Når it giver bedre studerende

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. oktober 2006.


Når undervisningen rykker fra tavlen ud på intranettet, stiger gymnasieelevernes studiekompetencer samtidig. Det er erfaringen fra Tønder Gymnasium i det sønderjyske.

- Vi får meget kompetente elever. De institutioner, hvor vi afleverer vores elever, melder tilbage, at vores elever er bedre klædt på til at begynder på et universitet.
Bo Trige Rasmussen er inspektor på Tønder Gymnasium, der har været en del af projektet, Det virtuelle gymnasium, som Undervisningsministeriet stod bag. De fleste gymnasier i dette projekt oprettede specielle computerklasser, hvor der blev eksperimenteret med at bruge mere it i undervisningen.
Tønder Gymnasium kørte stærkere ned af informationsmotorvejen og meldte hele skolen til projektet.
I dag besøger andre gymnasier Tønder for at høre om deres erfaringer med virtuel undervisning.

Tønder Gymnasium er kommet forholdsvist billigt i gang med brugen af it, fordi det opfordrer eleverne til at tage egne bærbare computere med i skole. Det er nemlig vigtigt, at it kommer helt ud i de enkelte klasselokaler, så man for eksempel kan bede eleverne om at vise deres matematikudregninger ved at koble deres bærbare computer til en projektor.
Derudover giver computerne mulighed for helt nye undervisningsformer, hvor eleverne får mere ansvar
- Vi flytter undervisningen fra tavlen ud på vore intranet. Eleverne får også selv mulighed for at formidle stoffet, hvor læreren bliver vejleder og coacher, siger Bo Trige Rasmussen, der dog understreger, at det ikke er meningen, at eleverne skal arbejde mere hjemmefra.

Social skævvridning kan blive resultatet af at bede eleverne selv tage en bærbar computer med. Det mener Finn Arvid Olsson fra de tekniske skolers HTX-udvalg, der mener, man skal passe på med, at der ikke bliver forskel på elever, der har råd til computere og elever, der ikke har.
Bo Trige Rasmussen forstår ikke kritikken. På Tønder Gymnasium er det cirka 90 procent af eleverne, der har egen bærbar computer med, og han oplever ikke problemer for mindretallet uden computere.
- De deles bare om de computere, der er der. Det virker som om, de ophæver den private ejendomsret, når de er sammen, siger Bo Trige Rasmussen, der samtidig ser en fordel i, at eleverne får ansvaret for deres egne undervisningsmidler, da det minder om den individualiserede undervisningsform på universiteterne.

Faktaboks:

Gymnasiereformen
Trådte i kraft i skoleåret 2005/2006.
Gymnasiet er ikke længere opdelt mellem en matematisk og sproglig linje, men eleverne skal i stedet vælge blandt en række forskellige studieretninger.
Der er mere fokus på projektarbejde og studieforberedelse.
Gymnasierne skal oprette såkaldte digitale "portfolioer" til eleverne, hvor eleverne blandt andet kan aflevere deres opgaver, modtage kritik fra læreren og få overblik over deres styrker og svagheder.

OriginalModTime: 12-10-2006 15:01:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere