Nye CPU'er baner vej for virtualisering

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Serverproducenterne har sendt de første maskiner med fire-kerne-processorer af sted. Blandt forbedringerne er dramatisk bedre virtualisering, og det kan spare virksomhederne for mange penge.

2008 bliver året, hvor virtualisering virkelig slår igennem. Det vurderer it-analysehuset Gartner. Men allerede nu gør flere og flere virksomheder brug af virtualisering i serverrummene, og inden udgangen af 2008 vil 90 procent af USA's mest betydningsfulde virksomheder gøre brug af software til blandt andet at øge effektiviteten i virksomhedens teknologiske hjertekammer.
- Folk kigger i højere grad på virtualisering for at få bedre kontrol over deres serverum, og ikke bare for at få en højere udnyttelsesprocent af serverne, siger analytikeren Phil Dawson fra it-analysehuset Gartner.
Virtualisering på servere handler om at benytte sig af software, som får serveren til at fremtræde som flere virtuelle servere.
De virtuelle servere kører på den samme fysiske server, men de opfører sig, som om de er individuelle, isolerede servere. En af dem kan således køre Windows 2000, mens en anden kører Windows Server 2003, og en tredje kører Linux.
Dermed kan man fortsætte med at afvikle én applikation per server. Men hvor det før betød, at man skulle købe en fysisk server per applikation, skal man nu blot oprette en virtuel server, og takket være ny teknologi bliver de mere og mere som de fysiske.

På processorsiden betyder multikerne-teknologi, at virtuelle servere ikke længere behøver dele den fysiske servers regnekraft mellem sig.
Hver enkelt kerne opfører sig nemlig som en selvstændig processor, hvis regnekraft kan blive tildelt en enkelt virtualisering. Det kan nye systemer udnytte, for antallet af kerner i hver enkelt processor bliver flere og flere.
Mindre end et halvt år efter chipproducenten Intel lancerede sin første multi-kerne-processor, Core 2 Duo-processoreren, er virksomheden klar med Xeon 5300-serien, en processor med fire kerner, der er udviklet under navnet Clovertown.

Amerikanske Dell, der er den næststørste serverleverandør i Danmark, var først til at præsentere servere med Intels Xeon 5300-processor i. Det skete ved en presseevent i Barcelona tidligere på måneden, og her kunne computerproducenten også vise de første målinger af virtualisering på fire-kernede systemer.
I forhold til firmaets gamle enkelt-kerneservere, Power­Edge 2850, har Dell målt sig til, at de nye quad-core-servere giver en forbedring på 270 procent på maskiner, der benytter VMware V13-software til at virtualisere servere med SUSE LAMP, en softwarepakke bestående af Linux, Apache, MySQL og enten Pearl, PHP eller Python.
Ifølge samme måling er servernes ydelse 63 procent bedre end Dells servere med dobbeltkerne-processorer.
Intels hovedkonkurrent, AMD, ventes først at præsentere Opteron-processoren, en quad core-udfordrer til Intels Xeon 5300, om cirka et halvt år.

Processorer med fire kerner bør være sød musik i ørerne på de fleste, for ud over den bedre ydeevne i virtualiseringsprojekter, er der også andre konkrete gevinster at hente.
Blandt andet er kontante besparelser en af gevinsterne ved at konsolidere sit serverrum på virtuelle servere, fortæller Søren Andersen, der er projektleder i Elsparefonden.
Ifølge en Gartneranalyse udnytter de fleste servere under 20 procent af deres regnekraft, og det betyder, at der bliver brugt flere fysiske servere til at løse opgaver, der ellers kunne samles på færre maskiner, hvis man brugte virtualiseringssoftware.
Kombination af overflødige maskiner og 24 timers oppetid, betyder et stort strømforbrug, siger Søren Andersen:
- Man propper en masse udstyr ind i serverrummet uden at vide helt, hvor meget strøm det bruger. Og fordi det kører 24 timer i døgnet, så bliver det en stor del af virksomhedens elforbrug, siger han.
Ved at undersøge et udvalg af danske serverrum er Elsparefonden nået frem til, at det gennemsnitligt koster 100.000 til 200.000 kroner på elregningen at holde de mange maskiner kørende, hvoraf en del kan blive overflødige ved at bruge virtuelle servere.

For at udnytte de fire processorkerner optimalt, skal software være optimeret til at udnytte flere tråde. Derfor kan der gå nogle år endnu, før computere rettet mod forbrugersegmentet rigtig kan udnytte Intels eksisterende og AMD's kommende processorer, selvom Windows Vista understøtter firekerne-processorer ved leveringen

OriginalModTime: 23-11-2006 14:54:49




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere