Når it giver bedre studerende

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. oktober 2006.


Når undervisningen rykker fra tavlen ud på intranettet, stiger gymnasieelevernes studiekompetencer samtidig. Det er erfaringen fra Tønder Gymnasium i det sønderjyske.

- Vi får meget kompetente elever. De institutioner, hvor vi afleverer vores elever, melder tilbage, at vores elever er bedre klædt på til at begynder på et universitet.
Bo Trige Rasmussen er inspektor på Tønder Gymnasium, der har været en del af projektet, Det virtuelle gymnasium, som Undervisningsministeriet stod bag. De fleste gymnasier i dette projekt oprettede specielle computerklasser, hvor der blev eksperimenteret med at bruge mere it i undervisningen.
Tønder Gymnasium kørte stærkere ned af informationsmotorvejen og meldte hele skolen til projektet.
I dag besøger andre gymnasier Tønder for at høre om deres erfaringer med virtuel undervisning.

Tønder Gymnasium er kommet forholdsvist billigt i gang med brugen af it, fordi det opfordrer eleverne til at tage egne bærbare computere med i skole. Det er nemlig vigtigt, at it kommer helt ud i de enkelte klasselokaler, så man for eksempel kan bede eleverne om at vise deres matematikudregninger ved at koble deres bærbare computer til en projektor.
Derudover giver computerne mulighed for helt nye undervisningsformer, hvor eleverne får mere ansvar
- Vi flytter undervisningen fra tavlen ud på vore intranet. Eleverne får også selv mulighed for at formidle stoffet, hvor læreren bliver vejleder og coacher, siger Bo Trige Rasmussen, der dog understreger, at det ikke er meningen, at eleverne skal arbejde mere hjemmefra.

Social skævvridning kan blive resultatet af at bede eleverne selv tage en bærbar computer med. Det mener Finn Arvid Olsson fra de tekniske skolers HTX-udvalg, der mener, man skal passe på med, at der ikke bliver forskel på elever, der har råd til computere og elever, der ikke har.
Bo Trige Rasmussen forstår ikke kritikken. På Tønder Gymnasium er det cirka 90 procent af eleverne, der har egen bærbar computer med, og han oplever ikke problemer for mindretallet uden computere.
- De deles bare om de computere, der er der. Det virker som om, de ophæver den private ejendomsret, når de er sammen, siger Bo Trige Rasmussen, der samtidig ser en fordel i, at eleverne får ansvaret for deres egne undervisningsmidler, da det minder om den individualiserede undervisningsform på universiteterne.

Faktaboks:

Gymnasiereformen
Trådte i kraft i skoleåret 2005/2006.
Gymnasiet er ikke længere opdelt mellem en matematisk og sproglig linje, men eleverne skal i stedet vælge blandt en række forskellige studieretninger.
Der er mere fokus på projektarbejde og studieforberedelse.
Gymnasierne skal oprette såkaldte digitale "portfolioer" til eleverne, hvor eleverne blandt andet kan aflevere deres opgaver, modtage kritik fra læreren og få overblik over deres styrker og svagheder.

OriginalModTime: 12-10-2006 15:01:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere