Nye serverrum kan halvere elregningen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. december 2006.


Serverrum bygget som for 10 år siden er en bekostelig affære, der på landsplan årligt koster op imod 200 millioner kroner på elregningen. Med enkle midler kan forbruget halveres, vurderer eksperter.

Varmestue eller serverrum? I et desperat forsøg på at dæmpe den konstante varme, summer blæserne lystigt af sted. Men de kæmper en kamp, de er dømt til at tabe.
Overflødigt udstyr og dårlig køleteknik gør ikke bare opgaven for blæserne større end godt er, de gør også serverrummet til virksomhedens suverænt største strømsluger.
På landsplan bruger de danske serverrum samlet cirka 200 gigawatt-timer om året, eller hvad der svarer til 50.000 parcelhuses samlede elforbrug, bare på at stå tændt. Det beløb på 200 millioner kroner kan halveres, hvis it-cheferne var bedre til at tænke på elbesparelser, fortæller flere eksperter.
Og det er nødvendigt, for elforbruget i serverrummet er stigende, og det giver unødvendigt store regninger til virksomhederne.
- Elforbruget er et stort problem, for det koster mange penge. Men kun de færreste ved, hvor meget de bruger i deres serverrum, for de måler typisk kun med én hovedmåler for hele bygningen. Men det er faktisk rigtig, rigtig meget, siger Søren Østergaard Jensen, der er seniorkonsulent på Teknologisk Institut, der blandt andet rådgiver virksomheder om indretningen af deres serverrum.
I gennemsnit koster det 100.000 til 200.000 kroner at holde et dansk serverrum kørende, vurderede Elsparefonden i 2004 på baggrund af målinger på en række danske serverrum af varierende størrelse. Heraf tegner afkølingen sig for en tredjedel af det beløb, vurderer sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke.
Når det beløb får lov til at være så stort, skyldes det, at kølingen bliver grebet forkert an, mener han.
- Hvis en husmor skal opbevare noget mad, så køler hun heller ikke hele køkkenet ned. Nej, hun køber et køleskab. Hvis en it-chef har en masse servere, så køler han hele rummet. Det er grundlæggende helt forkert, siger han.
I stedet for at prøve at køle serverne, mener Göran Wilke, at it-cheferne burde se betydningen i at få ledt varmen væk.
- Vi har reelt ikke noget kuldeproblem. Vi har et varme-bortskaffelsesproblem, siger han.
Derfor har Elsparefonden i samarbejde med Teknologisk Institut sat sig for at finde nye måder, at få ledt den varme væk, som serverne genererer. Og det på en måde, så den ikke varmer rummet op, og skaber yderligere behov for nedkøling.

Til det formål har Elsparefonden sammen med Teknologisk Institut ombygget kølingen i serverrummet på Institut for Miljø og Ressourcer på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
Selvom det kun er et lille serverrum bestående af tre racks, og et samlet elforbrug, der ligger langt under gennemsnittet, er projekteret alligevel værdifuldt.
Dels fordi det viser, at det ikke kun er store virksomheder, der behøver tænke i energibesparelsesbaner, men også fordi, projektet kan komme til at stå som en rollemodel, når DTU's andre serverrum med tiden skal bygges om, fortæller Søren Østergaard Jensen.
Det, der konkret er gjort, er at forhindre afkølingsluften i at blive blandet med den varme luft, som kommer fra maskinerne, samt at anvende frikøling med luft udefra.
- Det er alfa og omega i køling af serverrum, at man ikke blander kold og varm luft. Derfor har vi sat udsugning direkte bagpå rackene, så vi suger varmen direkte fra serverne, siger Søren Østergaard Jensen om den løsning, de to bagmænd har installeret.

Om sommeren bliver varmen lukket ud i det fri, og om vinteren bliver den ledt til resten af bygningen, så der også spares på varmeregningen.
Ved at efterleve de tanker, der ligger til grund for det "nye" serverrum på DTU, kan man spare stort på elforbruget i serverrummet, lyder vurderingen fra både Elsparefonden og Teknologisk Institut. Derfor bør virksomhederne være opmærksomme på problemet.
- Strømforbruget i serverrum er i vækst, så hvis man ikke gør noget, så går det helt galt. Men hvis man sætter ind på alle områder, kan man faktisk skære en tredjedel til halvdelen af elforbruget væk, siger sekretariatschef i Elsparefonden Göran Wilke.
For de danske serverrum vil en halvering af energiforbruget svare til, at elregningen bliver cirka 100 millioner kroner billigere.
m.hemmingsem@cw.dk

Læs flere gode råd til strømbesparende tiltag i serverrummet, download rapporter, og se præcise målinger af hvor meget energi forskellige typer serverrum bruger på: www.serverrum.sparel.dk

FSem spareråd til serverrummet
Indret serverrummet i et køligt lokale
Lad være med at indrette serverrummet i rum med vinduer, så sollyset varmer rummet op. Omgivelserne bør være er koldere end selve serverrummet, så det bliver serverrummet, der afgiver varme til omgivelserne i stedet for at modtage.
Reducer antallet af servere og diske
Det er en fordel at konsolidere mange virtuelle servere på få
fysiske servere. Man får færre servere og dermed også et lavere elforbrug til afvikling af applikationer.
Gør kølingen mere effektiv
Drop splitkøleanlæg. Køleteknisk er det en dårlig løsning, da den kolde luft fra køleanlægget bliver blandet med varm luft i rummet. Det gør det nødvendigt at sænke koldlufttemperaturen fra køleanlægget, og for hver grad man sænker koldlufttemperaturen, stiger elforbruget til køling med 1-3 procent.
Lav frikøling
Hvorfor bruge el til at køle serverrummet, når man størstedelen af året kan trække kold luft ind udefra? Store dele af året er temperaturen i Danmark under 20 °C, og så kan der spares el til køling ved at blæse kold udeluft gennem serverrummet.
Brug varmen fra serverrummet til rumopvarmning
Den varme luft, der suges ud fra serverrummet, kan med fordel ledes til bygningens varmegenvindingsenhed og bruges til at
varme den friske luft til andre lokaler

Billedtekst: Fråds I gennemsnit koster det mellem 100.000 til 200.000 kroner at holde et dansk serverrum kørende. Heraf tegner afkølingen sig for en tredjedel af det beløb.
I dette serverrum er huller til luftkøling anbragt i gulvet.

OriginalModTime: 30-11-2006 14:36:36




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere