Lovgivning presser producenter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. december 2006.


Et stigende antal grønne lovgivninger verden over presser elektronikproducenterne til at tænke miljøet ind i nye produkter.

Den første juli trådte et nyt EU-direktiv i kraft. Det satte strenge mijøkrav til elektronikproducenterne, hvis de ville have del i det europæiske marked. Fra den dag var det slut med at introducere nye produkter til europæerne, hvis de indeholder farlige kemikalier som eksempelvis kviksølv og bly.
Direktivet, der fik navnet RoHS (Restriction of Hazardous Substances), er det europæiske bud på miljølovgivning, der for tiden bliver vedtaget i store dele af verden. Allerede i 2000 vedtog Japan en lov på området, der til marts næste år yderligere vil blive strammet. Også Kina har vedtaget sin version af RoHS, der ligeledes træder i kraft til marts. Derudover har en række andre lande vedtaget en lov med formålet at bekæmpe de farlige kemikalier i elektronisk udstyr.
RoHS-direktivet udfordrer blandt andet elektronikindustrien, fordi der ikke længere må bruges bly til lodninger. Og selvom RoHS-direktivet tillader minimale mængder af de kemikalier, direktivet søger at begrænse, så går grænsen ved de urenheder, der normalt kan blive fundet i metaller fra naturens side.

I Danmark er det miljøministeriet, der kontrollerer, at RoHS-direktivet bliver overholdt. Finder de en overtrædelse, vil producenten eller importøren blive bedt om at trække produktet tilbage fra markedet, og sker det ikke, lyder straffen på bøder eller i yderste konsekvens på fængsel i op til to år. I langt de fleste tilfælde når det dog ikke så vidt, da producenterne vælger at følge ministeriets krav om at trække produktet tilbage, fortæller Dorte Lerche, der er akademisk medarbejder i Miljøstyrelsen.

Et af de lande, der står udenfor, er USA, hvor blandt andet verdens største computerfabrikanter har hjemme. Men selvom der ikke findes lovgivning i alle dele af verden, er der dog efterhånden nok lande, der kræver grønnere elektronisk udstyr, til at det ikke længere kan betale sig for producenterne ikke at levere det samme udstyr på hele verdensmarkedet. Det vurderer Steve Prentice, der er chefanalytiker hos analysehuset Gartner:
- Lovgivningen er begyndt at presse producenterne, da vi er nået til et punkt, hvor der er nok lovgivning i verden til, at den begynder at styre industrien. Det er en global industri, så selv hvis de amerikanske forbrugere ikke bekymrer sig synderligt om at købe grønne produkter, så er de amerikanske virksomheder alligevel nødt til at lave miljøvenlige produkter, da de sælger dem over hele verden, siger han.
RoHS-direktivet arbejder sammen med WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment), der trådte i kraft april 2006. Hvor RoHS forhindrer nye produkter i at svine, har WEEE til formål at indsamle gammelt elektronik, så det kan blive behandlet på en måde, så de farlige kemikalier ikke forurener.
I 2005 blev mellem 35.000 og 40.000 tons elektronikskrot indsamlet og behandlet. Efter WEEE-direktivet er trådt i kraft, har Miljøstyrelsen vurderet, at det hvert år vil koste op til 175 millioner kroner at behandle gammel elektronik på en måde, der lever op til lovgivningen.

OriginalModTime: 07-12-2006 15:05:58




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere