Europa skal opruste på internettet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. november 2006.


Hårdere konkurrence på bredbåndsmarkedet og fokus på indholdstjenester er afgørende, hvis Europa skal udbygge sine positioner på internettet, siger EU-kommissær Viviane Reding.

Athen: Tonen i plenumdiskussionerne er mestendels diplomatisk. Men debatterne bølger frem og tilbage om, hvordan internettet skal udvikle sig og hvem der skal styre det i fremtiden. Og under den høflige overflade lurer mange interesser, der får svært ved at forliges.
En af dem, der gerne vil have et stort ord at sige i den globale diskussion er Viviane Reding, EU-kommissær for informationssamfundet og medieforhold.
Hun peger på indholdstjenester og hårdere konkurrence på bredbåndsmarkedet som nødvendige elementer, hvis Europa skal styrke sin internetsektor og øge sin rolle i kapløbet om at forme internettets fremtid.
- Det er ofte sådan, at folk taler om infrastruktur, når de diskuterer internettet, men jeg tror, Europa har en enorm mulighed, hvad angår at udvikle indhold og tjenester, siger Viviane Reding til Computerworld.

Paradokset er imidlertid, at selvom Viviane Reding repræsenterer en af verdens økonomiske stormagter, har EU's profil i de globale debatter om internettets fremtid ofte været ganske lav.
Mange iagttagere så ganske vist den amerikanske regerings nylige beslutning om at trække sig fra the Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) i 2009 som en sejr for EU, der har opfordret til en afpolitisering af ICANN. Men Viviane Reding vil ikke tale om vindere og tabere.
- Jeg ønsker ikke at erstatte amerikansk intervention med europæisk intervention eller nogen anden form for intervention. Vi skal lade ICANN klare den daglige ledelse uden indblanding, siger hun.
Viviane Reding anerkender imidlertid, at EU har brug for at blive mere synlig på internetområdet.
- Det er helt nødvendigt med en europæisk dimension. Vi har for eksempel skabt .eu-domænet for at etablere en tydelig europæisk identitet på nettet, siger hun. For at øge den europæiske vægt på internettet er det afgørende, at der satses ressourcer på at udvikle konkurrencedygtige indholdstjenester, siger Viviane Reding.
- Der er brug for en meget bevidst politik for at udnytte vores muligheder. Med den nye teknologi skal vi forøge værdien af det, vi allerede kan tilbyde.
Viviane Reding peger på digitaliseringen af Europas bi-blioteker som en mulighed for at bringe kolossale mængder af indhold online. Hun mener også, at Europa må forstå at udnytte tendensen hen mod en styrkelse af lokale sprog på internettet.
- Jeg er en meget stor tilhænger af sproglig mangfoldighed på nettet. Et af Europas kendetegn er, at der tales mange forskellige sprog. Det er en mulighed og en rigdom.
I dag er det kun i meget begrænset omfang politikere, der sætter tempoet i udviklingen på internettet, påpeger Viviane Reding.
- Internettet handler om mennesker. Det drejer sig ikke om regeringer, om teknikere eller om universitetslærere som i begyndelsen, siger hun.
- Vi er i en lytteposition. Dette forum skal ikke tage nogen beslutninger, men det kan blive en vigtig inspiration for fremtidige beslutninger.
I øjeblikket er en af de vigtigste politiske opgaver på globalt plan simpelthen at sikre, at friheden på internettet ikke trædes under fode.
- Internettet tilhører ikke nogen institution eller nogen regering. Vi vil have, at regeringerne skal tage fingrene væk fra internettet, siger Viviane Reding.

Internet Governance Forum fokuserer i høj grad på styringen af nettet på makroniveau. Men det er lige så vigtigt at sikre adgang til konkurrencedygtige tjenester til forbrugerne og erhvervslivet, mener Viviane Reding.
Hun har som kommissær markeret sig med en ofte skarp kritik af de europæiske teleselskaber, og som en fortaler for indgreb, der skal sikre øget konkurrence for eksempel på bredbåndsområdet.
- Jeg vil anvende regulering til at fremme afregulering, for at skabe åbne markeder, siger hun.
I en kontroversiel tale tidligere på året pegede Viviane Reding på muligheden af såkaldt funktionel separation. Her skilles teleoperatørernes netværk sig ud i en separat enhed for at sikre ligelig adgang for alle konkurrerende udbydere i markeder, hvor bredbåndsinfrastrukturen er monopoliseret.
- Jeg ville starte en debat men ikke for debattens egen skyld. Der er et problem. Vi ser klart i nogle lande, at markedet er sat ud af funktion på grund af manglende afregulering, siger hun.
- Funktionel separation er ikke et mål i sig selv, men det kunne være en instrument til at styrke konkurrencen.
Viviane Reding har gentagne gange peget på det tyske marked og markeder i Sydeuropa som alt for monopoliserede og derfor bagefter i bredbåndsudviklingen.
Danmark derimod er trods debatten om TDC's store vægt på det danske bredbåndsmarked blandt de europæiske rollemodeller.
- Danmark er, som jeg ofte fremhæver, en af lederne på bredbåndsområdet og er også et af de gode eksempler på, hvordan konkurrence kan bringe infrastruktur og tjenester bredt ud, siger hun.

OriginalModTime: 02-11-2006 15:49:17




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere