Digital courage, tak

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. oktober 2006.


Forcering, centralisering og tvang. Tre usædvanligt skarpe ord i den danske samfundsdebat, og nok taget ud af en rundere sammenhæng, men ikke desto mindre karakteriserer de budskabet fra det ekspertpanel, som NNIT, Dansk IT og Computerworld havde samlet i forbindelse med tirsdagens afvikling af Danmarksmesterskaberne i digital forvaltning. Her blev landets 10 bedste digitale forvaltninger hædret og fortalte om nøglen til deres succes.
Dette ekspertpanel eller "digitale tæskehold" bestående af landets førende it-meningsdannere fremlagde deres bud på, hvad der skal til for at toptune fremtidens digitale forvaltning og maksimere gevinsterne ved de omfattende digitaliseringsinvesteringer, som den offentlige sektor har foretaget i de senere år. Resultatet blev en liste med 10 handlingsorienterede bud, som fremgår på forsiden af denne avis.
Der skal først og fremmest ledelsesmæssig courage eller mod til både i ledelsen af embedsværket og de folkevalgte forsamlinger, hvis de 10 digitale bud realiseres. Et digitalt courage, der handler om, at de administrative ledere i det offentlige skal foreslå, efterlyse og presse på for at få politikerne til også i handling at bakke op om en ny digital forvaltningspraksis, som er beskrevet nærmere på siderne 18 og 19.
Politikerne skal på deres side demonstrere, at de mener alvor med de flotte politiske visioner ved at tillade anvendelse af de digitale værktøjer til at understøtte samfundsprocesserne på nye måder.
Dansk IT's formand, Lars Mathiesen, der også er CIO i Nykredit og repræsenterer it-lederne, fremlagde et udspil til en ny dagsorden for e-government i Danmark, hvor netop nye forretningsmodeller er et centralt omdrejningspunkt.
Forretningsmodeller er et ord, som erhvervslivet bruger til at skabe ny vækst og tilfredse kunder, men som i den offentlige sektor generelt og blandt politikere i særdeleshed ofte får en odiøs klang. Men det er ikke desto mindre et nøglebegreb for fremtidens digitale forvaltning. Det lille effektive begreb ny forretningsmodel betyder oversat til velfærdsdansk blot nye samfundsprocesser.

Fuldstændig som deres lederkolleger i erhvervslivet står de offentlige ledere i kommuner og folketing over for en kæmpe udfordring. Digitaliseringen skaber så store muligheder for at skabe nye og bedre forretnings- og samfundsprocesser, at handlekraft bliver en meget synlig egenskab, der skiller de bedste fra resten - uanset om man sidder i et bestyrelseslokale, kommunaldirektion eller en folketingssal.
Der næppe tvivl om, at mange politikere frygter det "monster", de selv har skabt i skikkelse af den digitale forvaltning, og tøver med at slippe det løs. Men det er, hvad der skal til.

John Vammen, vicedirektør i NNIT, som står bag rapporten "Public Digital Governance 2006 - Dansk Best Practice", efterlyste konkrete, handlekraftige tiltag, som brugerbetaling for analoge ydelser og en forceret udbredelse af den digitale signatur til virksomheder. Problemet med den slags tiltag er en frygt for protester og kritik fra borgere og vælgere, som pressen hellere end gerne formidler.
Det er præcis her, hvor politikerne ser konsekvenserne af det digitale forvaltningsmonster i øjnene, at digitaliseringsprocessen går i stå. Det er præcis her, det ledelsesmæssige courage skal træde til, hvis de rosværdige politiske visioner og ambitioner skal forplante sig til en virkelighed, der har betydning for samfundet.
For selvom 78 procent af de offentlige institutioner har nedskrevet en digital strategi, og flertallet følger Videnskabsministeriet avancerede hvidbog om it-arkitektur, oplever kun tre procent af virksomhederne - ifølge de offentlige forvaltninger selv - at de sparer penge ved at kommunikere digitalt med landets kommuner, styrelser og direktorater. Og kun 16 procent af borgerne opnår - igen ifølge dem selv - hurtigere sagsbehandling gennem digital kommunikation.
Nu foreligger 10 bud på, hvordan digitaliseringen kan tage det næste store skridt frem. Grib dem, følg dem, lev dem ud.
mrl

OriginalModTime: 12-10-2006 13:41:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere