Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.
Sagen mod Google i Belgien har lighedspunkter med en tidligere dansk retssag fra 2002, hvor nettjenesten Newsbooster tabte til Danske Dagblades Forening.
Så nemt at klikke sig til nyheder på nettet.
Men også åh så ulovligt i Danmark, hvis det går på tværs af dagblade og andre mediers ophavsrettigheder.
Den hårde lektie lærte selskabet Newsbooster i 2002, da nyhedstjenesten udsendte nyhedsbreve til brugerne med links til nyhedsartikler i danske dagblade.
Sommeren 2002 faldt afgørelsen i fogedretten ud til fordel for Danske Dagblades Forening, der havde krævet et forbud mod den service
Newsbooster anvendte de såkaldte dybe links, der sendte brugerne videre ud til artikler på dagbladenes hjemmesider. Men den praksis er ulovlig i Danmark, hvis ikke der foreligger en tilladelse fra den, der sidder inde med ophavsretten til de artikler, der linkes til.
Så derfor har portalen Jubii sikret sig et ja fra de medier, som portalens nyhedstjeneste news.dk linker til. Dog har Jyllands-Posten og Ekstra Bladet nægtet tilladelse, hvorfor de ikke kan findes gennem news.dk.
Jubiis nyhedstjeneste gik i luften i august i år.
Men den danske tilgang til ophavsrettigheder er ikke den typiske. I vores største nabo mod syd, Tyskland, har landets øverste domstol godkendt brugen af dybe links med en afgørelse i juni 2003.
OriginalModTime: 30-11-2006 14:43:34