Ministerier sovset ind i kartelaftaler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. december 2006.


I løbet af denne uge er både Stats­ministeriet og Beskæftigelses­ministeriet blevet afsløret i at have indgået jobkartel­aftaler.

Statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) egne ministerier har medvirket til at binde private ansatte til deres job via jobkartelaftaler af den type, der bliver brugt i vid udstrækning i it-branchen. Det erkender Statsministeriet og Beskæftigelsesministeriet over for Computerworld, der har søgt aktindsigt i sagen.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har tidligere talt med store ord mod hemmelige jobklausuler.
I et interview med Computerworld 12. oktober sagde han, at han selv ville blive "stiktosset", hvis han fandt ud af, at hans arbejdsgiver havde lavet en aftale med en anden arbejdsgiver, der begrænsede hans muligheder for at søge et andet arbejde.
I sidste uge opfordrede Claus Hjort Frederiksen ligefrem fagforeningerne til at hjælpe deres medlemmer med at lægge sag an mod IBM, der erkender at have en jobkartelaftale med A.P. Møller - Mærsk.

Men Beskæftigelsesministeriet indrømmer altså nu at have klausuler med tre it-virksomheder. Alle tre virksomheder har tilkendegivet over for ministeriet, at klausulerne ikke er hemmelige, men er kendt af deres medarbejdere.
Den ene virksomhed meddeler desuden, at klausulen ikke længere er gældende i forhold til Beskæftigelsesministeriets it-afdeling.
Arbejdsskadestyrelsen under Beskæftigelsesministeriet oplyser, at også den har to såkaldte non-solicitationsaftaler, der binder medarbejdere i både styrelsen og virksomheden.

I Statsministeriet indeholder to ud af i alt ni it-kontrakter såkaldte non-solicitationsklausuler. Det betyder normalt, at medarbejderne er hindret i at få job hos kontraktens anden part.
Statsministeriet oplyser dog til Computerworld, at den ene af klausulerne er blevet ophævet 8. november i år efter "den seneste tids debat". Den anden non-solicitationsaftale er fortsat gældende.
Med deres indrømmelser stiller ministerierne sig op i rækken af markante firmaer og organisationer, der har hindret medarbejdere i at skifte job. Tilsammen er mange tusinde danske medarbejdere bundet af aftaler, som de aldrig har set eller hørt om.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser dog over for Computerworld, at han har det mindste kendskab til aftalerne.
Anders Fogh Rasmussen, hvad er din holdning til, at Statsministeriet har aftaler med it-virksomheder, der hindrer medarbejdere i at få job hos den anden part?
- Det kender jeg intet til.
Dokumenter fra Statsministeriet viser, at der findes to aftaler.
- Det kender jeg ikke noget til.
Hvad er din generelle holdning til aftalerne, som A.P. Møller - Mærsk og IBM for eksempel har indgået, og som binder medarbejdere?
- Det er ikke noget, jeg kender så meget til, men ved overdragelse af virksomheder kan det vel være relevant, siger statsministeren.
Statsministeriets pressechef, Michael Ulvemann og it-chef Tommy Hansen har trods flere henvendelser ikke yderligere kommentarer til Computerworld om ministeriets jobkartelaftaler. Herunder om aftalerne har været hemmeligholdte for medarbejderne.
De henviser de til den juridiske afdeling, hvor juridisk chefkonsulent Thorvald Spang­gaard blot oplyser, at Statsministeriet nu vil overdrage sine aftaler til det udvalg under Beskæftigelsesministeriet, der arbejder med sagen.
Hos Beskæftigelsesministeriet har det trods gentagne opkald ikke været muligt at få en kommentar fra hverken beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen eller ministeriets it-chef, Michael Wright.

Rækken af virksomheder, der benytter eller har benyttet aftalerne, tæller blandt andre IBM, A.P. Møller - Mærsk, fagforeningerne IDA og DJØF, Fujitsu Service, WM-data, SDC Udvikling, Kommuneforsikring og Skandinavisk Tobakskompagni.
Også Folketinget og Kulturministeriet har accepteret aftaler, der afholder dem fra at ansætte it-medarbejdere fra visse virksomheder. Det samme gælder flere styrelser og kommuner, har fagbladet Ingeniøreren tidligere skrevet.

Computerworld følger sagen om jobkartellerne tæt. Følg med på cw.dk/tema/jobkarteller

OriginalModTime: 07-12-2006 15:00:30




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere