Top 5: Det bedste udstyr - kun i Amerika
Det kan godt være, at amerikanerne døjer med to kostbare, tragiske krige, et sundhedsvæsen, der hænger i laser, og en politisk diskurs, der får en børnehaveudflugt til Zoologisk Have til at virke som en afslappende og fredsommelig affære.
MEN ... Det glemmer man hurtigt, når man træder ind i elektronikvarehuse som Best Buy eller Fry's, som ligger spredt ud over USA.
Amerikanerne er forkælet med det bedste grej, som vores elskede nørder kan opfinde, og ofte får de det hjem i stuerne flere år før os danskere (og til væsentligt lavere priser).
Amerikanerne var for eksempel først med HD, online musikbutikker og ikonet iPod.
Til gengæld kan vi europæere pege fingre af deres langsomme bredbånd og deres håbløst komplekse og forældede mobilnetværk.
Er man ægte it-nørd eller gadgetfreak, så er USA dog paradis på jord. Her er fem gode grunde til at emigrere:
1. TIVO
Glem alt du ved om digitale videooptagere i Danmark.
Det er noget bras sammenlignet med Tivo, der står i de fleste amerikanske stuer.
Tivo sidder tungt på markedet for digitale videooptagere i USA, og firmaet har udviklet sine intelligente bokse drastisk over de seneste ti år.
Tivo er intelligent og brugervenlig. Du får en elektronik programguide, der administreres af Tivo selv, og det eneste, du skal bruge fra din kabel-tv-udbyder, er et par digitale "CableCards," der låser op for de krypterede, digitale tv-signaler.
Du kan indstille Tivo til at afspille alle afsnit af din yndlingsserie, og den er selvfølgelig klog nok til ikke at lave to optagelser af den samme episode, bare fordi den blev genudsendt klokken tre om natten.
Tivo kan også automatisk optage indhold, som den mener passer til din smag. De vælg træffes ud fra, hvad du selv har optaget tidligere, men du kan også give den stikord eller bede den om at optage alle film med eksempelvis Clint Eastwood.
I dag kan din Tivo bruges til et væld af forskellige ting. Du kan bruge den som set-top-boks til at streame film fra Amazon Video eller Netflix, og der også er adgang til musiktjenesten Rhapsody.
Folk på farten sætter helt sikkert også pris på, at de kan tage deres optagelser fra Tivo og konvertere videofilerne, så de kan ses på en iPod eller Sony PSP eller mobiltelefonen.
Tivo kan selvfølgelig også hackes, og mange ejere har selv opgraderet harddiskene og tilføjet ny funktionalitet.
Mange af de tv-serier og film, der deles på internettets skyggesider, kommer også fra folk, der har optaget skidtet på deres Tivo.
2. Zune
Den har ikke fået meget opmærksomhed i Danmark (du kan dog læse en anmeldelse her), men Microsofts Zune-afspiller og tilhørende musiksoftware/tjeneste er altså noget af et hit i USA.
Softwaregiganten har netop lanceret den nyeste model, Zune HD, og det er en decideret iPod-dræber.
Microsoft prøver ikke at konkurrere direkte med iPod Touch og iPhone, men har i stedet skabt en fantastisk medieafspiller, der er rigtig god til to ting: musik og video.
Zune HD er lille og lækker. Den måler kun 8,9 millimeter, vejer 74 gram og er udrustet med en lækker 3,3-tommer trykfølsom skærm baseret på Samsungs OLED-teknologi.
Brugerinterfacet er en drøm at bruge, er nemt at finde rundt i og ser så porno ud, at det får selv Apples grej til at virkelig håbløst forældet.
Det er dog i samarbejde med Zune 4.0-softwaren og Zune Marketplace, at magien virkelig opstår.
Du kan købe musik i MP3-format, men også vælge at købe abonnementet Zune Pass, der giver dig gratis download af musik for 15 dollar om måneden, cirka 75 kroner.
Det er lækkert at kunne finde, opdage og prøve ny musik uden at skulle tænke på, at der røg en femmer her og en femmer der.
Zune 4.0 er også rigtig god til at finde ny musik til dig baseret på, hvad du allerede har i musiksamlingen, og hvad du tagger positivt og negativt. Du kan endda downloade specielle afspilningslister, der er skabt til lige netop din smag.
Zune HD håndterer også video, og klippene downloades i 720p HD-opløsning. De afspiller i nedskaleret tilstand på den lille 3,3-tommer skærm (med 480 gange 272 pixel opløsning), men med den ekstra HD-dock kan du koble afspilleren til din fladskærm med et HDMI-kabel.
Zune HD har potentiale til at gøre sig rigtig godt uden for USA, men indtil videre vil Microsoft kun sælge den på den anden sinde af andedammen.
Det har nok noget at gøre med, at Microsoft skal ud og lave aftaler med rettighedsindehaverne i hvert enkelt land for at kunne lancere Zune Pass-musiktjenesten.
3. Satellit-radio
DAB blev måske ikke helt den succes i Danmark, som vi alle havde håbet på, og nu skal der snart investeres i nye radioer igen, igen, da DAB-signalet bliver opgraderet og mister bagudkompatibilitet med det eksisterende udstyr på markedet.
Måske vi i stedet skulle have satset på satellit-radio som amerikanerne.
Der er to forskellige satellit-radio-netværk i USA. Begge køres i dag af firmaet Sirius XM, og det skyldes, at de to konkurrenter fusionerede i 2007.
Begge netværk samkøres parallelt, og du kan få adgang til de to via et månedligt gebyr på 12,95 dollars, cirka 65 kroner.
XM giver adgang til 73 musikkanaler, 39 nyheds-, sports-, debat- og underholdningskanaler samt 21 regionale trafik- og vejrkanaler. Sirius har 69 musikkanaler og 65 sports-, nyheds- og underholdningskanaler.
Mens der er reklamer på nogle af XM-kanalerne, så er Sirius 100 procent reklamefri zone, hvilket en del musikelskere sætter stor pris på. Alle kanaler streames i digital kvalitet fra satellitter, men der er stor forskel på kvaliteten.
Nogle musikkanaler streames i høj kvalitet, mens nyhedskanaler ofte streames med meget lav bitrate.
Satellit-radio fik sit rigtig store gennembrud i USA, da det blev muligt at købe billige modtagere til bilen. Mange bilmodeller kommer i dag med XM eller Sirius (eller begge) installeret, og Sirius XM har i dag over 18,5 millioner abonnenter.
Det er forståeligt, at satellit-radio har haft succes i USA, hvor de store afstande gør det besværligt med FM-radio i bilen.
Et system som DAB ville også være uhensigtsmæssigt i USA, da der ville skulle opsættes et væld af master over hele landet.
Et stort problem med satellit-radio er dog, at du hurtigt mister signalet, hvis du kører ind i en tunnel eller parkerer bilen i et parkeringshus eller under et tag på benzinstationen.
4. Lej filmen via bredbåndsforbindelsen
Det er småt med gode online videotjenester i Danmark, hvor du kan streame film og tv-udsendelser ind i stuen via bredbåndsforbindelsen.
Hverken DR eller TV2 kan finde ud af at gøre det ordentligt, og Sputnik Film har simpelthen ikke nok indhold i øjeblikket til at være relevant for det brede marked.
Så er det meget sjovere i USA, hvor der er et væld af onlinetjenester, der streamer film via internettet. Mest kendt er nok Netflix, der startede som dvd-udlejningsbiks med samme forretningsmodel, som vi kender fra Lovefilm i Danmark. Det vil sige, at man modtager en dvdfilm med posten og sender den videre, når man har set den.
Netflix har dog nu rigtig mange film tilgængelige via netstreaming, og du kan få fat i filmene enten via din computer, din Xbox 360 eller via mange nyere fladskærme og Blu-ray-afspillere.
Et andet godt alternativ er Vudu, der tilbyder streaming af film i 1080p-kvalitet og 5.1-kanalers surround lyd. Vudu-filmene er godt nok hårdt komprimerede, men er man ikke hjemmebio-nørd, så kan man nok leve med det.
Vi må heller ikke glemme Apple, der både sælger og lejer film og tv-serier fra sin iTunes Store. Filmene kan ses på iPod og iPhone eller via Apple TV. Mange vælger også at koble deres Mac til deres tv, så de kan se filmene i storformat.
Amazon Video tilbyder også videostreaming af film, eksempelvis til de populære Tivo-bokse, og Microsoft tilbyder også videodownloads via Xbox Live Marketplace på Xbox 360. Den tjeneste bliver dog snart erstattet af Zune Video Store, der også kommer til Danmark til november.
5. Amazon Kindle
Træt af at slæbe rundt på bøger og aviser? Flyt til USA og køb en Amazon Kindle.
Onlinebutikken lancerede sin første eBogs-læser tilbage i november 2007, og den blev udsolgt på fem en halv time, og var i restordre indtil april 2008.
Amazon Kindle består i bund og grund af en 6-tommer stor skærm med E-ink-teknologi og et 3G-modem, så du kan købe og downloade bøger, aviser og magasiner på farten.
Der er plads til hundredvis af bøger på den indbyggede hukommelse, og takket være E-Ink-teknologien kan du have din Kindle liggende i tasken i ugevis, før den løber tør for strøm.
Kindle har især fået succes, da det er nemt og billigt at købe nye populære bøger.
De koster som oftest blot ti dollar, cirka 50 kroner, mens avis- og bladabonnementer koster mellem 1,25 til 14,99 dollar om måneden, cirka seks til 75 kroner.
Der er i øjeblikket over 340.000 bøger, som virker med Kindle i USA, og flere kommer til hver dag.
Du kan også selv sende dokumenter til din Kindle via en specifik Kindle-e-mailadresse, og du kan også abonnere på blogs. Det koster dog mellem 0,99-1,99 dollar per måned - cirka fem-ti kroner.
Amazon sælger pt. Kindle i version 2.0 med et tyndere og mere appellerende design, og Kindle DX, der har en 9,7 tommer stor skærm.
Kindle DX er rettet mod universitetsmiljøet, hvor den større skærm gør det nemmere at læse og overskue akademiske tekster.
En Kindle står i skrivende stund 299 dollar, cirka 1.500 kroner, mens Kindle DX koster 489 dollar, omkring 2.500 kroner.
Det var forventet, at Amazon ville annoncere Kindle i flere europæiske markeder i løbet af IFA 2009-messen i Berlin, men vi blev i stedet mødt med larmende stilhed.
Det er problematisk at lancere Kindle i Europa, da der ikke findes en mobiloperatør med netværk i alle lande, og det er stadigvæk dyrt at roame data i udlandet. Dertil kommer også, at bøger traditionelt er meget dyrere i Europa end i USA, og mange forlag er ikke interesserede i at underminere deres salg af gammeldags papirbøger.
Ærgerligt, for Kindle er et hit for gadgetinteresserede læseheste.