiki-fænomenet dækker over, vil revolutionere virksomhedernes arbejde og organisering.

OriginalModTime: 11-01-2007 13:13:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere