Værkføreren står for hjemmesiden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. november 2006.


Når der ikke er plads eller råd til it-uddannede, må værkføreren, bogholderen eller ejeren af den lille virksomhed selv træde til som it-ansvarlig.

Allan Skytte arbejder med sit firmas hjemmeside og intranet. Og det selvom han egentlig er værkfører.
- Hvis man siger, man kan tænde og slukke en computer, så bliver man straks kaldt ind som computeransvarlig, siger værkføreren Allan Skytte.
I dag er han derfor på en workshop under projektet Vulkan i Ringkjøbing Amt for at lære at kommunikere med ord og billeder på internettet.
Nu skal hjemmesiden til at fungere, men firmaet var i tvivl om, hvor meget der skulle gøres ved den.
- Dette kursus har åbnet mine øjne for, hvor mange ting, der er galt med hjemmesiden. Vi troede, den var god, griner han og glæder sig over nu bedre at kunne vurdere, hvad deN kommende hjemmeside skal kunne.

Kursisterne fortæller den samme historie, selvom de til dagligt arbejder i virksomheder, der leverer alt fra pulverlak til arbejdsbeklædning: De ved ikke, hvilken slags hjemmeside, de skal bede om hos hjemmesideleverandørerne, og de mangler vejledning i at skrive teksterne. Siden bliver forældet, fordi de ikke selv kan opdatere den. Det er et stort problem.
- Der er to til tre virksomheder, der kan det samme som os i Danmark. Hvis kunder trykker sig ind på FC Systems hjemmeside, så skal vi have opgaven, siger Allan Skytte, værkfører på plastfirmaet FC System i Tjørring ved Herning.
Journalist og administrerende direktør i NewMediaLab Søren Abildtrup Johansen er dagens underviser. Han taster en adresse ind på sin bærbare og vender sig om imod lærredet, hvor hjemmesiden for Stampes Elektro viser sig. Han kigger lidt på lærredet, drejer kroppen og spørger de fire mænd og fire kvinder i lokalet:
- Hvad synes I?
- Den er meget teknisk, svarer Jens Strandbjerg efter en kort pause.
Han er ellers selv ejer af Stampes Elektro og har været med til at skrive teksten i sin tid.
- Ja, du kan ikke skrive "laseropretning" som overskrift. Det er ikke et salgsargument, siger Søren Abildtrup Johansen.
Jens Strandbjerg griner stille:
- Ja, jeg kan sagtens se det, men nu har jeg også været på kursus. Det havde jeg ikke dengang.

Jens Strandbjerg har tænkt sig at få lavet en ny hjemmeside udefra, men det er alligevel nødvendigt for ham at lære selv at kunne skrive til nettet.
- Vi skal selv kunne præsentere det, hvis vi for eksempel udvikler en ny type generator. Det er alt for besværligt, hvis vi skal have nogen udefra til det hver gang, siger Jens Strandbjerg.
Med kun fem ansatte i firmaet er der ikke råd til at ansætte it-professionelle. En af hans ansatte er dygtig nok teknisk til at opdatere en hjemmeside, men virksomheden mangler både nogle redskaber og noget strategisk viden om, hvordan hjemmesider kan understøtte forretningen.
Målet er ikke, at man bliver ekspert på kurset, fortæller projektlederen, Birthe Ritter fra ITEK. Det bliver hovedsageligt de små opgaver deltagerne selv vil tage sig af efter kurset. Til gengæld bliver de bedre til at stille krav til leverandørerne.
- Det handler lige så meget om at se, hvilke muligheder der er. De skal kunne orientere sig i junglen af tilbud, siger hun.

Faktaboks:
vulkan og klip
ITEK og Dansk Metal står bag projekterne Vulkan i Ringkjøbing Amt og KLIP i Vejle Amt.

Projekterne henvender sig begge til it-praktikere og minder om hinanden i udformning. Deltagerne kan vælge blandt fem strategiske workshops og fire praktiske. De omhandler emner som it-strategier, oplevelsesbaseret kommunikation og søgemaskineoptimering.

Hver workshop varer i alt to til fire dage. De var oprindeligt tænkt som et langt kursus, men it-praktikerne havde ikke mulighed for at blive så længe væk fra deres arbejdspladser. Derfor kan de nu selv vælge, hvor mange workshops de vil deltage på.

Der er hjemmearbejde i form af e-learning efter hver workshop. Hjemmearbejdets indhold afhænger af workshoppens emne, men det kan for eksempel være et ideoplæg til forbedring af virksomhedernes hjemmesider. Til de strategiske workshops er der tilknyttet individuel rådgivning.

Projekterne er støttet af Den Europæiske Socialfond.

Læs mere på
www.vulkan.socialfonden.net og
www.klip.socialfonden.net.

Billedtekst: it i lille virksomhed Det er også nødvendigt at kunne bruge it i en fabrikshal. Værkfører Allan Skytte (t.v) og Poul Erik Kjer efterser her, om plastproduktionen hos FC System i Tjørring ved Herning foregår planmæssigt.
Foto: Henrik Mark

OriginalModTime: 09-11-2006 14:43:53




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere