Nu sparkes dine spil op i Superligaen

Så er det officielt: AMD er drønet over målstregen med verdens første bud på et DirectX 11-grafikkort. Vi har smugkigget på den nye og hotte ATI Radeon HD 5000-serie.

LONDON: Det hører til de sjældnere hardwaremæssige begivenheder, at grafikproducenterne lancerer grafikkort til en helt ny grænseflade til spilprogrammering, også kaldet API (Application Programming Interface).

Normalt betyder det, at visuelt flottere spil er lige om hjørnet - men også at du skal væbne dig med tålmodighed, inden du kan få hænderne på de imponerende spil.

I november 2007 langede Nvidia GeForce 8800-kortet over disken til de grafikhungrende computerspillere.

Som det første i verden var DirectX 10 understøttet, og godt et halvt år senere fulgte det daværende ATI - der senere blev opkøbt af chipproducenten AMD - trop. Det skete med HD 2000-serien.

I dag er rollerne byttet om.

AMD har nemlig løftet sløret for de kraftigste kort i den nye 5000-serie: ATI Radeon HD 5850 og 5870.

Kortene er udstyret med en væsentligt mere avanceret grafikprocessor, der giver mulighed for at spille flottere computerspil uden en makabert nedsat ydelse.

Du kan også benytte Eyefinity-teknologien, der giver mulighed for at sprede spil og applikationer på tværs af mindst tre skærme. Du kan se Eyefinity og 24 fladskærme i aktion her.

Som de første grafikkort i verden kan HD 5000-serien boltre sig med DirectX 11-API'en uden at blive svimmel.

Den nye API lover blandt andet mere fotorealistiske 3D-spil.

Kravene lyder som følger: En kompatibel pc, enten Windows Vista eller Windows 7 samt et understøttet grafikkort. Så er du kørende - når den nye generation af spil altså bliver bredt tilgængelig.

Små supercomputere

Der skal ikke herske tvivl om, at de nye grafikkort er små supercomputere i sig selv.

Den rendyrkede regnekraft er næsten tredoblet - fra 1,2 teraflops på Radeon HD 4870 til 2,7 teraflops på det nye Radeon HD 5870 - uden at effektforbruget stiger nævneværdigt.

Selvom det i praksis ikke vil give udslag i noget nær en tredobling af spilydelsen, er et ydelsesløft i eksisterende DirectX 10- og 10.1-spil ventet - blandt andet fordi hukommelses- og kernefrekvenser også har fået turbo-behandlingen.

Alligevel bruger kortene ifølge AMD kun 27 watt, når du ikke spiller eller kører grafisk krævende applikationer, hvilket udgør en mindre revolution i sig selv.

Som udgangspunkt er både Radeon HD 5850 og 5870 udstyret med to DL-DVI-udgange samt HDMI- og DisplayPort-stik, men det er alt sammen op til den enkelte producent at vælge den foretrukne konfiguration blandt en række mulige opsætninger.

Vanen tro vil vi se en bred vifte af designvalg, ligesom køleren må ventes at blive udskiftet til mere effektive og støjsvage modeller.

Vi havde op til deadline ikke adgang til danske priser, men det anbefalede prisniveau er henholdsvis 239 og 349 euro for HD 5850 og 5870 svarende til godt 1.780 og 2.600 kroner.

Det er en selvfølge, at vi snarligt spænder grafikkortene op på testbænken og afslører, hvad de kan præstere - i både DirectX 10- og 11-spil!

Meget indikerer, at Nvidia i al hast skal få sin DirectX 11-grafikprocessor gjort færdig og sendt på markedet.

Indtil da har AMD nemlig en fortrinlig mulighed for at opbygge et solidt forspring på markedet. Det kan dog begrænse AMD's konkurrencefordel, at DirectX 11-spil først for alvor begynder at myldre frem i begyndelsen af 2010.

Her kan du læse en koncentreret gennemgang af, hvad DirectX 11 kommer til at betyde for dig, din computer og dine spil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere