Jagten på Wiki-hemmeligheden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. januar 2007.


Hvordan får man alverdens mennesker til at bidrage gratis til for eksempel Wikipedia? Christian Schwarz Lausten undersøgte i sit speciale de brugerdrevne websteder, der lige nu er det hotteste på nettet.

Det lyder forjættende nemt: Stil en platform til rådighed, hvor millioner af mennesker kan uploade viden eller video. Læn dig tilbage og nyd resultatet - og en milliardcheck, når websiden sælges videre. Men hvad er det, der drager de frivillige bidragsydere? Dette centrale spørgsmål for at få succes med et brugerdrevet website kastede Christian Schwarz Lausten fra Innovation Lab sig over i sit speciale.
Han har arbejdet for Innovation Lab de sidste fire år og er nu knowledge director - eller chef for indsigts-afdelingen, som han selv kalder det. Men der var lige et hængeparti, der skulle ordnes, før kandidatgraden i informationsvidenskab og retorik fra Aarhus Universitet var i hus.
- Jeg ønskede at besvare de to spørgsmål: Hvordan og især hvorfor folk deltager folk i online-fællesskaber og bidrager frivilligt med indhold? Det er det spørgsmål, alle jagter svaret på nu, siger Christian Schwarz Lausten.

Med Wikipedia som eksempel sammenlignede han blandt andet med den sparsomme forskning i, hvad der får nogen til at udvikle open source-software frivilligt.
- Folk deltager, dels fordi det er sjovt, dels på grund af peer recognition - anerkendelse fra ligesindede - og at man sår respekt om sit navn. Der kan også være konkrete belønninger, enten at man bliver opdaget og får et tilbud om et bedre job, eller sådan noget som titler eller point. På for eksempel www.eksperten.dk får man point, på Ebay kan du få emblemer og titler som powerseller, og på Wikipedia kan du få en barnstar af de andre brugere. Det er vi andre, der er uden for de fællesskaber, måske fløjtende ligeglade med, men inden for fællesskabet betyder det faktisk noget, forklarer han.
I stedet for den klassiske lidt langhårede perspektivering afsluttede han sit speciale med en række handleanvisninger for at starte et brugerdrevent website. Blandt andet fremhæver han, at der skal være plads til meta-snak, som diskussionerne på Wikipedia om hver artikel, både for at gøre det nemmere for nye brugere at falde ind og for at styrke de sociale bånd mellem bidragsyderne. Derudover kan opskriften koges ind til, at der skal være passion bag projektet og ikke ønsker om profit.
- Det er siderne, der er startet i det små og drevet af idealisme, der får succes. Nu kan man også se, at for eksempel MySpace er ved at blive uncool hos de unge - de kan ikke lide, at der tales om reklamer på sitet, og de vil ikke bruge et online-fællesskab, som deres forældre også efterhånden er på, vurderer Christian Schwarz Lausten.

Som potentielle afløsere peger han på facebook.com og det koreanske site cyworld.com, der har fået 1,5 millioner brugere i USA på kort tid.
Konklusionerne i specialet rækker faktisk ud over de brugerdrevne websites og kan også bruges på det grundlæggende skift i vores indstilling til arbejde, der foregår i disse år.
- Vi er godt i gang med et opgør med den gamle protestantiske arbejdsetik. Det var en måde at organisere sig på med det livssyn, at man skal knokle sin røv i laser og helst ikke have det for sjovt imens. Nu er det hacker ethics, der er det nye ideal, hvor man gør noget, fordi det er sjovt, og man ikke kan lade være, forklarer Christian Schwarz Lausten.
Specialet blev skrevet på fem måneder ved siden af et fuldtidsjob, en flytning, et bryllup og en stor konference, der skulle arrangeres. Hvordan nåede han alt det?
- Ja, der kan man snakke om hacker ethics igen. Hvis det er sjovt og interessant nok, så skal det nok blive færdigt!

Download specialet fra http://kortlink.dk/3evh¨

Computerworld taler jævnligt med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. christian sCHWARZ LAUSTEN har skrevet om brugerdrevne websteder.

OriginalModTime: 04-01-2007 14:53:15




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere