It-producenter skal tænke grønt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. december 2006.


Miljø Elektronik- og it-producenter har udnævnt miljøvenligt udstyr til et område, der er værd at satse på. Det sker i takt med, at regeringer og organisationer gør deres for at sætte gang i udviklingen.

It-producenterne har fået øjnene op for miljøvenlig it. Typisk bliver fokus lagt på strømforbruget, men snart er det ikke nok. Hele virksomhedens tilgang til miljøet kommer til at spille en rolle, forudsiger analytiker.

Hensynet til miljøet er blevet en vigtig del af markedsføringen for de fleste computerproducenter. Typisk er det maskinernes strømforbrug, der har fået opmærksomheden, og særligt maskinerne i datacenteret har været i fokus med lanceringen af nye strømbesparende processorer.
Selvom producenterne tilsyneladende har fået øjnene op for miljøvenlig teknologi, forudsiger chefanalytikeren Steve Prentice fra it-analysehuset Gartner endnu større opmærksomhed i det kommende år:
- Vi forventer, at grøn it bliver et meget, meget højtprofileret emne i 2007. Det vil til dels blive drevet af mere lovgivning på området, men også stigende interesse blandt forbrugerne vil øge computerproducenternes fokus, siger han.
At det netop er nu, producenterne bliver opmærksomme på miljøet, overrasker ham ikke. Det hænger sammen med, at de simpelthen ikke længere kan slippe udenom.
- Det er blevet stadig sværere at ignorere de videnskabelige beviser, der forbinder klimaændringer med CO2-udslip, og vi har en yngre generation, som i mange tilfælde er mere miljøbevidst, end vi er. Den presser sine forældre til at genbruge. Vi er nået til et punkt, hvor det ikke længere betyder noget, om virksomhederne selv tror på de videnskabelige beviser, for når der er nok mennesker og nok regeringer, der gør, så er producenterne nødt til at følge den
opfattelse, siger Steve Prentice.

Ifølge Gartner-analytikeren skal en stor del af skylden for den nyfundne interesse tilskrives internettet. Alverdens computerkøbere har via nettet fået adgang til internationale netværk, der sætter ind og efterprøver ethvert udsagn, der kommer fra computerproducenternes marketingafdeling. Derfor kan de ikke længere slippe af sted med halve løsninger, når de vil tilgodese miljøet, mener han.
- Virksomhederne er nødt til at leve i virkeligheden, siger Steve Prentice, der mener, at forbrugernes miljøbevidsthed vil rykke sig fra kun at gælde virksomhedens produkter, til også at omfatte hele virksomhedens tilgang, opførsel og politikker i forhold til miljøet.

I takt med at forbrugerne bliver mere opmærksomme og kritiske, og pres fra regeringer og medier kræver opmærksomhed om emnet, vil forbrugerne blive bedre til at træffe de kloge beslutninger og ikke lade sig narre af producenter, der måske nok siger, at deres produkter bruger mindre strøm, men så har en elendig tilgang til eksempelvis genbrug, forudsiger Steve Prentice.
Et eksempel på et af de internationale netværk er miljøorganisationen Greenpeace.
I september kastede den gummibåden i søen af elektronikproducenter og afslørede de største miljøsvin i industrien. En aktion som miljøaktivisterne har tænkt sig at gentage hver tredje måned. Ifølge Henrik Pedersen, miljøbiolog i Greenpeace Nordic, sker det for at presse producenterne til at fremstille nogle produkter, der ikke belaster miljøet, når deres levetid er overstået.
- Vores rangliste handler om at prøve at skabe en sund konkurrence om at være den mest miljøbevidste og -ansvarlige producent. Det har indtil nu vist sig, at det tager firmaerne meget seriøst, siger han.
Kort efter Greenpeace havde sendt sin første liste ud til offentligheden, var mange af firmaerne på listen klar med forklaringer på, hvorfor de lå godt eller dårligt på listen.

Producenten Fujitsu Siemens Computers var en af de første til at sætte fokus på problematikken med it-udstyr og miljøet. I dag hævder virksomheden, at hele 98 procent af hver eneste grøn maskine bliver genbrugt.
Kombinationen af europæiske traditioner og cool cash var det, der gjorde forskellen på Fujitsu Siemens og de tøvende amerikanske producenter, siger virksomhedens danske salgsdirektør, Søren Munk.
- I bund og grund var kravene på det tyske marked bannerførende for en grøn profil i Europa. Tyskerne var nogle af de første, der begyndte at sætte spørgsmålstegn ved både emballering og miljørigtige stoffer. Så det var simpelthen for at adressere det hjemmemarked, vi opererede i, siger han og fortsætter:
- De tre største pc-producenter er amerikanske, og derfor får hele branchen lidt rygte af, at miljøet er ligegyldigt. Men da vi er europæisk og tager udgangspunkt i tysk tankegang, så blev miljøet vigtigt for os.
At især de amerikanske producenter er gået med på den grønne bølge, skyldes da også snarere ønsket om at gøre en god forretning end et egentligt ønske om et bedre miljø, mener Steve Prentice:
- Virksomhederne er kyniske og hælder til den overbevisning, at aktionærerne kun er interesserede i økonomisk gevinst. Producenterne går ind på området for bæredygtig it, fordi de mener, at det her kan være en god forretning. At hjælpe miljøet er kun en sidegevinst, siger han.
I sidste ende er motivationen dog ligegyldig, mener salgsdirektøren i Fujitsu Siemens.
- Om det er cool cash eller oprigtigt, er sådan set ligegyldigt, for det får den effekt, som vi alle ønsker, siger han.

Faktaboks:
Din computer indeholder:
Kviksølv: Bruges blandt andet til fladskærme. Kviksølv ophobes i
fødevarer og kan medføre skader på nervesystem og nyrer.
Bly: Bliver brugt i skærme, printplader og lodninger.
Cadmium: Cadmium kan findes i gamle CRT-skærme og i batterier til bærbare computere. Kontakt med cadmium kan gøre skade på knogler og nyrer og kan være en medvirkende faktor til lungekræft.
Bromerede flammehæmmere: Bruges for at undgå, at der går ild i printplader og kabinetter. Spor fra bromerede flammehæmmere er blevet fundet i blandt andet isbjørne og brystmælk. Ved længerevarende kontakt kan de giver skader på nerve-, forplantnings- og det endokrine system.
Heksavalent krom: Modvirker at metaldele ruster. Selv små doser kan give kræft.
Beryllium: Blev blandt andet brugt i gamle bundkort. Beryllium kan give kræft og skade lungerne.
PVC: Bliver brugt til at isolere ledninger og kabler.
Phthalat: Bruges til at blødgøre PVC-plastic og er i dag en af de mest udbredte gifte i miljøet. Kan skade forplantningssystemet.

OriginalModTime: 07-12-2006 15:05:25




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere