Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

I det hemmelige laboratorium

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


Fra interaktivt wallpaper på mobilen til klik-på-bygningen-­funktionalitet. I Nokias laboratorier udvikler man teknologier, der vil bidrage til at revolutionere mobiltelefonien.

Helsinki: I et bunkerlignende anlæg i kælderen under Nokias Research Center gemmer der sig - bag tykke ståldøre - en lille flig af forklaringen på selskabets fænomenale teknologiske succes.
Her i laboratoriet tester man de antenner, der anvendes i prototyperne på Nokias nye telefoner. Det højloftede testrum ligner en kulisse til en halvdårlig science-fiction film: Vægge, loft og gulv er beklædt med tusinder af kiler i blåsort skumgummi, der skal absorbere lyden. Midt i lokalet drejer et hvidt mannequinhoved rundt med en mobiltelefon påmonteret.
Få må formodes at købe en mobiltelefon kun ud fra kvaliteten af dens antenner, men der er benhård kamp om hver millimeter plads i telefonerne, hvor flere og flere funktioner skal presses sammen, og enhver landvinding på området omgærdes med stor hemmelighedsfuldhed.
- Du annoncerer ikke dine løsninger vidt og bredt, siger Anssi Toropainen, en af ingeniørerne i det underjordiske testcenter.
Overalt i Nokias Research Center passes der godt på de forretningshemmeligheder, som man forventer skal tjene milliarder hjem til selskabet.
Som det eneste danske medie har Computerworld fået et kig bag kulisserne i centeret, der er et afgørende omdrejningspunkt i den kolossale forskning, som Nokia udfører, og har spillet en væsentlig rolle i udviklingen af teknologiske landvindinger som standardiseringen af GSM og udviklingen af 3G og DVB-H-standarden for mobilt tv.

Mobiltelefonen - eller den bærbare multimediecomputer, som Nokia ynder at tale om, vil i årene fremover blive både mere global i sin rækkevidde og mere lokal i sin funktionalitet.
- Telefonen er både en adgangsvej til de globale informationsnetværk og til dit lokalmiljø, siger Tapani Ryhänen en af Nokias seniorforskere.
I erhvervsmarkedet knytter Nokia store forhåbninger til integrationen af mobiliteten med internettets funktionaliteter.
- Der er 650 millioner inbokse til e-mail i verden. Heraf er kun en til to procent tilgængelige mobilt, påpeger Jarkko Sairanen, vicepresident for strategi.
På længere sigt skal hver eneste mobiltelefon være en fuldgyldig del af internettet.
- Mobilen er ved fuldt ud at blive en del af internettet med trafikstrømme, der går i begge retninger, siger Jyri Huopaniemi, leder af strategisk research hos Nokia.
- Terminalen bliver på samme tid en klient og en server, der er universelt tilgængelig med sin egen URL, siger han.
På det lokale plan vil væksten i mobilens anvendelsesmuligheder foregå gennem en sammenkobling af telefonen med sensorer og med andre enheder, der også sender trådløst. Det kan være inden for det intelligente hjem, i trafikken, eller i et samspil med venners og families mobile terminaler. Et eksempel på det sidste kan være såkaldt intelligent wallpaper: Her vil din mobil via en sensor registrere, at du for eksempel møder en gammel ven på gaden og kan så automatisk uploade fotografier fra sidste gang i mødtes.

I researchcentret arbejdes der også intensivt på at afprøve forskellige koncepter for morgendagens mobildesign. Det gælder både mobilens udseende - forskerne arbejder for eksempel med meget høje og smalle modeller - ny anvendelse af materialer udviklet ved hjælp af nanoteknologi, nye måder at bære mobilen på (integreret i et armbånd eller lignende) og nye måder at folde terminalen på.
Batterilevetid er et andet væsentligt problem - og det bliver ikke mindre i takt med, at der hældes nye funktionaliteter på mobiltelefonen. En af de mulige løsninger, Nokia arbejder på, er at integrere brændselsceller i terminalerne.

Det er ved at være længe siden, at mobilen blot var en praktisk telefon uden ledning. Nokia har for alvor bevæget sig ind i gadget-land, hvor en stor del af de nye produkter skabes ved at kombinere og bygge videre på eksisterende teknologier.
Fokusområderne for Nokia er fotografi og video, musik, tv og media, internet og navigation samt spil. Det er i mødet mellem disse teknologier, at dynamikken skabes.
Et eksempel på, hvordan teknologierne kommer i spil med hinanden, er det projekt, som Nokia kalder Mobile Augmented Reality Applications, altså mobile applikationer, der tilføjer information til virkeligheden.
Her arbejder en gruppe forskere på at koble en kameratelefon sammen med en GPS-modtager og sensorer. Det gør det muligt, at telefonen kan aflæse præcis, hvor du befinder dig, og for eksempel fortælle dig, hvad der er inde i den bygning, du står foran, eller hvordan du finder din ven, der er forsvundet i vrimlen på Strøget.
- Vi forventer, at GPS vil blive en del af massemarkedet i løbet af nogle år. Hold godt øje med de stedbaserede udviklinger, siger Tero Ojanperä, Nokias CTO.

Faktaboks:
Så udbredt som tandbørsten
Der var engang, hvor mobilproducenterne drømte om at overgå antallet af personlige computere. I dag sælges der fem gange så mange mobiler som pc'er, og man har sat sig væsentligt mere ambitiøse mål: Næste stop er at overhale antallet af tandbørster.
- Vi har passeret to milliarder mobiltelefoner på verdensplan og er hastigt på vej mod de tre milliarder, siger Jarkko Sairanen, vicepresident for strategi hos Nokia.
Men Nokia forventer ikke at stoppe der.
- Vores målgruppe er 6,3 milliarder mennesker. Alle dem, der lever på jordkloden, siger Jan Chipchase,
seniorforsker hos Nokia.
Der er ingen, som kan sige, at Nokia ikke gør sit til at eliminere tandbørstens numeriske forspring: Hvert
sekund spytter det finske selskab ti nye terminaler ud. Det bliver til omkring en million i døgnet.
Globalt er der hver dag 800 millioner mennesker, som bruger en Nokia-terminal, vurderer selskabet. Til sammenligning er der omkring en milliard brugere af internettet.

OriginalModTime: 19-10-2006 14:49:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere